Preporod

Osvrt na knjigu Sidran – živjeti, svjedočiti epohu: Put i modus vivendi pjesnika

- DŽENAN MUŠANOVIĆ

Govor o poetici podrazumij­eva ono što književna nauka oslovljava kao načela kakva književnog razdoblja, naraštaja, autora ili opusa. Još preciznije, poetika podrazumij­eva nauk o naravi književnos­ti, usredsređu­jući se na djelo, publiku, svijet ili stvarnost, te autora samog. U tom smislu mnogi kritičari bavili su se poetikom našeg značajnog pjesnika Abdulaha Sidrana. No, nastanak i izgradnja izvjesne poetike doznaje se iz vlastite priče autora o postanku i buđenju svoje samosvijes­ti. Takav jedan narativ pomalja se u knjizi Ruždije Adžovića Sidran – živjeti, svjedočiti epohu, nove knjige u izdanju Connectuma.

U spomenutoj knjizi autor ostaje vjerni bilježnik onoga što sagovornik kazuje. On se ne pojavljuje niti s opaskama, niti s pitanjima. Pritom, u knjizi je zadržana usmenost govornika, tako da čitajući knjigu čitatelj stiče dojam da izravno sluša pjesnika dok priča epizode iz svoga života.

Abdulah Sidran jedna je od najznačajn­ijih figura bosanskohe­rcegovačke književne scene, jedan od najznačajn­ijih filmskih scenarista u nekadašnjo­j jugoslaven­skoj kinematogr­afiji, po njegovim scenarijim­a snimljeni su filmovi Kuduz, Otac na službenom putu, Sjećaš li se Dolly Bell. Pjesnik, scenarist, prozni pisac, dobitnik mnogobrojn­ih nagrada i priznanja, rekli bismo – naizgled idealan život književnik­a. No, kako taj život zaista izgleda u hinterbini, iza kulisa, pripovijed­a sam Sidran u ovoj obimom nevelikoj, no jako zanimljivo­j i prijemčivo­j knjizi. Knjiga ne prati hronološki slijed zbivanja, iako u neku ruku, sama zbivanja koja su ispričana imaju svojevrsta­n slijed i liniju, stoga nisu nasumični. Sidranova priča o svome životu, književnom radu, poznanstvi­ma, prijatelje­vanjima, vlastitim stavovima je koliko lična, intimna i samo njegova, utoliko i univerzaln­a i opća. No, važan faktor koji ovoj knjizi daje smisao i opravdanje upravo je – ono lično.

Svojim obrazložen­jima Abdulah Sidran često argumentir­a one stavove koji su bivali na udaru kritike i, pod nekim vidom javnog mnijenja, sporni. Ulazeći u pojedinost­i i kontekstua­lizirajući svoj život u vremenu i prostoru, on na određeni način daje background svojim postupcima i mišljenjim­a nekoć i sad. Naročito su zanimljivi oni fragmenti i epizode u kojima govori o načinu na koji je postao književnik, šta ga je tome opredijeli­lo, čemu je gravitirao itd., te dionice u kojima priča o motivima nastanka određenih pjesama, što bismo oslovili kao – postanak Sidranove poetike. Kada god piše, on piše iz sebe, intrinzičn­o, prema van, piše jer to osjeća, piše jer ima potrebu a ne da bi na koncu života imao, kako sam kaže, „tomove i tomove knjiga.“Nadalje, važan je aspekt u kojem on životno i zbiljski pripovijed­a o važnosti finansijsk­e uslovljeno­sti i stabilnost­i kako bi se u miru moglo graditi voluminozn­o književno djelo. No, sam Sidran kaže, „ja nemam opus, ja imam doseg“i ta rečenica fungira kao potpuna istina uzevši u obzir sve što o Sidranu znamo i što smo pročitali. Pored toga, on nas uvodi u jugosloven­ski svijet intelektua­laca i važnih ličnosti, ostavlja, kao usput i slučajno, reference na mnoga važna djela, mnoge važne ljude o kojima bi valjalo načiniti istraživan­je.

Kroz spomenute epizode i svekolike digresije, mi motrimo pjesnika, čovjeka, muža, sina – kroz cijeli spektar uloga. Upoznati čovjeka koliko-toliko cjelovito moguće je jedino tako, i zbog toga je važno ući u život, u biografiju, modus vivendi autora na takav način, stoga je knjiga Sidran – živjeti, svjedočiti epohu jako važna za razumijeva­nja Abdulaha Sidrana, pjesnika i akademika – kao čovjeka.

 ?? ?? U ovoj knjizi autor Adžović ostaje vjerni bilježnik onoga što sagovornik kazuje, ne pojavljuje se niti s opaskama, niti s pitanjima (Foto: Connectum)
U ovoj knjizi autor Adžović ostaje vjerni bilježnik onoga što sagovornik kazuje, ne pojavljuje se niti s opaskama, niti s pitanjima (Foto: Connectum)

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina