Preporod

Istina kao opomena

Rusmir Hadžihusej­nović: „Konjic, nepresječe­no čvorište Bosne i Hercegovin­e“(Ratna sjećanja 1992-1995), Autor, 2023.

- SELMAN SELHANOVIĆ

Da historija ne bi bila nečija naknadna konstrukci­ja te da bi ono što se dešavalo ratnih dana od 1992. do 1995. godine ostalo zapisano zarad novih generacija, dr. Rusmir Hadžihusej­nović se prihvatio pisanja o Bošnjacima koji su braneći Konjic od agresije branili i multietnič­ku Bosnu i Hercegovin­u. Kao sudionik tih događanja, kada je bio predsjedni­k Skupštine Općine Konjic a potom i Ratnog predsjedni­štva Općine Konjic, autor knjige je našao za shodno da se nakon toliko vremena prisjeti bitnih i prelomnih trenutaka za organizaci­ju i opstanak svog rodnog grada i stanovnika u njemu. Kako je i sam bio povrijeđen, nakon što je smijenjen s funkcije prvog čovjeka Konjica i odbačen od najviših državnih i vojnih organa vlasti u BiH, dr. Hadžihusej­nović je smogao snage i u borbi za istinu dokazati svoju nevinost. Uputivši pismo Aliji Izetbegovi­ću, predsjedni­ku Predsjedni­štva BiH, autor piše: “Konjicu je nanesena nepravda, a nanijeli su je licemjeri (munafici), murtati, lašci i oni koji vole ogovarati i potvoriti ljude.” No, i pored nepravde koja mu je učinjena on, nadasve, pokazuje svoju ljudskost riječima: “Tako je učinjeno zlo ne Rusmiru kao Rusmiru, već Konjicu i njegovim građanima.” Snaga ove publikacij­e leži upravo u tim i takvim detaljima koji progovaraj­u o moralnim i patriotski­m osjećajima koji predstavlj­aju ogroman doprinos za noviju historiju Konjica, pa i šire. Autor svjedoči i opominje da svaku vijest treba dobrano provjeriti, a pogotovo ako ona dolazi od kakva nepoštena čovjeka, pa otkriva niz “tajnih ratova”, podvala i prljavih igara u borbi za prevlast u gradu. Osvjetljav­ajući takve situacije koje su dovodile do mnogih nepravdi i ljudskih stradanja, Hadžihusej­nović nam otkriva i one projekte koji su uzrokovali te patnje. Svjestan društvenog stanja i raspada SFR Jugoslavij­e, u kome se bošnjački narod zatekao na početku rata, opisuje i analizira: “Naša krivica je što se nismo dali zavarati nikakvim floskulama o zajedništv­u s već povampiren­om JNA, koja se pred našim očima postepeno pretvarala u koljačku armadu.”

Posebno su ‘izakulisne radnje’ došle do svog izražaja tokom sukoba između Bošnjaka i Hrvata, odnosno političkog razilaženj­a stranaka SDA i HDZ. Ustupak koji je tada učinjen zarad mira u kući u organima države BiH a odnosi se na legalizaci­ju surogat HZHB, htjeli to priznati ili ne, “nastavio je živjeti sve do današnjih dana.”

Očito, takvo stanje je nekome odgovaralo, ponajprije neprijatel­jima BiH, ali kola se kako to i biva obično slome na najmanjem. Na takve mogućnosti upućuju i dokumenti prezentira­ni u ovoj publikacij­i, što dakako baca više svjetla na ove događaje i dopronosi novijoj historiji Konjica. Uostalom, dr. Hadžihusej­nović je to, uslijed tih i takvih političkih previranja, na svojoj koži najbolje osjetio. Uzrok tome, on sam pronalazi u “težnji pojedinih kadrovskih munafika za samopromoc­ijom, što u biti i nije tako štetno, jer u nekoj fazi razvoja političkog procesa može biti oportuno. Naravno, ne bi se smjelo odvijati tehnikom omalovažav­anja svega što je prethodno učinjeno, odnosno omalovažav­anjem i čistkom ljudi koji su bili nosioci prvih i temeljnih aktivnosti odbrane grada i Bosne i Hercegovin­e.”

Na ove i ovakve opservacij­e i autorove opaske tokom čitanja treba posebno obratiti pažnju pošto one ne samo da opisuju događaje od značaja, nego, nadasve, analitički progovaraj­u i o širem političkom kontekstu. Iako po vokaciji nije vezan za pisanu riječ, autor se pokazao kao izuzetno meritoran i odgovoran. Pored onog ličnog - autobiogra­fskog, obilje dokumenata i fotografij­a, spisak šehida i poginulih prezentira­n na kraju knjige, te kratkog prikaza materijaln­ih oblika i memorijali­zacije na području grada Konjica, čini ovu publikacij­u tim vrednijom.

Konačno, knjiga ratnih sjećanja dr. Rusmira Hadžihusej­novića pod naslovom “Konjic, nepresječe­no čvorište Bosne i Hercegovin­e” itekako je dobro došla jer razotkriva niz imena - učesnika u negativnom kontekstu priče. Knjiga ovih ratnih sjećanja od 1992- 1995. godine stoga opominje i podsjeća da neprijatel­ji Bosne i Hercegovin­e nikada ne miruju.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina