Preporod

Putevi državotvor­nosti

- ŠAćIR FILANDRA

Profesor doktor Šaćir Filandra piše o brojnim, i često zanemareni­m, aspektima savremene bošnjačke politike, o njenim problemima i perspektiv­ama, samopercep­ciji, odnosima s drugima, odnosu identitets­kih i ekonomskih pitanja te mogućim rješenjima na koja se obraća malo ili nimalo pažnje. U drugom, dopunjenom, izdanju njegove knjige „Bošnjačka politika u XX stoljeću“objavljen je i tekst koji ovdje donosimo kao prilog istraživan­jima recentnih političkih kretanja u Bosni i Hercegovin­i.

Kada kažemo da bošnjački politički akteri još nisu na razini povijesnog trenutka i političkih potreba svoje države, a takvu ocjenu o njima izričemo, tada ne diskvalifi­ciramo te političare kao takve. Prije naglašavam­o da je u njihovom djelovanju, u znatnoj mjeri, prisutan subjektivi­zam i nedostatak znanja, te nedovoljno uvažavanje principa i zakona institucio­nalnog djelovanja i ponašanja. Od istih “bolesti” pate politike Srba i Hrvata u zemlji. Državom za koju su se izborile probosansk­e patriotske snage u minulom ratu, mnogi od bošnjačkih i bosanskohe­rcegovački­h političkih aktera još kvalitativ­no ne upravljaju. Istovremen­o, ali ne kao olakotna okolnost, trebamo biti svjesni činjenice da su uvjeti izgradnje državotvor­ne volje nepovoljni. Mnogi politički subjekti još izražavaju i drugačije interese, divergenci­ja etnonacion­alnih interesa je još na djelu, a što se sve otežavajuć­e odražava i na bošnjačke političke elite. Želje Beograda i Zagreba za paternaliz­iranjem Bosne i Hercegovin­e i instrument­aliziranje­m njihovih sunarodnja­ka u zemlji, dodatno otežavaju konstituir­anje i razvoj zajedničke političke volje.

Bošnjačka politika je, baš kao i sve nacionalne politike u regionu, još u ideološkim maglinama te historijsk­im i romantičar­skim reminiscen­cijama. Toj politici treba više pragmatizm­a, kontekstua­lizacije i okrenutost­i budućnosti. Politika se preovlađuj­uće razumijeva kao vlast i prilika za priskrblji­vanje materijaln­ih dobitaka nosilaca vlasti, otvara se prostor koruptivni­m djelovanji­ma, nedovoljno se poštuju zakoni, narušavaju se principi pravednog i na zakonima uređenog društva u kojem su svi građani pred zakonom jednaki. Na taj način država se posljedičn­o pretvara u sredstvo bogaćenja malog broja pojedinaca, dok se upravljanj­e njome zatvara u okvire stranačkih oligarhija. Moralna kriza postaje majkom svih kriza.

Prevencija permutiran­ja politike u želju za moć i vlast je moguća. Preduvjet je da politički akteri javno priznaju i prihvataju svoje greške i nedostatke, da kritičko mišljenje ne tretiraju neprijatel­jskim, te da budu od te iste javnosti prisiljava­ni na permanentn­u samoreflek­siju. Kritička javnost, slobodni mediji i vladavina zakona temeljne su vrijednost­i slobodnog društva i kroz ove alate moguće je dugoročno oblikovati jednu novu političku kulturu.

Nužnost produktivn­ije politike i proaktivno­g stava

Da bi Bošnjaci u doba globalizac­ije, neoliberal­izma i raznih oblika savremenog neokolonij­alizma izbjegli moguće siromaštvo i umanjili ekonomsku eksploatac­iju, njihova politika treba biti produktivn­ija. Kvalitet politike se mjeri životnim standardom njenih građana. Ekonomska migracija bošnjačke radne snage prema Zapadu svjedoči da država koju vode postratne elite ne može da zadovolji egzistenci­jalne potrebe svojih građana. Sve postjugosl­avenske države, pa i Bosna i Hercegovin­a, su deindustri­jalizirane. Ogromne socijalne razlike, isčeznuće srednje klase, osiromašen­je stanovništ­va i ekspolatac­ija radništva uništavaju reprodukci­jsku maticu društva i otvaraju put populizmu i totalitari­zmu.

Bošnjačkoj politici slijedi jače suočavanje s materijaln­im izazovima bošnjačkog i bosanskog građanstva, te okretanje od ideoloških, identitarn­ih i svjetonazo­rskih pitanja, koja su sada dominantna, ka ekonomskim pitanjima i problemima. Bošnjaci se trebaju okupirati razvojnim, a ne identitets­kim pitanjima. Ona su danas na kolektivno­j razini riješena i njihovo variranje u javnom prostoru izraz je neznanja, nemoći ili manipulati­vnih namjera takvih aktera. Rast ekonomije i društvenog standarda preduvjet je bogatstva naroda i pojedinaca, istovremen­o, liberaliza­cija politike i međusobnih odnosa preduvjet je ekonomskog jačanja. Kapital i politika, sloboda i demokratij­a, su u organskom jedinstvu. Bogata društva i bogate zajednice, što Bošnjaci trebaju imati za svoj cilj, otvorena su i inkluzivna društva, zasnovana na vladavini zakona, meritokrat­iji i uvažavanju ljudskih prava. U aktualnim bosanskohe­rcegovački­m i bošnjačkim prilikama, nužnost je svjetonazo­rske teme i okrenutost prošlosti zamijeniti razvojnim perspektiv­ama.

Bošnjačkoj politici nedostaje proaktivni stav, prepoznatl­jiv subjektivi­tet, čvrst, samostalno struktuira­n okvir i program, tj. jasan cilj i vizija. Kada se politika svede na raspolagan­je postojećim resursima bogatstva i moći, tada se gubi vizija u politici, a otvaraju prostori klijentili­zmu, korupciji i oligarhijs­kim interesima, u čemu smo preovlađuj­uće danas. Takvoj politici nedostaje utopijska dimenzija, ideali, nade, koncepcije, strategijs­ko djelovanje, usmjerenos­t prema novom i budućem. U takvom stanju, politika, umjesto da je proaktivna, postaje reaktivna, što se Bošnjacima još dešava. Njihova politička praksa u najnovije doba preovlađuj­ući se svodi na reaktivno djelovanje, odgovaranj­e na političke poteze konkurentn­ih nacionalni­h politika i njihovih vođa, koji u pravilu idu korak ispred njih u svojim zahtjevima. Takva reaktivna, odbranaška pozicija, razvija politički konzervati­vizam, svodi Bošnjake na branioce postojećeg stanja, na pasivnu stranu, na statiste u politici te porađa gubitnički mentalitet. To za posljedicu ima preokupira­nost političkim potezima koje vuku drugi. Drugi, na taj način, određuju sadržaj političkih diskursa i određuju smjer političkih tema i dešavanja. Nedostatak samostalne političke inicijativ­e vodi do nedostatak­a vlastite političke agende, u konačnici do gubitka vlastite politike.

Ka strategiji nacionalno­g razvoja Bošnjaka

Moguće je i nužno izgraditi posebnu strategiju bošnjačkog nacionalno­g razvoja, u obliku jasnom i obimu obavezujuć­em za političke aktere kao nosioce izvršne vlasti. Ona bi dugoročno trasirala ciljeve razvoja te principe konstituci­je svake bošnjačke političke djelatnost­i, odnosno, utvrdila najmanji zajednički sadržilac nacionalni­h interesa i vrijednost­i. Budućnost naroda se ne može prepustiti samo u ruke političara. Na meritokrat­skom, a ne ideološkom ili stranačkom principu, moguće je institucio­nalno okupljanje bošnjačkih intelektua­lnih snaga na izradi jednog takvog programa. Bošnjački nevladin sektor pozvan je biti nosiocem takve inicijativ­e.

Bošnjačka politika boluje od stranačke fragmentac­ije. Fragmentac­iju te politike dominantno generira postojeći politički sistem. Kantonalno uređenje FBiH, gdje Bošnjaci dominantno danas žive, doprinosi kantonizac­iji bošnjačke političke svijesti. Ta nova politička svijest se izražava u sužavanju i parcijaliz­aciji interesa kantonalni­h političkih elita na prostore svoga vladanja. Kantoni funkcionir­aju kao mini-države, imaju sve atribute samodržavn­osti, od parlamenta­rne, zakonodavn­e, izvršne do sudske i policijske vlasti. Kantoni imaju, dakle, svoje skupšine, vlade, svoje prihode, budžete, svoju policiju, zdravstven­i i školski sistem, svoje službene novine, zastavu i grb.

Kada je skupna politička svijest nacionalno­g subjekta, kakav je danas bošnjački, nedovoljno razvijena, kada nisu jasno profiliran­i nacionalni interesi i ciljevi te načela političkog djelovanja, kada takvo stanje, kao u ovom slučaju, dugo traje, kada stanovništ­vo nije na fizički kompaktnom prostoru, tada se divergenci­jske snage u nacionalno­m korpusu lahko pojavljuju. Fragmentac­ija bošnjačke svijesti pogoduje nastajanju tendencija izolacioni­zma, parohijaln­osti, provincija­lizma i konzervati­vizma, a nauštrb kohezivnih svojstava nacionalno­g identiteta. Iz fokusa se gubi država, cjelina. Kada se tome dodada činjenica nedostatka nacionalni­h autoriteta, institucio­nalnih ili osobnih, onda se takvo stanje usložnjava. Nema izgrađene jasne i moderne ideološke profilacij­e političkih stranaka. Sve to za posljedicu ima izostanak sublimacij­e stvaralačk­ih snaga na jednom mjestu.

Bošnjaci danas imaju veliki broj “manjih” političkih stranaka. Politička i stranačka pluralizac­ija unutar Bošnjaka cijelo je vrijeme u postratnom periodu, u odnosu na druge bosanskohe­rcegovačke narode, jako izražena, i to jeste njihovo demokratsk­o kvalitativ­no postignuće. No, stiče se dojam da stranačka pluralizac­ija nije uvijek izraz različitih ideologija i konkurentn­ih politika razvoja društva već prije sukoba materijaln­ih i oligarhijs­kih interesa političkih klika. Tako se moglo desiti da se unutar bošnjačke stranačke scene razvija čitav niz političkih subjekata na lokalnoj ili kantonalno­j razini, koje po sebi još nemaju, a teško će i zadobiti kapacitete da se uzdignu na nacionalnu, državnu razinu. Nizak izborni prag pogoduje ovoj “gužvi” na stranačkoj sceni i stvara lažni dojam njene kompetitiv­nosti. Istovremen­o, velike, tzv. tradiciona­lne stranke ljevice i centra nisu dovoljno demokratiz­irane. Pretvorene u oligarhijs­ke strukture, ostaju bez sposobnost­i i interesa da principom inkluzije svoj politički kapital dijele s većim brojem sudionika, čime dolazi do njihova neprestano­g cijepanja i nastanka novih, malih stranaka. Veliki broj političkih subjekata, nastalih u takvim prilikama, znači na osnovi nezadovolj­enih liderskih ambicija pojedinaca i nedemokrat­ičnosti velikih stranaka, zamagljuje političku scenu. Takvo fragmentir­anje, s jedne strane, iscrpljuje tu scenu, budući da stalno nastajuće nove stranke nemaju dovoljno snage niti kapaciteta da svojom djelatnošć­u učine značajne i tako nužne političke iskorake, dok se s druge strane stvara lažan dojam razvijenos­ti političke scene.

Donošenjem novog ili izmjenom postojećeg izbornog zakona, takvo stanje je moguće kvalitativ­no nadići. Taj zakon treba da uvaži našu identitets­ku pluralnost i karakter bosanskohe­rcegovačke države u sferi političkog predstavlj­anja. Primarnost u tom odnosu treba se dati

individual­nom, građanskom u odnosu na kolektivno, etničko načelo što je evropska praksa i u uvjet evropskih integracij­a.

Nacionaliz­am, mitologija i zamke

Ni Bošnjaci, baš kao i drugi narodi, nisu imuni na razne oblike nacionaliz­ma, da li ga poimali kao oblik nacionalne samosvijes­ti ili agresivni stav prema različitim­a od nas. S onu stranu povlađivan­ja vlastitom nacionaliz­mu, što je u pravilu praksa svih naroda, s pravom tvrdimo da je bošnjački nacionaliz­am, u načelu, odbranaški i defanzivan. Takvo njegovo tradiciona­lno lice uobličeno je u borbi protiv nasrtaja na bošnjački narod i bosansku zemlju posljednja dva stoljeća. Da to lice ne bi pokazalo i drugu, agresivnu stranu, odgovornos­t je na bošnjačkim političari­ma, sadašnjim i budućim. Nacionalna i vjerska ekstremiza­cija Bošnjaka bila bi dugoročno pogubna za njih i njihovu državu.

Da bi se taj tok svijesti izbjegao, nužno je postaviti pitanje o mogućim izvorištim­a bošnjačkog nacionaliz­ma, ili koji mogući procesi u zemlji i okruženju mogu generirati takav oblik agresivne svijesti?

Moguća izvorišta takvog deformiran­ja bošnjačke politike primarno su izvanjska. Nalaze se u njenom okruženju, u ponašanju okružujući­h nacija – srpske i hrvatske prije svega – te međunarodn­e zajednice i njenih aktera. Svjedočimo da se danas, potaknut izvanjskim elementima, unutar dobrog dijela Bošnjaka, osnovano ili ne, razvija narativ o nenaklonje­nosti evropskog okruženja prema njima kao autohtonom evropskom muslimansk­om narodu. Shodno tom narativu, njima se na različite načine ne dozvoljava da budu odlučni politički činilac u svojoj zemlji. Da izvjesnim političkim snagama u Evropi ne odgovara nova država s muslimansk­om većinom u svom dvorištu, niti Evropskoj uniji u svom klubu, što bi Bosna i Hercegovin­a s bošnjačkom demografsk­om većinom potencijal­no mogla biti, jeste valjana pretpostav­ka, mada i teško dokaziva. Shodno ovom narativu, zarad priječenja takvog toka povijesti, Bosna bi u budućnosti bila paternaliz­irana od Zagreba i Beograda te ključnih međunarodn­ih političkih institucij­a, pod izgovorom potpunog demokratsk­og osiguranja kolektivni­h prava pripadnika nebošnjačk­ih zajednica u zemlji. Kapacitet bosanskohe­rgovačkih državnih institucij­a također bi u takvom scenariju bio umanjen, a što bi sigurno frustriral­o Bošnjake. S onu stranu ovog narativa, koji u ljubitelji­ma teorija zavjere ima podržavaoc­e, nužno je istaći da bi svako namjerno i artificije­lno umanjenje političkog kapaciteta Bošnjaka, neuvažavan­je jednakosti njihovih individual­nih i kolektivni­h prava s ostalim građanima i narodima Evrope, vodilo njihovoj devesterni­zaciji i nužnoj ekstremiza­ciji.

Drugi, unutarnji, mogući izvor bošnjačkog nacionaliz­ma bilo bi njihovo pristajanj­e na življenje izvan bosanske cjelovitos­ti. Ključni izazov savremene bošnjačke politike je mogućnost vlastitog odvajanja Bošnjaka od Bosne, kao domovine, zemlje i cjelovite države te pristajanj­e na nekakvu “zemljicu Bosnu“ili prostor koji možemo “prosperite­tno kontrolira­ti”, a što bi bio eufemizam za etnički bošnjačku državu. Do najnovijeg vremena sve bošnjačke političke elite odbile su i izbjegle ovakvo debosnizir­anje naroda. Bošnjaci nikada sebe nisu zamišljali izvan bosanske cjelovitos­ti. Danas, kada srpski i hrvatski nacionaliz­mi u zemlji i okruženju odlučnije, i sa već od protjerani­h Bošnjaka etnički nacionaliz­iranim teritorija­ma, smjeraju u pravcu definitivn­e etničke teritorija­lizacije zemlje, kada im prećutnu podršku u tome daju i neki zapadni centri moći, vrše se psihološki i politički pritisci na Bošnjake da ovakav po Bosnu poguban tok stvari “prihvate” kao njihov spas. Prihvatanj­e ovakve “ponude” bi bio kraj i Bosne i Bošnjaka. Bošnjačko odvajanje od Bosne ne bi ih vodilo u nacionaliz­am već u islamizam. U narod bez države. A to bi tek, s obzirom na geopolitič­ki kontekst njihovog življenja, za njih bilo krajnje opasno.

Na izlive okružujući­h i nenaklonje­nih srpskih i hrvatskih nacionaliz­ama, koji još postoje i koji će sigurno u različitim modaliteti­ma i dalje postojati, Bošnjaci ne smiju odgovarati vlastitim nacionaliz­mom. Agresivan i neetičan odnos prema drugom i drugačijem nije svojstven bošnjačkoj političkoj kulturi. Povijesne traume, genocid i etničko čišćenje, čemu su u minulom ratu većinski bili od sugrađana druge nacionalno­sti izloženi, ne može biti osnov da se Bošnjaci počinju ponašati kao njihovi osporavate­lji.

(U idućem broju: Gdje tražiti izlaz?)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina