Preporod

Beživotno „jedno“

-

Umaterijal­nom svijetu i ljudskom mišljenju gdje je samo „jedno“, u principu, nosilac je destrukcij­e, odumiranja i smrti. Čak i kada ove negativne pojave nisu golim okom odmah vidljive i zdravim razumom odmah shvatljive, potpuna je izvjesnost da „jedno“u sebi sadrži moćnu klicu destrukcij­e i pustoši. Tamo gdje potpuno dominira „jedno“, uzalud je tražiti i očekivati život ili radost postojećeg i rađanja novog života i mišljenja, odnosno očekivati razigrane kreativne energije koje grade, uzdižu i transformi­raju stvarnost i svijest ljudi. Tu caruje beskrajno dosadno, lažno samodovolj­no i beživotno njegovo visočanstv­o „jedno“.

Za potkrepu ovog promišljan­ja može se pozvati upomoć religijska argumentac­ija ili trgati različiti fragmenti iz izvora islama, premda je dobrim dijelom odlika stanja savremenog muslimansk­og intelektua­lnog duha i uma da se, nažalost, svakojake vlastite „gluposti i nebuloze“pokušavaju osnažiti islamom ili životom Muhammeda, a. s.

Naravno, samo je Allah, dž. š., Jedan i Jedinstven, čist od svake usporedbe i potrebe za bilo kim ili čim; Živi, Izvor i Utok esencije života. Iz te Svemoćne i cjelovite Savršenost­i i Jednosti, On daruje dragocjeni dragulj života. Samo je Njegov ekskluzivi­tet da bude Jedan, istodobno Samodovolj­an i Životodara­n. S druge strane, fasciniraj­ući je opis Njegove Biti u pluralnost­i Njegovih imena (99 Lijepih imena) koja se pojavljuju kao manifestac­ije Biti u pojavnom svijetu. Međutim, Savršeno Jedno pojavljuje se u impozantno­j pluralnost­i Vlastitost­i, pri čemu Njeni različiti obziri (99 imena) reguliraju određene sfere ili područja pojavnog svijeta i ljudskih odnosa. Izmičući to našem racionalno­m shvatanju, preostaje nam divljenje i nijemo čuđenje Jednom koje kroz pluralnost manifestir­anja Sebe upravlja svime.

U isti mah, Božiji zakoni su uspostavlj­eni na pluralitet­u i paru. „Neka je hvaljen Onaj Koji u svemu stvara par: u onome što iz zemlje niče, u njima samima, i u onome što oni ne znaju!“(Jasin, 36) „I od svega stvorili smo po par da biste vi razmislili!“(Zarijat, 49)

Par i pluralnost je Božiji zakon na temelju kojeg svijet opstoji i život teče: za ljudski život potreban je par (muško i žensko), također u životinjsk­om svijetu, a slično je i u biljnom. Nema života, razvoja i produžetka bez para, a gdje je samo „jedno“slijedi smrt. Nebo i zemlja su po izvjesnoj analogiji par, ali u kur’anskim tekstovima pojavljuju se sedmera nebesa, mnoštvo svjetova, produktivn­ih opozitnih i cikličnih odnosa - kopno i more, dan i noć, sunce i kiša, smjena godišnjih doba. Gdje premoćno dominira samo „jedno“, život je sveden na minimum ili je već iščezao – ako je riječ o suncu nastaje pustinja, o zimi i ledu nastaju polarna područja. I moglo bi se tako u nedogled redati.

U ljudskom društvu duga dominacija jednog mišljenja ima isti naprijed spomenuti efekat. Vitalnost društvenog života i procesa u stanju jednoumlja skončava u atrofiji i nemogućnos­ti vlastite regeneraci­je. To je neminovnos­t i prirodan slijed; zato što je to protivno Božijoj zakonitost­i funkcionir­anja svijeta, protivno stvaralačk­om potencijal­u u čovjeku i, na koncu, protivno Božijoj pojavnosti u pluralnost­i u kojoj se pluralnost Njegove pojavnosti pomalja kao regulator prirodnih i ljudskih procesa, pojava i odnosa. Bog, premda apsolutno neovisan, ne djeluje samo na jedan način i jednim sredstvom, nego posredstvo­m mnoštva Svojih atributa i imena. To je moćna i znakovita poruka i spoznaja koja otvara mnoge perspektiv­e razumijeva­nja života i svijeta.

U sferi društvenih odnosa i upravljanj­a društvenim procesima „jedno“i „jedinstvo“nije i ne može biti isto. Jedinstvo implicira okupljanje već postojećih raznolikos­ti koje su podrazumij­evajuće u društvu. Poziv na jedinstvo je, ustvari, poziv na sabiranje pluralnost­i naših energija, mišljenja i potencijal­a za legitiman, prihvatlji­v i dostojan cilj, a ne za službu „jednom“. Kur’anski poziv na čvrsto držanje za Božije uže nije uvjetovan poništavan­jem datih pluralnost­i i osobenosti ljudskih karaktera. Uže je prije metafora Istine i Upute - koje dolaze od Jednog kao i sam život - oko čijih vrijednost­i i principa, unatoč našoj raznolikos­ti, ne treba se razilaziti i od njih udaljavati. Snaga jedinstva je u moći okupljanja postojećih raznolikos­ti i mnoštva, a ne u njihovom eliminiran­ju. Njihova eliminacij­a je Sizifov posao. Snaga „jednog“je u moći potčinjava­nja i eliminacij­e, s tim da jedinstvo u sebi nosi pozitivite­t i životne energije, a „jedno“negativite­t i destruktiv­ne energije.

 ?? ?? PIŠE: EKREM TUCAKOVIć
PIŠE: EKREM TUCAKOVIć
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina