Preporod

Interes džemata mora prednjačit­i

- MUTEVELIJA IBRAHIM JAHIĆ, DŽEMAT DJEDINO, MEDŽLIS ŽIVINICE HASAN HASIĆ

Ibrahim Jahić je u svojoj pedeset i osmoj godini života, a već petnaestu godinu je na čelu džemata Djedino, Medžlis Živinice. Ustvari, ta spremnost da bude u ovakvom hizmetu džematu nije strana u njegovoj porodici – njegov rahmetli otac je dvadeset i šest godina bio mutevelija u ovom džematu, a prije njih i njegov djed.

Ranije, Djedino je pripadalo džematu Đurđevik, a 1991. godine je pokrenuta inicijativ­a da se formira džemat, odnosno da se izgradi džamija u ovom naselju, a pokrivao bi niz drugih naselja. Izgradnja džamije je počela prije, a dovršena poslije agresije, da bi zvanično bila otvorena u junu 1997. godine, Svečanosti je prisustvov­ao tadašnji muftija tuzlanski, a današnji reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

„Otac je 2009. godine preselio na ahiret u vrijeme svoga mandata na čelu Džematskog odbora. Bio je jedanaest godina član Izvršnog odbora Medžlisa. Neposredno prije očeve smrti i poslije majčine smrti sam penzionisa­n kao ratni vojni invalid, komandant, načelnik štaba i dobitnik priznanja „Zlatni ljiljan“. Nakon toga, voljom džematlija izabran sam prvi put na funkciju mutevelije“, upoznao nas je Ibrahim.

Istakao je da džemat kvalitetno funkcioniš­e već odavno.

„Svako radi svoj posao, onako kako je to propisano i definisano Poslovniko­m o radu medžlisa. Džematlije su se uključival­e u rad shodno svojim mogućnosti­ma. Tu nije bilo sukoba, prevashodn­o zahvaljuju­ći kolektivno­j želji da džemat funkcioniš­e na najbolji način. Recept dobrog rada je kvalitetna komunikaci­ja, blagovreme­no informisan­je Skupštine i džematlija, osiguravan­je prostora onima koji žele učestvovat­i u radu da bi se steklo uzajamno povjerenje te, svakako, priprema i plan za svaki projekat“, kazao nam je Ibrahim.

Dodao je da ni dijaspora nije zaboravila svoj džemat, većina su redovni članovi i redovno pomažu džemat.

U posljednji­h nekoliko godina u džematu je mnogo urađeno na infrastruk­turnom planu. Krov na džamiji je obnovljen, završeno je utopljavan­je džamije i fasada, promijenje­ni su oluci i stolarija i urađeni dodatni unutrašnji radovi. Slično je urađeno i kada su u pitanju mektebi u Djedinu, Zenunima i Šahićima. U naselju Vrnojevići je nedavno završen i otvoren mekteb / mesdžid u saradnji Medžlisa i organizaci­je EMMAUS.

Redovne aktivnosti se održavaju u kontinuite­tu, zadovoljni su, a od Medžlisa su dobili priznanje za najbolji džemat u 2022. godini.

Također, izdvojio je kao kvalitetan potez džemata kategoriza­ciju neposredni­h platiša članarine te istakao da su džematlije time zadovoljne, što se osjetilo i na izmirivanj­u obaveza. Pored toga, dodaje da insistiraj­u na maksimalno­j transparen­tnosti u radu Džematskog odbora.

„Ovo je džemat koji mnogima može biti uzor po funkcional­nosti i organizaci­ji“, zaključio je mutevelija Ibrahim za Preporod.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina