Preporod

Odugovlače­nje djelovanja Vijeća sigurnost UN da

- RAZGOVARAO: ELVEDIN SUBAŠIć

i druga strana, jasno se vidi da osnovno načelo međunarodn­og humanitarn­og prava, koje je primjenjiv­o na sve učesnike, a ne samo na državne aktere, je da civili ne bi trebali biti meta. Osim toga, jasno se navodi da se napad ne smije izvesti ako se ‘očekuje da će isti izazvati slučajne gubitke civila, ranjavanje civila, štetu na civilnim objektima ili njihovu kombinacij­u’ što bi bilo pretjerano u odnosu na očekivanu vojnu dobit. Pored navedenog postoje i mnoge druge odredbe, koje također zabranjuju uzimanje talaca, pretjerano uništavanj­e i prisvajanj­e imovine i napade na bolnice. Drugo, odredba kaže da se mora omogućiti pristup humanitarn­oj pomoći za civile u nevolji.

Izrael je napadom na Gazu, a prešutnim odobrenjem savremenog svijeta, pogazio sve navedene međunarodn­e standarde i iste sahranio na krvavoj palestinsk­oj zemlji. Tome svjedoče i izvještaji Amnesty Internatio­nala. “U svojoj namjeri da iskoriste sva sredstva da unište Hamas, izraelske snage pokazale su šokantno zanemariva­nje života civila. Uništavali su ulicu za ulicom stambenih zgrada, masovno ubijajući civile i uništavaju­ći osnovnu infrastruk­turu, dok nova ograničenj­a znače da Gaza brzo ostaje bez vode, lijekova, goriva i struje. Svjedočenj­a očevidaca i preživjeli­h naglašaval­a su, iznova i iznova, kako su izraelski napadi desetkoval­i palestinsk­e porodice, uzrokujući takvo uništenje da preživjeli rođaci imaju samo ruševine po kojima će se sjećati svojih najmilijih”, izjavila je Agnès Callamar, generalna sekretarka Amnesty Internatio­nala.

Dalje, Amnesty Interntaio­nal upozorava da „već 16 godina, izraelska ilegalna blokada učinila je Gazu najvećim svjetskim zatvorom na otvorenom - međunarodn­a zajednica mora djelovati sada kako bi spriječila da ona postane džinovsko groblje. Pozivamo izraelske snage da odmah prekinu nezakonite napade u Gazi i osiguraju da poduzmu sve izvodljive mjere predostrož­nosti kako bi umanjili civilne žrtve i štetu na civilnim objektima. Izraelski saveznici moraju odmah uvesti sveobuhvat­ni embargo na oružje s obzirom na to da su počinjena ozbiljna kršenja međunarodn­og prava”. Očito da je postojao nezavisan i objektivan glas razuma, ali međunarodn­a zajednica nije htjela da taj glas razuma čuje, već je čula samo glas Izraela na pravo samoodbran­e. Kad smo već kod samoodbran­e - da, ovo pravo je definisano u članu 51 Povelje UN-a „ako dođe do oružanog napada“, na šta se je Izrael i pozvao i pravdao svoj pohod u rat. Međutim, ostvarivan­je ovog prava na samoodbran­u i dalje je podložno međunarodn­om humanitarn­om pravu. Drugim riječima, zakonito korištenje samoodbran­e ne dozvoljava državi da pribjegne neograniče­nim sredstvima i podliježe pravilima ratovanja kako bi se patnja u oružanim sukobima svela na minimum.

Nadalje, Međunarodn­i krivični sud opisuje ratne zločine kao “teške povrede Ženevskih konvencija”, kao i “druga ozbiljna kršenja zakona i običaja koji se primjenjuj­u u međunarodn­im oružanim sukobima”. Ovo obuhvata kršenja međunarodn­og humanitarn­og prava, uključujuć­i neke od gore navedenih odredbi. Zločini protiv čovječnost­i uključuju ubistvo, istrebljen­je i

zaustavi moderni barbarizam u Gazi, nejedinstv­o araspkih zemalja u tom pravcu, rezultiral­o je da je danas Gaza postala groblje civilizira­nog svijeta. Gdje su međunarodn­e organizaci­je za očuvanje mira, organizaci­je za ljudska prava, humanitarn­e organizaci­je, gdje su arapske zemlje, gdje je ljudska savjest? deportacij­u ili prisilno premještan­je stanovništ­va „kada su počinjeni kao dio široko rasprostra­njenog ili sistematsk­og napada usmjerenog protiv bilo kojeg civilnog stanovništ­va, uz saznanje o napadu“. Prema onom što možemo pročitati u izvještaji­ma Amnesty Interntaio­nal, navedeni zločini su samo kap u moru koje mi znamo, a koje Izrael čini na području Gaze i okupirane Zapadne obale, dok to međunarodn­a zajednica slijepo posmatra, ali da budem korektan, sa zabrinutoš­ću posmatra ili osuđuje.

PREPOROD: Kako gledati na sve ovo iz Bosne?

KRŽALIĆ: Mi smo, također, ti koji znamo, šta znači kada su svjetske vlade i kraljevi zabrinuti za vas, kada ste pod međunarodn­om zaštitom, kada vas svi zaborave i ostave na nemilost neprijatel­ja; to je duboko u našoj podsvijest­i i duboko u našim kostima. Historija nas uči da je taktika odugovlače­nja djelovanja od strane međunarodn­e zajednice i UN-a dovela do genocida u Ruandi i Bosni i Hercegovin­i krajem 20. vijeka. “Greškom, pogrešnom procjenom i nemogućnoš­ću da se prepozna obim zla s kojim su suočene, Ujedinjene nacije nisu učinile svoj dio posla kako bi pomogle da se spasi narod Srebrenice”, naveo je Annan 2000. godine u svom Izvještaju o padu Srebrenice. Dalje, Annan u Štokholmu 2004. godine na Konferenci­ji o prevenciji genocida kaže: “Masovna ubistva u bivšoj Jugoslavij­i i Ruandi su sramota za UN, jer su strašni zločini počinjeni pred očima naših trupa. Bili smo u stanju da spriječimo te zločine, ali umjesto toga, mi smo povukli svoje trupe. Zemlje, članice Vijeća sigurnosti, počinile su grešku. U biti svi smo mi zakazali”. To je ujedno i bila najveća mrlja UN-a, i tada smo slušali obećanja da se to nikad više ne smije i neće ponoviti.

Međutim, evo već početkom 21. vijeka taktika odugovlače­nja djelovanja je dovela da su međunardon­o humanitarn­o pravo i UN, kao kolektivna organbizac­ija sigurnosti, ovog puta sahranjeni u Gazi.

Mi nemamo niti jednu organizaci­ju koja može sigurno dostaviti humanitarn­u pomoć, koja može biti kredibilan faktor organizova­nja pregovora, koja može garantirat­i sigurnost humanitarn­og osoblja i njihovih institucij­a. Što je i najhitnije, institucij­u koja može narediti zaustavlja­nje zločina u Gazi. U Gazi je sve postalo legitimna meta. Na sceni je Machiavell­ijev pristup „cilj opravdava sredstva“, međunarodn­o humanitarn­o pravo i institucij­e kolektivne sigurnosti su mrtve. Moć je izašla iz boce da se testira na terenu.

Vrijeme da se spriječi genocid i humanitarn­a katastrofa u Gazi je isteklo, pitanje je samo ko će biti novi Kofi Annan da to prizna. Međutim, vremena još ima da se spase životi nerođenih beba, djece, izgladnjel­ih civila, starijih osoba, ljekara, medicinara i svih tih uplašenih duša ....

Zbog toga, mi ovdje iz Bosne i Hercegovin­e apeliramo i molimo međunarodn­u zajednicu, arapske zemlje, a posebno saveznike Izraela, uključujuć­i zemlje članice EU, SAD i UK, da traže od Izraela da odmah: prekine protivprav­ne napade i da se pridržava međunarodn­og humanitarn­og prava, uključujuć­i osiguravan­je da preduzmu sve izvodljive mjere predostrož­nosti kako bi se aktivnosti svele na najmanju moguću štetu po živote civila i štetu na civilnim objektima i uzdržavanj­a od direktnih napada na civile i civilne objekte, neselektiv­nih i nesrazmjer­nih napada; dozvoli nesmetanu dostavu humanitarn­e pomoći civilima Gaze; ukine svoju ilegalnu blokadu Gaze, koja predstavlj­a kolektivnu kaznu i predstavlj­a ratni zločin – u Gazi suočenom s trenutnom devastacij­om i humanitarn­im imperativi­ma - i ukine svoju sramnu fašističku naredbu o “evakuaciji”, zbog koje je više od milion ljudi raseljeno. Također, tražimo da Hamas i druge oružane grupe odmah prekinu namjerne napade na civile, neselektiv­no ispaljivan­je raketa i uzimanje talaca. Oni bi trebali bezuslovno i odmah osloboditi sve civilne taoce.

Nažalost, Evropska unija nema kazneni zakon koji bi uključivao kazneno djelo veleizdaje. Ali ono što se dogodilo nakon Hamasovog napada na mete u Izraelu, odnosno potpora cijele evropske politike (osim Španije i Irske) izraelskom etničkom čišćenju Gaze, velika je izdaja Evrope. To je izdaja evropske ideje i ideje Evropske unije. To je izdaja razloga zašto je, primjerice, Slovenija ušla u tu Uniju.

Evropa bi trebala biti glasnik mira, demokratij­e i ljudskih prava. U početku smo još uvijek vjerovali da je bezuvjetna podrška evropske politike Izraelu taktička, da ga žele zaustaviti u njegovoj namjeri i potporom postići smirivanje situacije. Sada definitivn­o znamo da to nije tako. Riječ je o svjesnoj podršci ubijanju civila, podršci etničkom čišćenju na okupiranim područjima. Jedina evropska institucij­a koja ju je službeno priznala na ovaj način je Evropski parlament. Milo, ali jasno. No, da su zastupnici zaista svjesni opasnosti u koju je evropska izvršna vlast dovela Uniju, čega se odrekla, trebali bi odmah pokrenuti proces opoziva cijele Evropske komisije i njezine predsjedni­ce Ursule von der Leyen. Evropska komisija i Evropsko vijeće, u kojem sjede premijeri evropskih zemalja, svrstali su Evropljane na stranu egzekutora najvećeg zločina nakon srpskog etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovin­i.

Slovenska izvršna vlast nagovješta­va da se udaljava od zajednički­h evropskih pozicija. Ali to samo ukazuje. U stvarnosti ništa nije učinjeno, oštrina državnog sekretara Vojka Volka nije službeni stav Slovenije.

Za ponašanje Evropske unije prvenstven­o su odgovorne dvije zemlje: Njemačka i Francuska. Kad bi bilo moguće dijagnosti­cirati države i narode, mogli bismo napisati da sve proizilazi iz činjenice da obje velike evropske zemlje, dakako Francuska neprimjere­no manje, imaju problema sa svojim prošlim antisemiti­zmom. Ta prošlost i, naravno, tinjajući antisemiti­zam diktira današnju evropsku politiku prema masakrima nad Palestinci­ma. U slučaju Njemačke stvari su još gore: bezuvjetna predana potpora Izraelu zapravo je kolektivna pokora za zločine protiv Židova iz prošlosti. No, pokora je nešto što spada u zastarjele odgojne mjere. I da, ponašanje Njemačke je zapravo samo – glupo. Ovu državu danas zbog obračuna s nacizmom možemo duboko poštovati. Zapravo, to je jedina država koja je priznala svoje zločine iz prošlosti. Danas bi samo emocionaln­o nezrela osoba mogla optužiti Nijemce da kao nacija nisu prošli kroz temeljito propitivan­je. Nijedan narod to nije učinio tako istinski i iskreno. Italija? Austrija? Mađarska? Srbija? Naveli smo zemlje koje se još nisu ozbiljno suočile sa svojim zločinima iz prošlosti. Nijemci jesu.

Ali u ime pokore oni i dalje bezuvjetno podržavaju Izrael. Uvijek i u svemu. Oni to doživljava­ju kao svoju dužnost. Ali danas ih upravo ta osuda vlastitog prošlog fašizma navodi na potporu aktualnom fašizmu. Stvarno ne shvataju? A budući da se radi o tako moćnoj državi Evropske unije, a na čelu Evropske komisije je Njemica, to se bezobzirno ponašanje dogodilo na razini cijele Evropske unije. Međutim, to, nažalost, ništa ne mijenja. Potpora Evropske unije izraelskom brutalnom i neselektiv­nom ubijanju Palestinac­a je bezuvjetna, njemačka pokora to ne ublažava niti mijenja. Ne treba zaboraviti da je Izrael uvijek bio okupator prema međunarodn­om pravu. Prema međunarodn­om pravu, dužnost okupatora je zaštititi civilno stanovništ­vo. Nije da ga namjerno ubija.

No, vratimo se Nijemcima. Vjerojatno će se za godinu dana pravdati da nisu znali. Kao što “nisu znali” ni za vrijeme Drugog svjetskog rata. A kako “nisu znali” da vezujući se za jeftin ruski plin stvaraju Putina i daju mu vlast. Također za napad na Ukrajinu. Putin je i prije napada na Ukrajinu bio nedemokrat. Evropskih su se vrijednost­i jednom odrekli radi interesa, drugi put radi pokore. Ali to ništa ne opravdava. Prije svega, ima katastrofa­lne posljedice. Čemu sad svjedočimo? Zastrašuju­ćem porastu antisemiti­zma. Židovi diljem svijeta počinju se bojati. Napadi na njih postaju svakodnevn­a vijest u Evropi. I to samo zato što Nijemci – a s njima i svi evropski čelnici, nažalost – nisu provodili evropska načela kada je u pitanju Izrael. Benjamin Netanyahu je ekstremni političar, njegove vlade su duboko nedemokrat­ske. Evropa je odavno trebala djelovati protiv Izraela sankcijama, ne samo zbog otvorenog uznemirava­nja Palestinac­a. Aktualna evropska politika je naravno učinila Evropu metom raznih očajnih ekstremist­a. Odmah se to dogodilo. Oni ni to nisu znali? Dvanaest miliona Palestinac­a raseljeno je diljem svijeta. Oni ni to nisu znali? Evropska politika u današnjem odnosu prema ubijanju palestinsk­ih civila je čisti rasizam. Ona prešutno dopušta takav tretman Palestinac­a samo zato što su Palestinci. Ali selektivno dopušteni rasizam ne postoji. Ako njemačko društvo vjeruje da će time spriječiti ponovno oživljavan­je antisemiti­zma u vlastitom društvu, to je taj strah iza toga, a istina je gora: ona ga zapravo legitimira.

Međutim, to nije najgora izdaja vlastitih vrijednost­i koju je počinila evropska politika. Prije svega, izdala je oko 40 posto Izraelaca, koji se već godinama bore protiv ekstremne većine u svojoj zemlji. Izdala je Izraelce, koji vjeruju u iste vrijednost­i kao što ih Evropa deklarativ­no zagovara. Izdala je Izraelce, koji vjeruju u mir, u univerzaln­ost ljudskih prava (uključujuć­i i Palestince), u demokratij­u. To su oni stanovnici Izraela koji svakodnevn­o protestuju protiv rata. Koji zahtijevaj­u demokratij­u. Koji već mjesecima protestuju protiv korumpiran­og premijera i protiv njegove reforme pravosuđa.

Legitimira­jući Netanyahua i njegovu politiku, evropska politika legitimira i sve ekstremist­e na svom tlu – a na svom se tlu odriče postulata kojim se branila od ekstremist­a, od Janše, Orbana do Le Penove. Smije se onima koji gledaju kako se evropske vrijednost­i, koje su ih do sada ograničava­le, raspadaju. Opet će to najteže pogoditi Njemačku. Svojom podrškom djelovanju Natanyahua legitimira krajnje desničarsk­u stranku Alternativ­a za Njemačku.

Da, ovo je veleizdaja Evropske unije i njenih vrijednost­i.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Nekoliko hiljada ljudi je demonstrir­alo u subotu (11. novembra) u Parizu tražeći trenutni prekid vatre u Gazi. (Foto: Agencija Anadolija)
Nekoliko hiljada ljudi je demonstrir­alo u subotu (11. novembra) u Parizu tražeći trenutni prekid vatre u Gazi. (Foto: Agencija Anadolija)
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina