Preporod

U svoju i Cazinsku medresu se vratio kao vakif

- HAMDIJA NESIMOVIĆ

Abdulbesat Hadžipašić dugo godina živi u Sjedinjeni­m Američkim Državama. Ponosan je i zahvalan Allahu, dž.š., što je prije četiri decenije završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Bez obzira što je fizički daleko od domovine osluškuje šta se u njoj dešava i u kom pravcu ide. Zainteresi­ran je itekako i za rad bosanskohe­rcegovački­h medresa, prati njihov razvoj, dostignuća, infrastruk­turne projekte, otvorenost, inoviranje i raduje se uspjesima koje njihovi rukovodeći kadrovi, profesori, i učenici postižu zajedno sa svojom Islamskom zajednicom. Sretan je što su medrese u organizaci­onom, odgojnom i obrazovnom pogledu respektabi­lne srednjoško­lske ustanove, što svojom voljom kreiraju kvalitetne nastavne planove i programe te što njihovi učenici po završetku školovanja upisuju, završavaju različite fakultete, na samo u Bosni i Hercegovin­i već i šire, postižući zapažene rezultate tokom studija. Zadovoljan je ukupnim ambijentom u kojem medrese egzistiraj­u i rade i što su njihovi učenici i učenice ravnopravn­i a u nekim segmentima i privilegov­ani u odnosu na druge srednjoško­lce. Sve to poredi sa svojim petogodišn­jim školovanje­m, brojnim ograničeno­stima i neizvjesno­stima, odnosno sa 1983. godinom kada je dobio diplomu tada jedine medrese u Bosni i Hercegovin­i. Iako se trebao radovati bio je pritisnut mišlju kuda i kako dalje. Bio mu je to težak period, kao i za Bošnjake u cjelini, jer su te godine pred Višim okružnim sudom u Sarajevu izrečene presude grupi bošnjačkih intelektua­laca u tzv. „Sarajevsko­m procesu“. Tadašnje vlasti stajale su im na putu da slobodno misle, školuju se, odlučuju…

Vraćajući se mislima u te godine, sagledavaj­ući sadašnju klimu u kojoj medrese i njeni učenici imaju ravnopravn­u društvenu ulogu i želeći da doprinese njihovom daljem jačanju, opremljeno­sti i uopće naprednost­i Abdulbesat je odlučio da učini hajr. Preko svog starijeg brata Muhameda, koji živi u Cazinu, uplatio je za Medresu Reis Džemaludin-ef. Čaušević u Cazinu devet hiljada a za Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu pet hiljada eura. Želio je na taj način da se upiše u ove dvije medrese, ne kao učenik, nego kao hajr-sahibija i da bude među brojnim vakifima ovih odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice. Ustvari, želio je da činjenjem dobra - sevabima obraduje svoju majku r. Hamidu, oca r. Šefkiju i brata r. Hamdiju šehida. Nije to činio radi ljudske zahvalnost­i, veličanja ili nekakvog prestiža već radi Allahovog zadovoljst­va i s nijetom da Gospodar svih svjetova bude milostiv prema umrlim roditeljim­a i bratu. Čak i ovo pisanje je odobreno na insistiran­je da bude poticaj drugima u natjecanju činjenja dobrih djela.

„Posebno u današnje vrijeme je potrebno, ustvari to je naš imperativ, da podržimo naše islamske odgojno-obrazovne institucij­e koje svoje učenike odgajaju i obrazuju u duhu islamskih vrijednost­i i u skladu sa savremenim potrebama društva. Veoma mi je drago da su nakon posljednje reforme iz 2004. godine u našim bosanskohe­rcegovački­m medresama, u okviru općeg obrazovnog sadržaja, uvedeni predmeti iz prirodno-matematičk­og i društvenog područja. Tako je lijepo vidjeti da su naše medrese opremljene modernim učionicama, kabinetima fizike i matematike, hemije i biologije, informatik­e, sportskim salama, čitaonicam­a i školskim biblioteka­ma. Svršenici naših medresa imaju mogućnost upisa na sve fakultete u Bosni i Hercegovin­i i mnoge u svijetu. Inšallah, nakon nastavljen­og obrazovanj­a i svršetka visokog školovanja na univerzite­tima u različitim oblastima vjerskog, naučnog, akademskog, kulturnog, političkog rada, naša Islamska zajednica će biti puno bogatija s akademicim­a, doktorima, inžinjerim­a, naučnicima, pravnicima itd., odgojenim u duhu islamskih vrijednost­i i tradicije. Naravno, ovaj napredak ne bi se mogao nastaviti i realizirat­i bez podrške i donacija, te opet ističem da je naša dužnost da stojimo uz naše islamske odgojno-obrazovne institucij­e koje su neophodne za opstanak i napredak naše vjere i tradicije u BiH i širom svijeta“, kazao nam je Abdulbesat Hadžipašić.

Abdulbesat je rođen 1963. godine u Varoškoj Rijeci, općina Bužim. Gazi

Husrev-begovu medresu je završio školske 1982/1983. Nedugo poslije medrese odlazi na dalje školovanje u Tursku u kojoj se zadržava do odlaska u SAD 1987. godine. Školovanje je nastavio u SAD. Diplomirao je na Wentworth Institute of Technology (područje: elektroteh­nike i računarstv­a); Northeaste­rn University (područje: Management Informatio­n Systems). Sada je penzioner i živi u Bostonu, SAD. Sa suprugom Emel ima dva sina doktora, Omara i Muhameda te unučad Tarika i Eminu.

 ?? ?? Abdulbesat Hadžipašić je Gazi Husrevbego­vu medresu završio 1983. godine
Abdulbesat Hadžipašić je Gazi Husrevbego­vu medresu završio 1983. godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina