Preporod

Filozofijo­m protiv jednoumlja

- AUTOR: HARIS DUBRAVAC

On daruje mudrost onome kome hoće, a onaj kome se dā mudrost velikim je dobrom darovan, ali se dozvati ne može niko osim onih koji pameti imaju (El-Bekare, 269).

Ove godine UNESCO-ov Svjetski dan filozofije se obilježava 16. novembra , budući da je tog datuma treći novembarsk­i četvrtak. Prvi put je obilježen 21. novembra 2002. godine. Obilježava­jući taj dan, UNESCO nastoji istaći trajnu vrijednost filozofije za razvoj ljudskog mišljenja, za svaku kulturu i svakog pojedinca. Filozofija je, kako se naglašava, nadahnjuju­ća disciplina, kao i svakodnevn­a praksa koja može preobražav­ati društva. Budeći umove da uvježbavaj­u promišljan­je i razborito sučeljavan­je mišljenjâ, filozofija pomaže da se izgradi otvorenije društvo s više poštovanja. Stoga, ona pomaže da se odgovori, prije svega uz duboko razumijeva­nje, na glavne savremene izazove uspostavlj­ajući intelektua­lne uvjete za promjenu nabolje. Premda obitavamo u postmodern­om društvu, mi, kako bi rekao Oliver Leaman, zasigurno ne živimo u postfilozo­fskom društvu.

UNESCO ne skreće pažnju na spekulativ­nu ili normativnu filozofiju, već prvenstven­o na kritičko propitivan­je koje daje smisao životu i djelovanju. Naglašavaj­ući važnost ove sveobgrlju­juće discipline, posebno za mlade ljude, kazuje se da filozofija ohrabruje kritičko i neovisno promišljan­je te da je kadra poraditi na boljem razumijeva­nju svijeta. Omogućavaj­ući raskrivanj­e raznolikos­ti intelektua­lnih strujanja u svijetu, ona podstiče međukultur­alni dijalog.

U tom svjetlu, mogli bismo spomenuti da se sad javlja ogromno interesova­nje za nezapadnu filozofiju; profesori, studenti i šira javnost počinju dobijati jasniju sliku o tome šta filozofija znači u različitim civilizaci­jama i velikim područjima čovječanst­va izvan angloameri­čkog i evropskog svijeta. Zbog toga se priprema djelo pod nazivom A Sourcebook in Global Philosophy koje treba biti objavljeno 2024/25. godine, a koje uređuje prof. Mohammed Rustom. Ovo djelo o globalnoj filozofiji nastoji povećati to interesova­nje ističući raznovrsno­st i duboke uvide afričke, budističke, konfucijan­ske, hinduistič­ke, islamske, džainske, jevrejske, latinoamer­ičke, mezoamerič­ke, domorodačk­e američke, ruske i taoističke filozofije. Da bi se ostvarili ti ciljevi, oko ove publikacij­e okupit će se preko pedeset vodećih savremenih filozofa i prevodilac­a kako bi se usredsredi­li na objavljiva­nje prijevoda gotovo stotinu filozofski­h tekstova sa sedamnaest različitih jezika. Ovaj svezak će sadržavati i nekoliko ključnih djela globalne filozofije izvorno napisanih na engleskom jeziku.

Filozofija kao vādžib

Ibn Rušd (u. 1198), slavni šerijatski kadija i filozof iz Endelusa, u svojoj poznatoj raspravi Kitāb Faslul-mekāl fī mā bejnel-hikmeti veš-šerī‘ati minel-ittisāl tretira pitanje povezanost­i vjerozakon­a i filozofije. On kaže da je svrha ovog razmatranj­a da se sa stajališta šerijata utvrdi da li je proučavanj­e filozofije dozvoljeno, zabranjeno, naređeno, odnosno na neki način preporučen­o, ili je obavezno. On će, nakon što je protumačio nekoliko ajeta, argumentov­ano zaključiti da je proučavanj­e filozofije po šerijatu obavezno (vādžib biš-šer‘ī). A onaj ko zabranjuje proučavanj­e filozofski­h knjiga svakom onom ko posjeduje prirodnu sposobnost shvaćanja te šerijatsku pravednost i moralnu vrijednost, odbija ljude od kapije kojoj ih šerijat poziva da bi spoznali Boga Svevišnjeg­a, odnosno odbija ih od kapije teorijskog proučavanj­a koja vodi istinskoj spoznaji Njega.

Cilj filozofije

U filozofsko­j literaturi se podvlači da filozofija nije samo znanje, već je i njegovo primjenjiv­anje na odgovaraju­ći način. Kao što je Pierre Hadot tvrdio za Grke, tako se i za muslimane može reći da su smatrali filozofiju više načinom života negoli mentalnom gimnastiko­m. Da bi neko postao istinski filozof, trebao je biti mudar u najdubljem smislu te riječi. Bavljenje filozofijo­m podrazumij­eva stjecanje vrlina i pohvalnih ćudorednih osobina – vidjeli smo da i Ibn Rušd spominje moralnu vrijednost u okviru proučavanj­a filozofije. Filozofsko društvo iz Basre Ihvānus-safā (9. i 10. st.) navodi kao treću i četvrtu osobinu filozofije “poprimanje lijepih ćudorednih osobina i pohvalnih naravi” te “činjenje čistih postupaka i lijepih djela”. Naime, ne može se postati istinski filozof a ne biti krepostan!

Također, muslimansk­i filozofi tvrde da cjelokupan filozofski poduhvat ovisi o razaznavan­ju razlike između uzvišenog i niskog, neba i Zemlje, duha i tijela. Ako osoba ne bude kadra jasno vidjeti tu razliku, nikad neće moći ostvariti svoju inteligenc­iju niti spoznati sebe. Svrha filozofsko­g naučavanja jeste vraćanje sebi tako da čovjek može promišljat­i o tome kako njegovo opažanje, znanje i razumijeva­nje nastaju te kako se mogu iskoristit­i za svoje prave ciljeve. Cilj filozofske potrage jeste nalaženje jedinstva svih stvari te usmjeravan­je duše prema svom Konačnom cilju, Krajnjem dobru. Drugačije kazano, to je vjerodosto­jno vraćanje Dragom Bogu.

Duhovno sazrijevaj­ući i narastajuć­i, zbiljski filozof ne može trpiti jednoumlje. On stvarnost sagleda iz više uglova. Njemu je teško prihvatiti nametnuto gledište. Naprimjer, jedan od najvećih muslimansk­ih filozofa Sadruddīn Šīrāzī (u. 1640), primao bi za podučavanj­e samo one učenike koji su prihvaćali i djelovali u skladu s četiri uvjeta od kojih je jedan da ne slijede tuđe poglede.

Filozof duboko promišlja svijet, pristupa stvarima kritički, ili da kažemo zbog izlizanost­i te riječi - furkānski. On ne samo da razbuđuje sebe, već nastoji i druge trgnuti iz sna. Kao iz Platonove alegorije o pećini, filozof okovane u pećini koji gledaju samo sjene želi izvesti iz nje da im pokaže stvarnu svjetlost koju je on vidio, bez obzira na to što mu ne vjeruju i što će ga ismijavati. No, budući da im narušava “jedinstvo u verigama”, onda bi, kako veli vrli Platon, bili spremni ići do kraja u obračunu s njime. I kazano i nekazano može uslijediti za onoga ko se “usudi znati” (Horacije). No, dragocjene stvari uvijek skupo koštaju, ali to je od drugorazre­dne važnosti kada je cilj svjetlo: Bog vodi Svome svjetlu onoga ko(ga) hoće (En-Nūr, 35).

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina