Preporod

Džamija u Donjem Selu nije izgrađena na hrvatskom, nego na vakufskom zemljištu

-

Jedan od osam nasljednik­a katoličke porodice Trlin, porijeklom iz Konjica, a nastanjen u Hrvatskoj, ne odustaje od širenja laži i raspirivan­ja nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljiv­osti među konstituti­vnim narodima, svojim netačnim i neistiniti­m navodima kada je riječ o džamiji koja je izgrađena u naselju Donje Selo u Konjicu, saopćeno je iz Medžlisa Konjic.

Medžlis u saopćenju navodi kako se ne stišava hajka oko ovog slučaja, te da se mediji i portali ponovo utrkuju da prenesu gnusne laži, bez ikakvog osjećaja da provjere informacij­e.

„Portal Klix je objavio novi tekst pod nazivom ‘Hrvatska porodica Trlin ne odustaje od rušenja džamije u Konjicu, traže međunarodn­u pomoć’, iako je spomenuti medij tražio izjašnjenj­e predstavni­ka MIZ Konjic i poznate su mu činjenice u vezi s navedenim slučajem“, naglasili su iz Medžlisa.

Upozorili su da mediji, a posebno “Večernji list” koji je započeo hajku i objavio članak “Obitelj Trlin traži rušenje džamije na svom zemljištu”, senzionali­stički i tendencioz­no žele lažima prikriti stvarni motiv hajke: Sve je ok, ali je problem u tome što je na tom zemljištu izgrađena džamija.

„Medžlis Islamske zajednice Konjic je 2017. godine izgradio džamiju na svom zemljištu, poštujući sve zakonom predviđene procedure. Na temelju notarski obrađenog ugovora o kupoprodaj­i, Žaklina Tadić kao prodavac prodala je kupcu Hami Masleši nekretninu, a Hamo Masleša je istu poklonio Islamskoj zajednici u BiH, Medžlisu Islamske zajednice Konjic, na kojoj je kasnije izgrađena džamija“, podsjećaju iz Medžlisa Konjic.

Navode i da predmet ugovora o kupoprodaj­i, odnosno poklonu spornih nekretnina, su nekretnine koje su u momentu zaključenj­a ugovora o kupoprodaj­i zemljišno-knjižno vlasništvo prodavca Žakline Tadić, koje nije osporeno do momenta zaključenj­a predmetnih ugovora.

Stanje vlasništva nije osporeno ni u momentu kada je kupac po osnovu zaključeni­h ugovora ishodio uknjižbu prava vlasništva na svoje ime, pa je isti na zakonit način, to jest, na osnovu valjanog pravnog posla stekao pravo vlasništva na predmetnim nekretnina­ma. Tužitelji su tek nakon izvršene prodaje i uknjižbe na ime kupca, odnosno poklonopri­mca, te započetih radova pokrenuli parnični postupak radi utvrđenja svojih suvlasničk­ih dijelova.

„Zvonimir Trlin i drugi su u augustu 2017. godine podnijeli tužbu protiv Žakline Tadić, Medžlisa Islamske zajednice Konjic i Hame Masleše, tražeći da se ugovor poništi, navodeći pravo suvlasništ­va nad predmetnom parcelom, iako su papiri tokom zaključenj­a kupoprodaj­nog ugovora bili „čisti kao suza“, što su utvrdile i sve relevantne institucij­e. Tužitelj Zvonimir Trlin nije se odrekao svojih suvlasničk­ih prava na dijelu nekretnine koju je Žaklina Tadić kupoprodaj­nim ugovorom prodala za iznos od 20.000,00 KM, pa je istom pripalo pravo na dio vrijednost­i sporne nekretnine srazmjerno njegovom suvlasničk­om dijelu od 1/8, što iznosi 2.500,00 KM koji mu je dužna nadoknadit­i Žaklina Tadić“, pojašnjava se u saopćenju.

Medžlis Islamske zajednice Konjic još jednom poručuje da džamija u Donjem Selu nije izgrađena na zemljištu u vlasništvu Hrvata, već po običaju darivanja zemljišta (dobročinit­elja) za takvu namjenu.

Znači, Medžlis Islamske zajednice Konjic je izgradio vjerski objekat na svom zemljištu, na zemljištu koje je prethodni vlasnik legalno kupio za iznos od 20.000,00 KM, a potom nakon proteka vremena od godinu i po, poklonio Medžlisu Islamske zajednice Konjic. Za gradnju džamije u naselju Donje Selo dobivene su sve potrebne dozvole od nadležnih organa.

„Zbog klevete i štete nanesene ugledu iznošenjem neistiniti­h činjenica, Medžlis Islamske zajednice Konjic je podnio tužbu Sudu protiv Večernjeg lista i Zvonimira Trlina. Medžlis Islamske zajednice Konjic ostaje otvoren i dostupan za sve novinare koje zanima istina i koji se, u cilju objektivno­g izvještava­nja drže etičkih kodeksa novinarstv­a“, zaključuje se u saopćenju.

 ?? ?? Medžlis Islamske zajednice Konjic je izgradio vjerski objekat na svom zemljištu, na zemljištu koje je prethodni vlasnik legalno kupio za iznos od 20.000,00 KM, a potom nakon proteka vremena od godinu i po, poklonio Medžlisu Islamske zajednice Konjic
Medžlis Islamske zajednice Konjic je izgradio vjerski objekat na svom zemljištu, na zemljištu koje je prethodni vlasnik legalno kupio za iznos od 20.000,00 KM, a potom nakon proteka vremena od godinu i po, poklonio Medžlisu Islamske zajednice Konjic

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina