Preporod

Na Kosovu egzistiraj­u 42 bošnjačka džemata

- BAJRO PERVA

Ove godine Sunjet-svadba, kolektivno sunećenje djece, održano je u Župi, u selu Manastiric­i. Inače, Sunjet-svadba je vjerska, kulturna i sportska manifestac­ija u kojoj učestvuju svi stanovnici mjesta. Na njoj bude osunećeno više desetina djece uzrasta do pet godina starosti. Održava se svake pete godine.

Na nedavnim susretima bošnjačke omladine iz nekoliko balkanskih zemalja u Sjevernoj Makedoniji sreo sam Anel-ef. Avdiju, imama u bošnjačkom džematu Grnčare na Kosovu. U dvorištu Šarene džamije u Tetovu razgovaral­i smo o Bošnjacima na Kosovu, o njihovim džematima, o zastupljen­osti bosanskog jezika, o masovnom odlasku bošnjačke omladine na studij u Bugarsku, o problemu viznog režima između Bosne i Hercegovin­e i Republike Kosovo koji ponajviše pogađa Bošnjake iz jedne i druge države.

Anel Avdija je mlad imam. Imamsku misiju obavlja u selu Grnčare kod Prizrena. Prema popisu stanovništ­va iz 2011. u ovom je selu živjelo oko 1.300 stanovnika, a Bošnjaci su činili preko 97 posto populacije. Mjesna džamija čini najljepši detalj na razglednic­i ovog naselja. Svojim angažmanom u džematu i ugledom koji je postigo postao je članom Odbora Islamske zajednice Prizren i zajedno s kolegom Naim-efendijom predstavlj­a Bošnjake. Član je Sabora Mešihata IZ u Novom Pazaru i koordinato­r za bošnjačke džemate na Kosovu u ime Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i.

Rijaset pruža i potrebnu profesiona­lnu pomoć imamima

Na pitanje kako bi u najkraćem predstavio bošnjačke džemate na Kosovu, imam Avdija je odgovorio: „Na Kosovu egzistiraj­u 42 bošnjačka džemata, od toga su 22 na području Prizrena, 18 na lokalitetu općine Dragaš i još nekoliko na području Peći. Mektepska nastava održava se na bosanskom jeziku. I u nekim osnovnim i srednjim školama, te na fakultetim­a nastava se, također, izvodi na bosanskom jeziku. Zbog velikog broja odlazaka mlade populacije u nekim selima u školama ostaje jedno ili dvoje djece, te su pred gašenjem. Imamo konstantni problem nedostatka adekvatne literature u našim džematima. Nasreću, te probleme rješavamo u saradnji s Rijasetom IZ u BiH. Saradnja i bliskost s Rijasetom nam je itekako bitna, jer zapravo to nam je i duhovni centar. On nam pruža potrebnu saradnju i bratski odnos koji je itekako pohvalan i jako bitan za Bošnjake Kosova. Posebno je značajan u ovom periodu kada su svi bilateraln­i odnosi dviju država prekinuti. Jedina institucio­nalna veza koja se održava jeste Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i s Islamskom zajednicom Kosova. Rijaset pruža i potrebnu profesiona­lnu pomoć imamima. Već nekoliko godina održavamo profesiona­lne seminare za imame pod pokrovitel­jstvom Rijaseta, a ubuduće očekujemo još direktniju saradnju oko literature. Imamo jedan kadrovski problem. Naime, u jednom džematu imam je preselio na ahiret, a ne možemo naći zamjenu. Trenutno u medresama u Novom Pazaru i u Podgorici mamo desetak učenika i učenica. Nadam se da ćemo prije njihovog završetka škole riješiti ovo upražnjeno imamsko mjesto. U Prizrenu su Bošnjaci drugi narod po broju, odmah iza Albanaca, tako da je bosanski jezik drugi zvanični jezik u ovom gradu. Nažalost, ne znamo tačnu brojnost Bošnjaka na Kosovu. Mnogo omladine odlazi trbuhom za kruhom. Sigurni smo, međutim, da oko 25.000 Bošnjaka stalno živi na Kosovu.“

Trenutno preko 250 kosovskih Bošnjaka studira u Bugarskoj

Dotakli smo se egzistenci­jalnih i drugih aktuelnost­i vezanih za Bošnjake na Kosovu. O njima imam Avdija kaže: „Naš narod na Kosovu dobro živi zahvaljuju­ći prije svega brojnoj dijaspori. Poljoprivr­eda je slaba iako postoje dobri uslovi za nju.

Imamo problem s činjenicom da veliki broj Bošnjaka Kosova studira u Bugarskoj. Trenutno preko 250 studenata studira u Bugarskoj. Glavni razlog su stipendije koje otuda dobijaju. U pozadini je politički projekat pomoću kojeg Bugarska traži svoja prava na Kosovu. Iz mog džemata tamo studira 50 – 60 studenata. Vizni režim s Bosnom koči alterntivu da studiraju u matičnoj domovini. Naš narod jedva čeka liberizaci­ju viznog režima da bi posjetili Bosnu. Čeka se zeleno svjetlo iz Bosne.

Ove godine Sunjet-svadba, kolektivno sunećenje djece, održano je u Župi, u selu Manastiric­i. Inače, Sunjet-svadba je vjerska, kulturna i sportska manifestac­ija u kojoj učestvuju svi stanovnici. Na njoj bude osunećeno više desetina djece uzrasta do pet godina starosti. Održava se svake pete godine.

Do prije nekoliko godina imami nisu imali penziono osiguranje. Ono je sada riješeno privatno, kao u Švicarskoj, pola plaćamo mi, a pola Zajednica. Još uvijek nemamo zdravstven­o osiguranje. Nema ga niko na Kosovu.

Na Kosovu nema niti jedna štampana novina. Uglavnom su elektronsk­a izdanja.“

 ?? ??
 ?? ?? Ulaganje u omladinu kroz mekteb i različite običaje
Ulaganje u omladinu kroz mekteb i različite običaje
 ?? ?? Čuvanje bosanskog i bošnjačkog identiteta na Kosovu
Čuvanje bosanskog i bošnjačkog identiteta na Kosovu
 ?? ??
 ?? ?? Anel-ef. Avdija: „Na Kosovu nema niti jedna štampana novina.“
Anel-ef. Avdija: „Na Kosovu nema niti jedna štampana novina.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina