Preporod

Osnaženje promišljan­ja o islamu i prilika za dijalog

- RABIJA ARIFOVIĆ

Međunarodn­i naučno-stručni simpozij „Filozofija islama“održan je 10. i 11. novembra u Kongresnoj dvorani „H. Salim Šabić“u Islamskom kulturnom centru Zagreb, a u organizaci­ji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Naučno-istraživač­kog instituta „Ibn Sina“Sarajevo i Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Uuvodnom obraćanju predsjedni­k Mešihata muftija zagrebački akademik Aziz-ef. Hasanović naglasio je da se ovaj simpozij održava tradiciona­lno, 28. put, povodom godišnjice otvorenja Islamskog centra u Zagrebu.

Istinsko promišljan­je za humani opstanak

„Islamski centar u Zagrebu je međunarodn­o središte znanja, oaza zdrave misli. To najbolje potvrđuje činjenica da se okupljamo oko važnih tema već 28. put. Islamski centar u Zagrebu je svojim sadržajima postao centar nauke, centar međureligi­jskog dijaloga i upoznavanj­a. Kroz godine, otvarane su teme o kojima se malo govorilo, a još manje pisalo. Tema poput ovogodišnj­e ima zadaću da nas dodatno ojača u promišljan­jima islama i ohrabri da ulazimo u dijalog. Nadam se da će ova naučna sofra biti od svekolike koristi“, kazao je muftija Hasanović, koji je simpozij proglasio otvorenim.

Ideja ovog simpozija je otvaranje stalnog kanala filozofski­h, teoloških, sociološki­h, kulturološ­kih, kritičkih, umjetnički­h, naučnih (u svoj širini te riječi) pokušaja razumijeva­nja islama U svim njegovim segmentima, kritičkog vrednovanj­a povijesti islamske filozofije i islamske kulture, te usporedbi teoloških, kulturološ­kih filozofski­h i drugih dimenzija jednobožač­kih religija.

Također, ideja je donijeti i prikazati presjek naučnih, kulturnih, filozofijs­kih i teoloških interesa i intelektua­lnih stremljenj­a Hrvatske, Bosne i Hercegovin­e, a prema mogućnosti­ma i aktuelnih svjetskih tendencija u razumijeva­njima među religijama i religijski­m hijerarhij­ama.

Raznolikos­t tema simpozija

„Sjećam se jednog mog profesora koji je govorio dok god je u jednom narodu, u jednoj epohi, živo filozofsko mišljenje, istinsko promišljan­je svijeta, čovjeka, metafizike, fizike svijeta, Boga, dotle ima nade za humani opstanak te zajednice, te epohe, tog dijela svijeta. Meni je drago da se ovih dana u Zagrebu našao tako veliki broj intelektua­laca, umova, pogleda, koji sagledavaj­u sva ova pitanja“, izjavio je ovom prilikom akademik Enes Karić, jedan od učesnika simpozija.

Prof. dr. Sead Alić, jedan od učesnika simpozija, naglasio je da je „Filozofija islama“tema koja je važna, naročito danas, i naročito u ovom dijelu Evrope.

„Važno je da se o njoj razgovara, ponajprije i ponajviše zbog toga što se malo zna o islamskoj filozofiji, ali i u širem smislu malo se zna o kulturološ­koj dimenziji islama. U situaciji koja stalno proizvodi neke netrpeljiv­osti, nesporazum­e, bitno je da se bolje upoznamo, a najbolje ćemo se upoznati tako da uđemo u srž, bit, onoga što nazivamo islamom i onoga što možemo nazvati filozofijs­kom interpreta­cijom i dimenzijom islama“, ocijenio je Alić.

Izlagači prvog dana simpozija bili su akademik Enes Karić, Hudžetulla­h dr. Hamid Shahriari i mr. Senad Hevešević.

„Moje izlaganje nosi naziv ‘Znanje i znanost u konceptual­izaciji odgojno-obrazovnih reformi savremenog muslimansk­og mišljenja’, ili pojednosta­vljeno kazano kako u savremenom dobu povezati religiju i nauku, na način koji će dati najviše koristi čovječanst­vu u cjelini i koji će na najbolji način ostvariti sve ono što islam kao univerzaln­e vrijednost­i propagira“, naveo je Hevešević.

Prvo izlaganje drugog dana simpozija održao je prof. dr. Hilmo Neimarlija, o temi „Misaonost islama u pristupima Čedomila Veljačića, Nerkeza Smailagića i Daniela Bučana“.

On je kazao da se pristupi Veljačića, Smailagića i Bučana islamskoj misaonosti tematizira­ju kao kulturno-povijesni događaji rasvjetlja­vanja filozofije islama u užem i širem značenju.

„Kulturno-povijesni značaj pristupa utvrđuje se u njihovoj izvornosti i cjelovitos­ti; i Veljačić, i Smailagić i Bučan su, svaki iz svojih vlastitih pretpostav­ki, poduzeli korjenito promišljan­je duhovnog svijeta islama i povezano rasvjetlja­vanje njegovih pojava u širokim vidicima kulturno-povijesnog smisla. Njihovi uvidi u islamsku misaonost, u izvore, kretanja i postignuća muslimansk­e mudrosti višeg stila, razmatraju se kao misaona kretanja, koja imaju vjerodosto­jno značenje u samima sebi i važan opći značaj u procesima duhovnog života u našim jezičkim prostorima“, naglasio je Neimarlija.

O temi „Božanska poruka i tehnologij­e savremenog doba“govorila je prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić. Ona je naglasila da smo „u vremenu u kojem naporedo postoje i dalje važne božanske poruke i logosi sa tehnologij­ama koje de facto kopiraju božanske zakone i logose“.

„Tu su dva koncepta - božanski i antibožans­ki. Tako i dvije životne filozofije, božanska i antibožans­ka. I podjela ljudi na pristalice jedne i druge filozofije od svakodnevl­ja do najviših uzvišenost­i. Antibožans­ka filozofija nudi čovjeku ‘bogovanje’ vječni život, vječnu vlast što je čovjek još u raju, džennetu izgubio prvom ‘prevarom’. ‘Moderna prevara’ nudi se kao tehnologij­a, najprije kao transhuman­izam (zamrzavanj­e tijela, aplojdovan­je mozga, superintel­igencija, kiborzi i roboti, ljudska košnica, neurolink) na način tzv. nauke, znanosti i perfektnom propagando­m mašinerijo­m, koja je bez duše, bez emocije, bez živog života tek materijaln­a forma novih porobljava­nja i prevara za čovjeka. Potrebno je budno stražariti nad integritet­om svojeg i nematerija­lnog i materijaln­og tijela“, kazala je ona.

Među izlagačima drugog dana simpozija bili su i prof. dr. Amir Karić (Islam i Evropa: Mjesto islama u oblikovanj­u evropskog identiteta), doc. dr. Samedin Kadić (Reforma i kriza u modernom muslimansk­om mišljenju), doc. dr. Rusmir Šadić (Islam u suvremenom svijetu: ka novim putevima razumijeva­nja), prof. dr. Metin Izeti i prof. dr. Kushtrim Ahmeti (Sufijska epistemolo­gija i duhovno iskustvo u islamskoj duhovnoj tradiciji), i brojni drugi.

 ?? ?? Simpozij se održava tradiciona­lno, 28. put, povodom godišnjice otvorenja Islamskog centra u Zagrebu
Simpozij se održava tradiciona­lno, 28. put, povodom godišnjice otvorenja Islamskog centra u Zagrebu
 ?? ?? Jedna od ideja ovog simpozija je otvaranje stalnog kanala filozofski­h, teoloških, sociološki­h, kulturološ­kih, kritičkih, umjetnički­h, naučnih (u svoj širini te riječi) pokušaja razumijeva­nja islama u svim njegovim segmentima
Jedna od ideja ovog simpozija je otvaranje stalnog kanala filozofski­h, teoloških, sociološki­h, kulturološ­kih, kritičkih, umjetnički­h, naučnih (u svoj širini te riječi) pokušaja razumijeva­nja islama u svim njegovim segmentima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina