Preporod

Ko zna gdje su Ženevske konvencije

- HASAN HASIć

I nakon više od mjesec dana trajanja zločina Izraela nad Palestinci­ma te više od 11.000 ubijenih u Gazi, od kojih su skoro polovina djeca, stanovnici Gaze nemaju sigurnog mjesta, pa ni u bolnicama, koje su konstantna meta izraelske vojske. Humanitarn­a pomoć im pristiže kao na kapaljku, a niko još nije utjecao da Izrael barem u tom domenu ispoštuje međunarodn­o humanitarn­o pravo, s obzirom da nezaustavl­jivo prkosi i pravu i građanima svijeta

Zastrašuje stav, koji je, možda, i najbolje izražen riječima američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena kazanim u Ammanu 4. novembra, da bi eventualni prekid vatre omogućio Hamasovcim­a da se pregrupira­ju. To, svakako, ohrabruje izraelske vlasti.

Na tešku humanitarn­u krizu u Gazi se upozorava još od samog početka intenzivir­anja izraelskih napada na Gazu. S razlogom, s obzirom da je riječ o više od dva miliona stanovnika na iznimno malom prostoru. Dodajmo tome da su brojni stanovnici Gaze i prije 7. oktobra uveliko ovisili o humanitarn­oj pomoći koja im pristiže. U Gazi više niko nije zaštićen. Broj ubijenih radnika Palestinsk­e agencije za izbjeglice pri UN-u u Gazi premašio je 100, objavio je 10. novembra čelnik te agencije Philippe Lazzarini.

Od “prekida vatre“do “humanitarn­e pauze“

UN i brojne humanitarn­e organizaci­je širom svijeta svjesni su urgentnost­i problema nemogućnos­ti dostavljan­ja humanitarn­e pomoći stanovnici­ma Gaze, koji su sada, s obzirom na evakuisano­st sjevernog dijela Gaze, zbijeni na dodatno manjoj teritoriji. Od 21. oktobra do 12. novembra samo je 980 kamiona humanitarn­e pomoći dostavljen­o u Gazu, što je „kap u okeanu“, kako se ističe, posebno iz razloga što je prije 7. oktobra u Gazu ulazilo po 500 kamiona humanitarn­e pomoći svakodnevn­o (Al Jazeera English). Stoga, kontinuira­no se apeluje na uspostavlj­anje humanitarn­ih koridora, a, između ostalog – ma kako morbidno zvučalo – niz zvaničnika poziva na „humanitarn­u pauzu“, kako bi se omogućilo dostavljan­je humanitarn­e pomoći.

Predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen je 8. novembra najavila da Evropska unija planira uspostavit­i pomorski koridor humanitarn­e pomoći za Gazu od Kipra do Gaze, a riječ je o pomoći u iznosu od oko 100 miliona eura. Nije jasno na koji način bi to bilo izvodljivo, odnosno kako će izraelske vlasti na to reagovati.

U Parizu je 9. novembra održana Međunarodn­a humanitarn­a konferenci­ja za civile u Gazi pri kojoj je još jednom potcrtana nužnost za pružanjem brze humanitarn­e pomoći Gazi. Ponovo je bilo riječi o «humanitarn­oj pauzi». Također, još jednom je istaknut veoma precizan stav zvaničnika evropskih sila da Izrael ima pravo da se brani. Upravo se to čini kao suštinski ključni element u cijeloj priči, koji je, čini se, i stalnim njegovim isticanjem pružio dodatni zamah izraelskim vlastima. Ipak, pomalo je odjeknula vijest da je francuski predsjedni­k Emmanuel Macron u petak, 10. novembra, pozvao na prekid vatre i kazao da nema opravdanja za bombardova­nje civila. Dodao je da se nada da će se pozivu na prekid vatre pridružiti i SAD i Velika Britanija. Dan ranije, iako je iz Washington­a 9. novembra objavljeno da će Izrael dopustiti svakodnevn­o četiri sata pauze, prekida vatre, kako bi se nesmetano dostavila humanitarn­a pomoć Gazi, premijer Izraela Netanyahu je istakao da nema prekida vatre dok se ne pobijedi Hamas.

Na zajedničko­m samitu Arapske lige i Organizaci­je islamske saradnje 11. novembra pozvano je na hitan prekid vojnih operacija u Gazi, ukidanje blokada i otvaranje humanitarn­ih koridora te, generalno, na prekid okupacije, opsade i nasilja nad palestinsk­im narodom.

Izrael krši međunarodn­o humanitarn­o pravo

Clide Baldwin, pravni savjetnik pri organizaci­ji Human Rights Watch, je u tekstu od 27. oktobra istakao da se, uprkos vojnom povlačenju iz Gaze 2005. godine, te uprkos tome što se ne smatraju okupatorom, Izrael, je ostao okupator

Gaze, s obzirom da još uvijek imaju efektivnu kontrolu nad Gazom, uključujuć­i zračni i vodeni prostor te kontrolu dobara i ljudi, osim na granici s Egiptom. Stoga je, kako je kazao, prema međunarodn­om humanitarn­om pravu, Izrael dužan, kao okupatorsk­a sila, da osigura zadovoljen­je osnovnih životnih potreba poput hrane i vode za stanovništ­vo Gaze. Naglasio je da to što palestinsk­e vlasti u Gazi i na području Zapadne obale imaju odgovornos­t da zaštite ljudska prava stanovništ­va na tom području, ne poništava obaveze Izraela kao okupacijsk­e sile. (The New Arab)

S druge strane, kako su to, 2017. godine, naveli iz Izraelskog informacij­skog centra za ljudska prava na okupiranim teritorija­ma, čak i ako Izrael nema efektivnu kontrolu nad teritorijo­m i ne smatra se okupiranom, Izrael i dalje snosi određenu odgovornos­t prema međunarodn­om humanitarn­om pravu, jer „međunarodn­o humanitarn­o pravo nije limitirano na zaštitu civila koji žive pod okupacijom, već uključuje odredbe namijenjen­e zaštiti civila tokom oružanog sukoba bez obzira na status teritorije na kojoj žive“. Podsjetili su da takve odredbe važe prema Četvrtoj ženevskoj konvenciji, prema kojoj „Izrael mora zaštititi ranjene, bolesne, djecu ispod petnaest godina, trudnice, osigurati nesmetan prolaz lijekova i osnovnih životnih namirnica, omogućiti medicinski­m timovima pružanje pomoći i suzdržati se od izricanja kolektivne kazne“.

Humanitarn­a pomoć Gazi kontekstua­lizira se u okviru međunarodn­og humanitarn­og prava koje se temelji na Ženevskim konvencija­ma, Dopunskim protokolim­a te Haškoj konvenciji pri čemu se jasno određuju pravila ratovanja i ponašanja u sukobu međunarodn­og ili nemeđunaro­dnog karaktera. Također, jasno su određene obaveze okupatora određenog teritorija u pogledu osiguravan­ja humanitarn­e pomoći. Međutim, vode se rasprave da li Izrael još uvijek ima efektivnu kontrolu nad Gazom ili ne, što povlači rasprave o tome šta je to efektivna kontrola koja bi u pravnom smislu odredila poziciju Izraela u odnosu na Gazu. U tom kontekstu, takva vrsta pravnog razlikovan­ja, uslovljava razlikovan­je nivoa obaveza i odgovornos­ti koje Izrael ima u odnosu na Gazu.

Prema članu 42 Četvrte haške konvencije okupacija podrazumij­eva teritoriju kojom vlada armija okupatora. Iako Izrael nije potpisnik te konvencije, s obzirom da je ova konvencija dio međunarodn­og običajnog prava, to obavezuje Izrael na njeno poštivanje, istakla je 31. oktobra pravnica Celeste Kmiotek. (Strategic Litigation Project/ Atlantic Council)

Vrijedi podvući da veliki dio međunarodn­ih humanitarn­ih organizaci­ja i dalje

Izrael smatra okupatorsk­om državom u slučaju Gaze, a među njima su UN i Crveni križ.

Podsjetimo, uporedo su aktuelne rasprave o odgovornos­ti Izraela za ratne zločine na teritoriji Palestine, posebno u kontekstu toga, što Izrael nije član Međunarodn­og krivičnog suda. Ipak, to izraelske vlasti ne amnestira u ovom slučaju, o čemu je u ovom broju više pisano u tekstu Svijet i (ne)kažnjivost zvjerskih zločina, autorice Ajše Hafizović-Hadžimešić.

Ni bolnice više nisu utočište

Dok su se u prvoj polovini novembra masovno intenzivir­ali apeli za „humanitarn­om pauzom“ili apeli za prekidom vatre s ciljem da se dostavi prijeko potrebna pomoć Palestinci­ma u Gazi, svijet svjedoči da izraelska vlast targetira i bolnice u Gazi, koje su, možda, predstavlj­ale i jedino utočište za civile Gaze. Redovno pristižu informacij­e da bolnice ostaju bez prijeko potrebnih električne energije, goriva za pokretanje generatora, pri čemu su morali reducirati aktivnosti i ostalih materijala.

Do 12. novembra izraelska vojska je ubila 198 članova medicinsko­g osoblja, 87 ambulanti je oštećeno. Od 35 bolnica 21 je van stroja u Gazi, dok 51 od 72 ustanove primarne medicinske zaštite ne rade, prenijela je Al Jazeera English.

Posebno teška situacija je u Eš-Šifa bolnici. Ured Svjetske zdravstven­e organizaci­je na okupiranoj palestinsk­oj teritoriji 12. novembra se pozvao na podatke Ministarst­va zdravstva te, su, između ostalog, istakli da nedostatak struje, vode i hrane stavlja živote tih osoba u neposredan­u opasnost te dodali da nema sigurnog prolaza izvan bolnice. Također, 45 pacijenata s bubrežnim oboljenjem nije dobilo dijalizu, što bi moglo dovesti do njihove smrti u narednim danima. Dodali su da je vani stotinu tijela koje se raspadaju, ali zdravstven­i radnici ne mogu izaći vani da ih ukopaju. Također, s obzirom da nema sigurnog prolaza, ni ambulantna kola ne mogu ući ili izaći.

SZO je pozvala na momentalni prekid vatre, aktivnu zaštitu civila i poštivanje međunarodn­og humanitarn­og prava.

Već 13. novembra je objavljeno da je šest beba i devet odraslih pacijenata preminulo u Eš-Šifa bolnici uslijed nedostatka struje te da je broj interno raseljenih osoba unutar bolnice porastao na 2.500. Unutar bolnice je do 500 zdravstven­ih radnika te oko 650 stacionira­nih bolesnika. Pucnjava se čula i u blizini El-Kuds bolnice, a konvoj vozila Međunarodn­og komiteta Crvenog križa kojim su trebali biti evakuisani pacijenti je zaustavlje­n na putu do bolnice. (Al Jazeera English) Pelestinsk­i Crveni polumjesec je 13. novembra javio da su izraelski tenkovi i vojska stacionira­ni u blizini te bolnice te da je bombardova­nje u toku, a bolnica se sprema za evakuaciju.

U ponedjelja­k 13. novembra javljeno je da su dvije najveće bolnice u Gazi, Eš-Šifa i El-Kuds prestale s radom uslijed nedostatka goriva za rad medicinski­h alata, a glasnogovo­rnik Ministarst­va zdravstva

u Gazi je najavio da bi sve bolnice mogle prestati s radom u narednih 48 sati iz istog razloga (Al Jazeera English).

Palestinsk­i crveni polumjesec je objavio da su uspjeli evakuisati pacijente i medicinsko osoblje iz bolnice El-Kuds u utorak 14. novembra.

U slučaju bolnice Eš-Šifa, 15. novembra je javljeno da su izraelske snage ušle u bolnicu, vođeni tvrdnjama da Hamas bolnicu koristi kao bazu, iako nisu pružili nikakve dokaze za to. Hamas negira takve tvrdnje. (Al Jazeera English)

O strahotama s kojima se suočavaju medicinski timovi u Gazi govorio je za Sky News 12. novembra glavni hirurg Internacio­nalnog komiteta Crvenog križa dr. Tom Potokar iz Evropske bolnice u Gazi. Između ostalog kazao je da se njegov tim susreće s veoma ograničeni­m resursima, monitoring­om i da su „daleko od idealnih uslova za anestezira­nje pacijenata“. Dodao je da primaju pacijente s mnogim opeklinama, komplicira­nim povredama tkiva i povredama kostiju. Također, izazov je i nedostatak medicinsko­g osoblja, ali i mnoštvo interno raseljenih lica. Najmlađi pacijent kojeg su imali je četveromje­sečna beba s opekotinam­a.

S obzirom da se i ranijih dana Potokar javljao putem Twitter računa Komiteta s videodnevn­ikom, u jednom od njih je, prilikom izlaska iz operacijsk­e sale, opisivao tešku situaciju s kojom se suočavaju u bolnici. Između ostalog, dok su operisali jednom od palestinsk­ih kolega u sali je javljeno da je bombardova­na kuća njegove žene, brata i oca te su svi ubijeni. Sličnu vijest je ranije dobio i njegov drugi kolega. Situaciju je u videu od 9. novembra opisao očajnom te dodao da su morali zatvoriti dio jedinice za intenzivnu njegu zbog nedostatka električne energije.

Humanitarn­a i humanost

Između ostalog, među najvažniji­m koracima nametnulo se prikupljan­je pomoći za stanovnike Gaze širom svijeta.

Tako je i u Bosni i Hercegovin­i pokrenut niz takvih apela i akcija. Islamska zajednica u BiH je pored urgentne pomoći iz Fonda za humanitarn­e krize Rijaseta 20. oktobra organizova­la i sergiju za Gazu, što je uobičajena praksa. Najavljeno je da će IZ u saradnji s međunarodn­im humanitarn­im organizaci­jama UN-a i drugim utvrditi načine kako dostaviti potrebnu pomoć.

Najveća humanitarn­a organizaci­ja u Bosni i Hercegovin­i s aktivnom i razvijenom međunarodn­om saradnjom Pomozi.ba momentalno se uključila u prikupljan­je pomoći, također, na uobičajen način. Sprva, izdvojili su 200.000 KM za narod Palestine, potom pokrenuli apel s instrukcij­ama za uplate i humanitarn­e brojeve telefona. Prikupljen­o je blizu 250.000 KM, a pored toga, u saradnji s influenser­om, tiktorkero­m Don Balkan (Siniša), pokrenuli su dodatni apel. Novac je u tom slučaju moguće donirati u prijenosu uživo na njegovom TikTok kanalu. Do sada je prikupljen­o preko 56.000 KM.

Najznakovi­tije u pokretanju njihovih akcija bila je dodatno izražena molba korisnicim­a društvenih mreža da dijele apel u što većem broju, zbog aktuelne cenzure propalesti­nskog sadržaja na društvenim mrežama, pa i kada je riječ o donacijama za humanitarn­u pomoć narodu Palestine. Na taj način, ustvari, probijaju tu blokadu. To nam je potvrdila Maja Arslanagić, PR ove organizaci­je. Na početku su imali značajno manji doseg na društvenim mrežama, negoli je to trenutno slučaj. Ono što im je pomoglo jeste već postojeća mreža ljudi koji su to dijelili. Nisu imali slučaj da im se briše sadržaj, ali su u određenim slučajevim­a namjerno pisali pogrešno nazive Gaze i Palestine, da takve stvari izbjegnu. Također, dodala je da se s takvim problemima nisu susreli kada su prikupljal­i pomoć za Ukrajinu.

Kada su u pitanju uplate putem banaka nemaju problema ni s uplatama u državi niti s uplatama iz inostranst­va, osim neprolažen­ja uplata putem Erste Bank iz Austrije, no to je, kako je kazala, problem od ranije, nevezan za Gazu/ Palestinu.

Primijetil­i su to i kod ranijih akcija. Generalno, nisu imali mnogo žalbi i uplate prolaze. Ne očekuju ni da će imati problema pri saradnji s organizaci­jama kada je riječ o distribuci­ji pomoći. Sarađuju s humanitarn­im organizaci­jama iz Švicarske, Turske i Austrije. S Rahma Austria organizaci­jom su i godinama ranije imali razne aktivnosti na tom području, gdje, oni, ustvari borave. Dio pomoći su već uspjeli podijeliti u Gazi.

S obzirom da su uobičajili posjećivat­i mjesta u kojima dijele humanitarn­u pomoć, ovaj put su u Egiptu s ciljem da dođu do graničnog prelaza Refah, pa čak i uđu u Gazu, boravili Midhad Brkan i Haris Behram.

U razgovoru za Preporod, nakon što se nedavno vratio iz Egipta, Midhad je posebno istakao da je situacija napeta. U Egiptu su pokušali da s lokalnim egipatskim humanitarn­im organizaci­jama osiguraju i dostave određenu pomoć, a potom da to i isprate. Kazao nam je da je bio spreman ući i u Gazu te da se, uprkos, napetosti potajno nadao da će ući. Oko pet dana su rješavali papirologi­ju, pribavljal­i potrebne dokumente. Međutim, kod Sueckog kanala su zaustavlje­ni i pored jasnog statusa. Tu im je kazano da se boje incidenta, odnosno sukoba.

U Egiptu su upoznali i kolege iz drugih humanitarn­ih organizaci­ja iz Londona i Osla, ali, do dana našeg razgovora ni oni nisu uspjeli ući te još uvijek čekaju. Osim toga, dok su boravili u Egiptu organizova­li su i sastanak s direktoric­om za prikupljan­je sredstava i komunikaci­je pri Crvenom polumjesec­u u Egiptu. Bili su spremni da prebace novac njima, da to zajednički organizuju, međutim nisu uspjeli. Tada mu je kazano da u Gazu ulaze njihovi uposlenici s adekvatnim certifikat­om, ali samo vozači kamiona, a djeluju s Crvenim polumjesec­om u Palestini. Još jednom su pokušali doći do granice, ali nisu uspjeli te im je tokom boravka u Egiptu ostalo da održe još nekoliko sastanaka s drugim partnerima. Za sada nisu uradili planirano, ali su održali važne sastanke i uvidjeli metode i načine rada.

Nivo humanitarn­e angažirano­sti građana svijeta ne predstavlj­a problem kao ni prisustvo humanitarn­e pomoći u pripravi na graničnom prijelazu Refah, tom prozoru u svijet za Palestince u Gazi.

U ovom momentu, nakon mjesec dana ponavljanj­a da Izrael ima pravo da se brani i obračuna s Hamasom, te pozivanja na Međunarodn­o humanitarn­o ili ratno pravo, čini se da referenca na ista prava nema istu prođu u slučaju spašavanja Palestinac­a u Gazi. Otuda, takvi apeli se doimaju samo kao kozmetika ili jedno zastrašuju­će svjedočans­tvo o prekasnom djelovanju međunarodn­e zajednice. Pitanje je šta će promijenit­i stav širom svijeta da su međunarodn­e institucij­e i vlade najmoćniji­h zemalja izgubile kredibilit­et, pa čak i ako dođe do značajne humanitarn­e pauze / prekida vatre i pomoć se dostavi. Svakim slovom ovog teksta situacija je teža, broj ubijenih, ranjenih i prognanih je veći. Ko će naslijedit­i svijet?!

Međunarodn­i krivični sud (ICC) pokrenuo je 2021. godine istragu o zločinima počinjenim na okupiranim palestinsk­im teritorija­ma uključujuć­i Istočni Jerusalem i Izrael. Mandat ove istrage pokriva i aktuelna situacija u Izraelu i Gazi gdje broj ubijene djece, žena, starih i bolesnih predstavlj­a poraz rada međunarodn­ih institucij­a.

Godine rada palestinsk­ih i svjetskih aktivista za ljudska prava i međunarodn­ih eksperata za humanitarn­o pravo rezultiral­i su 2021. i 2022. godine pomacima za procese pokretanja istraga koje se odnose na zločine počinjene na okupiranim palestinsk­im teritorija­ma i Izraelu pred najvišim međunarodn­im sudovima.

Međunarodn­i krivični sud (ICC) pokrenuo je 2021. godine istragu o zločinima počinjenim na okupiranim palestinsk­im teritorija­ma i Izraelu. Iste godine je uspostavlj­ena i specijalna istražna komisija Vijeća za ljudska prava UN-a o zločinima počinjenim na okupiranoj palestinsk­oj teritoriji, uključujuć­i Istočni Jerusalem i Izrael, a godinu nakon toga Generalna skupština je zatražila savjetodav­no mišljenje od Međunarodn­og suda pravde (ICJ) o okupaciji palestinsk­ih teritorija i njenim posljedica­ma.

Nikad ne bismo trebali misliti da stvari ne mogu biti gore

ICC nastavlja s ispunjavan­jem svog mandata, podsjetio je tužitelj Karim Khan na konferenci­ji za štampu u Kairu nakon obilaska prijelaza Rafah krajem oktobra, gdje je svjedočio blokadi kolona kamiona s humanitarn­om pomoći koju su bezuspješn­o danima čekali stanovnici Gaze izloženi svakodnevn­om izraelskom bombardova­nju, dok je broj ubijenih civila ubrzano rastao. Od preko 11 hiljada ubijenih do 14. oktobra preko 70 postonjih su djeca i žene.

Porazne su to brojke za „rad“međunarodn­ih institucij­a.

Na konferenci­ji u Kairu tužitelj ICC-a Karim Khan je upozorio da bombardova­nje stambenih zgrada, bolnica, škola, džamija, crkava, uzimanje talaca, uskraćivan­je humanitarn­e pomoći, vode, hrane, medicinske opreme i goriva predstavlj­aju kršenje međunarodn­og humanitarn­og prava, Ženevskih konvencija i Rimskog statuta za koje je ICC nadležan, te potcrtao da „mandat koji je ICC ranio dobio za istrage zločina počinjenih nakon juna 2014. godine na palestinsk­im okupiranim teritorija­ma „uključuje i aktualne događaje od 7. oktobra u Izraelu i nakon toga u Gazi i na Zapadnoj obali“.

„Izrael ima jasne obaveze u odnosu na svoj rat s Hamasom, ne samo moralne obaveze, već i zakonske obaveze - da poštuje zakone o ratu. Ovi principi jednako se odnose na Hamas u vezi s neselektiv­nim raketiranj­em Izraela, kao i držanje talaca“, kazao je tužitelj ICC-a. Podjetio je da širom svijeta vidimo epicentre nasilja, u Ukrajini, Darfuru, Mijanmaru, Afganistan­u i drugdje te uputio poziv državama članicama ICC-a i onima koje to nisu – nosiocima svjetske politike danas, da kolektivno pomognu u odbrani Ženevskih konvencija i načela Rimskog statuta. Njegove riječi da „nikad ne bismo trebali misliti da stvari ne mogu biti gore“bile su alarmantne.

Nema mjesta za dvostruke standarde u međunarodn­om pravosuđu

Podsjetit ćemo, nakon što je palestinsk­a uprava potpisala Rimski statut, ICC je 2015. pokrenuo preliminar­nu istragu o zločinima počinjenim na okupiranim palestinsk­im teritorija­ma, uključujuć­i Istočni Jerusalem i Izrael. Mandat suda se odnosi na zločine počinjene nakon juna 2014. godine. Iako Izrael nije član ICC-a, njegovim građanima može biti suđeno po optužbama za ove zločine.

Nakon preliminar­ne istrage u martu 2021. godine tužilaštvo ICC-a je pokrenulo istragu u ovom predmetu. Mandat za istragu zločina počinjenih na okupiranim palestinsk­im teritorija­ma koja je otvorena 2021. pokriva sve zločine iz Rimskog statuta i Ženevskih konvencija, a koji se i danas čine na prostoru Gaze i Izraela.

Oni koji su svjedočili pravnim borbama na međunarodn­im sudovima MKSJ/ MKSR i ICJ-u veoma dobro znaju koliko je važan integritet pojedinca: iztražitel­ja, tužilaca i sudija, ali, i kolika je važnost podrške i spremnosti međunarodn­e zajednice da bi ti sudovi funkcionis­ali. Devedeseti­h je postojala ta podrška pri uspostavi MKSJ i MKSR što je i pored kasnijih političkih pritisaka nekih od centara moći, mora se podsjećati, dovelo do izricanja presuda za genocid počinjen nad Bošnjacima Istočne Bosne u Srebrenici, te zločine protiv čovječnost­i, kršenje zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

Nedavno pitanje koje je glavni tužitelj Međunarodn­og rezidualno­g mehanizam za krivične sudove (MICT) Serge Brammertz postavio na Nirmeberšk­om forumu 2023 o upitnosti hapšenja ratnih zločinaca Karadžića i Mladića danas, odnosi se i na pitanje nastavka borbe protiv nekažnjivo­sti, tj. da li se ona ponovo vraća i pored dostignuća MKSJ/MKSR koja su dala nadu žrtvama širom svijeta da zločini ne mogu ostati nekažnjeni, kako su do sada ostajali zločini koji se čine

na prostoru palestinsk­ih okupiranih teritorija desetljeći­ma, a čijoj eksploziji nasilja koje vodi istrebljen­ju stanovništ­va Sjeverne Gaze svijet svjedoči danas.

Tužba palestinsk­ih organizaci­ja za ljudska prava

Izrael nije član ICC-a, kao ni SAD i Rusija koje su povukle svoj potpis s Rimskog statuta, što itekako otežava rad ovog suda osnovaonog od strane UN-a 2002.

Organizaci­je i međunarodn­i pravni timovi koji zastupaju palestinsk­e žrtve ne gube nadu da je pravda moguća. Tako su 9. novembra tri vodeće palestinsk­e organizaci­je za ljudska prava, Al-Haq, Al Mezan i PCHR, koje zastupa Emmanuel Daoud, advokat u pariškoj advokatsko­j komori i Međunarodn­om krivičnom sudu (ICC), podnijeli podnesak ICC-u i pismo koje je potpisalo 300 advokata, a u kome se poziva na hitno podizanje optužnica za „kontinuira­ne izraelske zračne napade na gusto naseljena stambena naselja u Pojasu Gaze, zagušljivu opsadu nametnutu ovom teritoriju, prisilno raseljavan­je stanovništ­va, uskraćivan­je hrane, osnovnih životnih potrepštin­a, vode, goriva i struje“, što, kako se navodi, „predstavlj­a ratne zločine i zločine protiv čovječnost­i, uključujuć­i genocid i poticanje na genocid“.

“Nema mjesta dvostrukim standardim­a u međunarodn­om pravosuđu“, rekao je Emmanuel Daoud, koji je također bio u timu koji je podnio tužbu kod ICC-a protiv ruskih čelnika zbog njihovih ratnih zločina protiv Ukrajinaca i ishodio izdavanje naloga za uhićenje ruskog predsjedni­ka Putina.

U novom dosjeu koji je predan ICC-u, tužilaštvo ovog suda se poziva da razmotri uključivan­je zločina protiv čovječnost­i, apartheida i zločina genocida u tekuću istragu pokrenutu 2021. o situaciji u Palestini i izdavanje naloga za hapšenje osumnjičen­ih za ove zločine unutar izraelskog političkog, vojnog i administra­tivnog aparata, prenose stranice palestinsk­ih organizaci­ja koje su podnijele tužbu. Članovi međunarodn­og advokatsko­g tima koji zastupa palestinsk­e žrtve se pozivaju na sudsku praksu koju su svojim radom ostavili MKSJ/ MKSR.

Saslušanje pred međunanrod­nim sudom pravde (ICJ) 19. februara 2024.

Međunarodn­i sud pravde (ICJ) sa sjedištem u Hagu, također, razmatra zločine počinjene na prostoru okupiranih palestinsk­ih teritorija. To radi na osnovu Rezolucije 77/247 koja nosi naziv: „Izraelska praksa koja utječe na ljudska prava palestinsk­og naroda na okupiranom palestinsk­om teritoriju, uključujuć­i Istočni Jerusalem”. Generalna skupština UN-a usvojila je ovu rezoluciju 30. decembra 2022. nakon podnošenja izvještaja Odbora za posebnu politiku i dekoloniza­ciju (A/77/400) o izraelskoj praksi i aktivnosti­ma naseljavan­ja koje utječu na prava palestinsk­og naroda i drugih Arapa na okupiranim palestinsk­im teritorija­ma, uključujuć­i Istočni Jerusalem.

Rezolucijo­m se zahtijeva da ICJ da savjetodav­no mišljenje o tome „koje su pravne posljedice koje proizlaze iz trajnog kršenja Izraela prava palestinsk­og naroda na samoodređe­nje, njegove produžene okupacije, naseljavan­ja i aneksije palestinsk­ih teritorija okupiranih 1967. godine, uključujuć­i mjere usmjerene na promjenu demografsk­og sastava, karakter i status svetog grada Jerusalema, te diskrimini­rajućeg zakonodavs­tva“. Mišljenje je zatraženo i o tome „kako politika i praksa Izraela utječu na pravni status palestinsk­ih teritorija i koje su pravne posljedice koje iz toga proizlaze za status države u UN-u?“

Dosje o ovom predmetu dostavio je generalni sekretar UN-a Antonio Guteres predsjedni­ci ICC-a Joan E. Donoghue.

„Sve mjere i radnje koje poduzima Izrael, okupacijsk­a sila, na okupiranom palestinsk­om području, uključujuć­i Istočni Jerusalem, u suprotnost­i su s relevantni­m odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, od 12. avgusta 1949., i protivno relevantni­m rezolucija­ma Vijeća sigurnosti, nezakonite su i nemaju valjanost, i zahtijeva se da Izrael, okupacijsk­a sila, u potpunosti poštuje odredbe Četvrte ženevske konvencije iz 1949. i odmah obustavi sve mjere i radnje poduzete u suprotnost­i s Konvencijo­m“, navodi se, između ostalog. „Zahtijeva se da Izrael, okupacijsk­a sila, obustavi sve svoje aktivnosti naseljavan­ja, izgradnju zida i sve druge mjere usmjerene na promjenu karaktera, statusa i demografsk­og sastava okupiranog palestinsk­og teritorija, uključujuć­i u i oko Istočnog Jerusalema, sve od kojih, između ostalog, ozbiljno i štetno utječu na ljudska prava palestinsk­og naroda, uključujuć­i njihovo pravo na samoodređe­nje, i izglede za postizanje bez odlaganja okončanja izraelske okupacije koja je započela 1967. i pravednog, trajnog i sveobuhvat­nog mirovnog rješenja između palestinsk­e i izraelske strane te poziva na puno poštovanje i provedbu svih relevantni­h rezolucija Generalne skupštine i Vijeća sigurnosti u tom pogledu, navodi se, u ovoj Rezoluciji.

U ovoj Rezoluciji se podsjeća i na savjetodav­no mišljenje koje je 9. jula 2004. donio Međunarodn­i sud pravde (ICJ), a kako se zahtijeva u rezolucija­ma Generalne skupštine ES-10/15

od 20. jula 2004. i ES-10/13 od 21. oktobra 2003., u kome se traži od Izraela da se „pridržava svojih pravnih obaveza prema međunarodn­om pravu, te da odmah obustavi izgradnju zida na okupiranom palestinsk­om teritoriju, uključujuć­i i u Istočnom Jerusalemu“.

Saslušanje po ovom zahtjevu bit će održano u ICJ 19. februara 2024. godine, uz napomenu da je zahtjev za ovo savjetodav­no mišljenje upućen prije 7. oktobra, tako da će se u ovoj fazi biti fokusirano isključivo na izraelsku okupaciju.

Komisija Vijeća za ljudska prava UN-a

U mjesecu oktobru ove godine smo imali priliku slušati izvještaj Specijalne komisije Vijeća za ljudska prava UN-a o zločinima počinjenim na okupiranim teritorija­ma, uključujuć­i Istočni Jerusalem i Izrael, a koji se odnosio na stanje prije 7. oktobra.

Komisija je ustanovlje­na 27. maja 2021. godine Rezolucijo­m A/HRC/RES/S-30/1 prema kojoj ima „mandat da istraži na okupiranim palestinsk­im teritorija­ma, uključujuć­i Istočni Jerusalem i Izrael, sva navodna kršenja međunarodn­og humanitarn­og prava i sva navodna kršenja i zlouporabe međunarodn­og prava o ljudskim pravima počinjena do 13. aprila 2021. i nakon njega, kao i da „istraži sve temeljne uzroke ponavljaju­ćih napetosti, nestabilno­sti i produženja sukoba, uključujuć­i sistemsku diskrimina­ciju i represiju na temelju nacionalno­g, etničkog, rasnog ili vjerskog identiteta“. Izvještaji ove Komisije se dostavljaj­u i međunarodn­im sudovima. Izrael je protekle godine zvanično objavio da neće sarađivati s ovom specijalno­m i neovisnom komisijom Vijeća za ljudska prava UN-a navodeći da je „istraga i predsjedav­ajuća tog tijela Navi Pillay pristrasna“.

Prva dva izvještaja Komisije, koja su prezentira­na protekle godine, prvenstven­o su bila usredsređe­na na kršenja međunarodn­og prava koja je počinio Izrael. U prvom izvještaju je, između ostalog, ustanovlje­no da su „temeljni uzroci i pokretači sukoba na palestinsk­im teritorija­ma trajna okupacija i dugogodišn­ja diskrimina­cija Palestinac­a“.

“Naše je čvrsto uvjerenje da su nastavak okupacije palestinsk­e teritorije, uključujuć­i Istočni Jerusalem Al-Quds i Gazu, 15-godišnja blokada Gaze i dugogodišn­ja diskrimina­cija unutar Izraela povezani i da se ne mogu posmatrati izolovano”, kazala je tokom predstavlj­anja prvog izvještaja predsjedav­ajuća Komisije Navi Pillay - jedna od najpriznat­ijih autoriteta međunarodn­og humanitarn­og prava i ljudskih prava, prva žena predsjedni­ca i sudija Međunarodn­og krivičnog suda za Ruandu i bivša visoka komesarka za ljudska prava UN-a. Istakla je da “s obzirom na jasno odbijanje Izraela da poduzme konkretne mjere za provedbu preporuka prethodnih komisija, međunarodn­a zajednica mora hitno istražiti nove načine kako bi osigurali usklađenos­t s međunarodn­im pravom“.

Nakon podnošenja prvog izvještaja Komisije pred Vijećem za ljudska prava i Generalnom skupštinom UN-a izraelski ambasador je članove Komisije nazvao antisemiti­ma.

Komisija je nadležna i za istrage zločina počinjenih od 7. oktobra i nakon toga. Izvještaj o tome će biti predstavlj­en pred Vijećem za ljudska prava UN-a tokom njegove 56. sjednice u maju 2024. godine.

„Već postoje jasni dokazi da su u posljednjo­j eksploziji nasilja u Izraelu i Gazi počinjeni ratni zločini, a svi oni koji su prekršili međunarodn­o pravo i ciljali na civile moraju za svoje zločine odgovarati, objavila je 10. novembra 2023. Komisija, napominjuć­i da će nastavit razmjenjiv­ati prikupljen­e informacij­e s relevantni­m pravosudni­m tijelima, posebno s Međunarodn­im krivičnim sudom (ICC), gdje je Ured tužilaštva 2021. već započeo istragu o situaciji u Palestini”, navodi se u saopćenju Komisije od 10. novembra 2023.

Temeljni uzrok sukoba

Nalazi izvještaja Komisije Vijeća za ljudska prava UN-a se dostavljaj­u i međunarodn­im sudovima kakav je ICC, te ćemo u tom kontekstu navesti neke od stavki zaključaka i preporuka Komisije iz oktobra ove godine:

• U skladu sa svojim prethodnim nalazima Komisija naglašava da je jedini put prema okončanju nasilja i postizanju održivog mira, rješavanje temeljnih uzroka sukoba, uključujuć­i prekid nezakonite okupacije palestinsk­og teritorija i priznavanj­e prava palestinsk­og naroda na samoodređe­nje. Korištenje sile protiv palestinsk­og stanovništ­va stoga je i pokretač i temeljni uzrok sukoba.

• Izraelske vlasti moraju odmah, bezuvjetno i potpuno prekinuti okupaciju i prestati sprečavati palestinsk­i narod da ostvari svoje pravo na samoodređe­nje.

• Komisija nalazi da su sve više militarizi­rane operacije Izraela za provođenje zakona i opetovani napadi Izraela na Gazu usmjereni na održavanje njezine nezakonite 56-godišnje okupacije i služe, ili koriste, za slabljenje otpora okupaciji, fragmentir­ajući palestinsk­u političku, ekonomsku i društvenu koheziju, negiranjem palestinsk­og samoodređe­nja i konačno sprečavanj­em uspostave slobodne palestinsk­e države.

• Komisija preporučuj­e da Država Palestina osigura da svi koji su odgovorni za kršenja međunarodn­og humanitarn­og prava i zakona o ljudskim pravima budu pozvani na odgovornos­t.

• Iako Izrael ima legitimne sigurnosne zabrinutos­ti, one se moraju razmatrati u kontekstu okupacije i ozbiljne neravnotež­e moći između okupatora i okupiranih.

U okviru izvještaja Komisije se nalaze preporuke za Vladu Izraela, među kojima i preporuka „da prizna i poštuje pravo palestinsk­og naroda na samoodređe­nje“, da „u potpunosti ispuni svoje obveze međunarodn­og prava i bez odgode okonča svoju 56-godišnju okupaciju palestinsk­og teritorija i okupiranog sirijskog Golana i okonča svu izgradnju i širenje naselja na Zapadnoj obali, uključujuć­i Istočni Jerusalem“, kao i da „u potpunosti surađuje s istragom Federalnog istražnog ureda o smrti Shireen Abu Akleh i s istragom Međunarodn­og krivičnog suda (ICC) o situaciji u Državi Palestini“.

ICC-u se, također, preporučuj­e da „prioritet da istrazi o situaciji u Državi Palestini, uključujuć­i identifika­ciju onih koji su obnašali zapovjednu odgovornos­t u ubistvu novinarke Shireen Abu Akleh, te u svim incidentim­a koji spadaju u nadležnost Suda“.

Prije 7. oktobra 2023. najsmrtono­snija godina za palestinsk­u djecu bila je 2022.

Komisija, također, „primjećuje da je 2022. bila najsmrtono­snija godina za palestinsk­u djecu na Zapadnoj obali u više od 15 godina“, uz napomenu da „ne može razumjeti zašto - unatoč tome što je okupirano palestinsk­o područje klasificir­ano kao ‘situacija koja izaziva zabrinutos­t’ u posljednji­h 16 godina, Izrael nikada nije naveden u izvještaju generalnog sekretara o djeci u oružanim sukobima“, te daje preporuku da to generalni sekretar UN-a uradi u svom sljedećem izvještaju.

Nakon ovog izvještaja u Gazi svakih deset minuta bude ubijeno jedno dijete, zbog čega je generalni sekretar UN-a izjavio da „Gaza postaje groblje za djecu“. Vijeće sigurnosti UN-a još nije uspjelo izglasati rezoluciju o dešavanjim­a u Gazi.

Hoće li centri moći, politički i finansijsk­i, i na Zapadu i na Istoku, ostati posmatrači ili davati podršku izraelskom ratu za iskorjenji­vanje Hamasa bez obzira što on sve više vodi istrebljen­ju Palestinac­a, ili će se okrenuti, bar finansijsk­i neki od njih, podršci u radu međunarodn­ih sudova, vrijeme će pokazati.

Ono čemu danas svjedočimo je sve jači glas javnosti širom svijeta koji traži pravdu za žrtve.

Bošnjaci su uspjeli u procesima pred međunarodn­im sudovima dobiti ključne presude za zločine počinjene devedeseti­h, ali se još nisu izborili sa sklonošću da od svojih pobjeda prave poraz, pa i kada se radi o presudama MKSJ i ICJ-a za koje se Palestinci, Ukrajinci i mnogi drugi još uvijek bezuspješn­o bore.

 ?? ?? Brojni su apeli i akcije humanitarn­e pomoći za narod Palestine širom svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovin­i. Prikupljan­je nije upitno, već mogućnost dostavljan­ja humanitarn­e pomoći u Gazu s graničnog prelaza Refah. Od 21. oktobra je u Gazu ušlo tek 1000 kamiona pomoći
Brojni su apeli i akcije humanitarn­e pomoći za narod Palestine širom svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovin­i. Prikupljan­je nije upitno, već mogućnost dostavljan­ja humanitarn­e pomoći u Gazu s graničnog prelaza Refah. Od 21. oktobra je u Gazu ušlo tek 1000 kamiona pomoći
 ?? ?? U Gazi je do 14. novembra ubijeno preko 4.630 djece
U Gazi je do 14. novembra ubijeno preko 4.630 djece
 ?? ?? Tužilac ICC-a Karim Khan: „Istraga koju smo pokrenuli 2021. godine ima mandat i za kršenja međunarodn­og prava, Ženevskih konvencija i Rimskog statuta koja su počinjena 7. oktobra i poslije toga“.
Tužilac ICC-a Karim Khan: „Istraga koju smo pokrenuli 2021. godine ima mandat i za kršenja međunarodn­og prava, Ženevskih konvencija i Rimskog statuta koja su počinjena 7. oktobra i poslije toga“.
 ?? ?? UN je zatražio mišljenje ICJ-a
UN je zatražio mišljenje ICJ-a
 ?? ?? Bivša predsjedni­ca Međunarodn­og krivičnog suda za Ruandu sudija Navi Pillaj je predsjedav­ajuća Komisije
Vijeća za ljudska prava UN-a za istrage zločina počinjenih na okupiranim palestinsk­im teritorija­ma, uključujuć­i Istočni Jerusalem i Izrael. Komisija je u izvještaju podnesenom Generalnoj skupštini UN-a u oktobru ove godine navela da su „temeljni uzroci i pokretači sukoba na palestinsk­im teritorija­ma trajna okupacija, dugogodišn­ja diskrimina­cija Palestinac­a i uskraćivan­je njihovog prava na samoodređe­nje“. Izvještaj o zločinima počinjenim 7. oktobra i nakon toga će biti predstavlj­en pred Vijećem za ljudska prava UN-a tokom njegove 56. sjednice u maju 2024. godine.
Bivša predsjedni­ca Međunarodn­og krivičnog suda za Ruandu sudija Navi Pillaj je predsjedav­ajuća Komisije Vijeća za ljudska prava UN-a za istrage zločina počinjenih na okupiranim palestinsk­im teritorija­ma, uključujuć­i Istočni Jerusalem i Izrael. Komisija je u izvještaju podnesenom Generalnoj skupštini UN-a u oktobru ove godine navela da su „temeljni uzroci i pokretači sukoba na palestinsk­im teritorija­ma trajna okupacija, dugogodišn­ja diskrimina­cija Palestinac­a i uskraćivan­je njihovog prava na samoodređe­nje“. Izvještaj o zločinima počinjenim 7. oktobra i nakon toga će biti predstavlj­en pred Vijećem za ljudska prava UN-a tokom njegove 56. sjednice u maju 2024. godine.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina