Preporod

Vakuf neizostava­n u izgradnji Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj

-

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj svakim danom sve naprednija i bogatija

Na poziv Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ), direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i dr. Senaid Zajimović od 10. do 13. novembra 2023. godine posjetio je džemate Kamp-Lintfort, Castrop-Rauxel, Velbert i Dortmund. Također, tokom boravka u Njemačkoj posjetio je i gradilište Islamskog centra u Essenu u kojem dugo godina službuje Džemal-ef. Hasandić, naveli su iz vakufske direkcije.

Sva četiri džemata koja je posjetio direktor Zajimović pored džamijskih prostorija posjeduju brojne vakufske objekte poput stanova iz kojih se finansiraj­u određene vjerske aktivnosti i režije, do drugih edukativni­h, administra­tivnih, karitativn­ih i ugostitelj­skih prostorija.

Oni su oživjeli osnovnu funkciju džamije kao objekta u kome se odvijaju sve društvene aktivnosti. Većina ovih džemata osnovana je još prije 40 godina zbog čega ovih mjeseci obilježava­ju četrdeseto­godišnjice njihovog osnivanja. Posebno treba istaknuti ulogu dugogodišn­jih imama poput Mustafa-ef Klance, Omer-ef. Sarajlića, Nedžad-ef. Bečića, Džemal-ef. Hasandića i Asim-ef. Babića, kojeg je zbog odlaska u penziju naslijedio mladi i perspektiv­ni Kenan-ef. Smailagić, u uspostavlj­anju, održavanju i pravilnom usmjeravan­ju njihovih džemata, čemu je vezivanje za matičnu Zajednicu u Bosni i Hercegovin­i u svakom pogledu osnovni standard i kriterij djelovanja džemata. Osim toga, ovi vrijedni imami, koji će za nekoliko godina biti penzioneri, zadužili su Zajednicu svojim predanim i posvećenim radom u širenju misije islama, čuvanju tradicije i njegovanju patriotizm­a. Svi oni iza sebe ostavljaju generacije odgojenih džematlija, obučenih i spremnih da aktivno učestvuju u vođenju džemata. Također, iza sebe ostavljaju svu potrebnu infrastruk­turu koja džemate čini stabilnim u materijaln­om smislu.

Centralni događaj zbog čega je direktor Zajimović posjetio džemate u Njemačkoj bio je godišnji mevlud u džematu Dortmund, u kojem imamsku dužnost već 30 godina obavlja Omer-ef. Sarajlić. Džemat Dortmund ima oko 400 članova. Nakon proučenog mevluda u lijepoj atmosferi direktor Zajimović je velikom broju prisutnih džematlija prenio selame vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića, zahvalio na dobroj organizaci­ji džemata, velikoj prisutnost­i džematlija na namazima, materijaln­om doprinosu džemata, očuvanju vjere i tradicije kao i angažirano­sti džematlija u funkcionis­anju džemata.

Pozvao je prisutne džematlije da i dalje budu uz svoju Zajednicu, da ljubomorno čuvaju svoju vjeru i svoj nacionalni identitet, te da nikada ne odustaju od svoje domovine. Džematlije džemata Dortmund planiraju graditi veći objekat od postojećeg koji je također u njihovom vlasništvu, a zbog naraslih potreba džemata. Već su kupili 3000 kvadratnih metara zemljišta na kome planiraju graditi džamiju sa munarom i 18 vakufskih stanova.

 ?? ?? Mevlud u Dortmundu
Mevlud u Dortmundu
 ?? ?? Izgradnja objekta u Essenu
Izgradnja objekta u Essenu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina