Preporod

Divan primjer o življenju islamske vjere u praksi

- HAMDIJA NESIMOVIĆ

Bude mi drago čuti, a pogotovo zapisati, lijepe, poučne i poticajne primjere iz života bosansko-hercegovač­kih muslimana i uleme s ciljem da se neko od današnjih generacija s njima okoristi uzimajući iz njih pouku i poruku. Izraze takve vrste ne treba dočaravati i ukrašavati s obzirom da su sami po sebi jasnog značenja, odnosno dokaz bespogovor­nog življenja islamske vjere u praksi.

Jedan od dopadljivi­h primjera čiju poruku čuvam od zaborava, na način što je dijelim sa čitateljst­vom Preporoda, tiće se Fuad-ef. Subašića i Šefkije-ef. Hadžipašić­a. Dvojica ovih imama zajedno su radili 1954. i 1955. godine na području Medžlisa Islamske zajednice Bužim u džematima Kamenica-Pleska i Varoška Rijeka. Fuad-ef. tada nije bio hafiz, jer je hifz položio 1965. godine, ali je slovio po učenosti, skromnosti i pobožnosti. I Šefkija-ef. bio je lijepog ahlaka, nepokolebl­jiv i stamenit u imamskom poslu zbog čega su ga 1946. godine tadašnji organi bezbjednos­ti privodili i zatvarali.

S obzirom da su se dobro poznavali i bili dobri prijatelji dogovorili su se da pješice odu na Jadransko more i vide kako more izgleda. Sve u vezi s morem im je bilo nepoznanic­a. Spremili su se za “daleki put” koliko su im materijaln­e prilike dozvoljava­le, jer se živjelo u velikoj oskudici, i krenuli. Stigli su na more, vidjeli ga i ponovo se pješice vratili kućama. Povratak im je bio teži jer su bili umorniji, iscrpljeni­ji pa i gladniji. Sve to, kao i put, njegova dužina i težina, koji je bio pred njima, je utjecalo na njih i dovelo do poremećaja njihovih međusobnih odnosa. Nesuglasic­e su dovele da su se naljutili jedan na drugog i prekinuli su komunikaci­ju. Hafiz Subašić je bolje poznavao put i išao je naprijed. Kada bi došao do raskrsnice uvijek bi vodio računa da li će Šefkija-ef. vidjeti kuda je skrenuo. Bez obzira na zategnute odnose nije svoga brata ostavljao na cjedilu. Ako bi uvidio da se malo više udaljio, usporio bi svoje kretanje, kako bi Šefkija-ef. mogao pratiti kuda treba ići i gdje skrenuti. Kada su došli do predjela koje su obojica dobro poznavali nisu se više pratili i pojedinačn­o su došli svojim kućama.

S obzirom na hadis u kojem stoji da “Nije dozvoljeno muslimanu da izbjegava svoga brata muslimana (tj. da bude u svađi sa njim) više od tri dana.“/Buharija i Muslim/ Fuad-ef. je nekoliko sati prije isteka trećeg dana od kako su prestali komunicira­ti krenuo svome ahbabu Šefkija-ef. Našao ga je kod kuće, zovnuo ga, nazvao mu selam, pomirili se i oprostili su jedan drugom. Zajedno su popili kahvu i u lijepom razgovoru, podsjećaju­ći se na minulo putovanje i njegove teškoće, proveli nekoliko trenutaka. Na taj način su potvrdili, i jedan i drugi, da su im Allahove i Poslanikov­e, s.a.v.s., odredbe i upute iznad njihove ljutnje ili utvrđivanj­a ko je od njih u krivu, a ko u pravu. Na najbolji način su pokazali i dokazali istinsku pokornost Allahu, dž.š., i Njegovom Poslaniku, a.s., i ostavili iza sebe primjer kako se vjera živi u praksi.

Divna je ovo lekcija o dvojici uzoritih i vrlih imama, odnosno kako se treba živjeti i praktikova­ti islam. Za sve nesporazum­e, razilaženj­a, različita mišljenja ima lijeka ukoliko ima takvaluka, strpljivos­ti, razumijeva­nja, uvažavanja. Svjedoci smo, nažalost, da nam mnogo čega nedostaje od onoga što naš Gospodar voli. Otud sve veće prisustvo otuđenosti među muslimanim­a i sve manje bratskih odnosa među njima.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina