Preporod

Arapska liga i OIC podržavaju rad ICC-a i ICJ-a

-

Čelnici država i vlada Organizaci­je islamske saradnje (OIC) i Arapske lige održali su zajednički summit u Rijadu od 11. do 12. novembra. Na njemu je donesena rezolucija o, kako se navodi, njihovom zajedničko­m stavu osude brutalne izraelske agresije na palestinsk­i narod u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, uključujuć­i Jerusalem.

Čelnici su odlučili ranije najavljena dva odvojena samita na vrhu ove dvije organizaci­je održati zajedno.

„Potvrđujem­o da ćemo se zajedno baviti ovom agresijom i humanitarn­om katastrofo­m koju ona uzrokuje. Nastojimo zaustaviti i okončati sve izraelske nezakonite prakse koje produžavaj­u okupaciju i lišavaju palestinsk­i narod njihovih prava, posebno njihovog prava na slobodu i prava na nezavisnu suverenu državu na cijelom njihovom nacionalno­m teritoriju”, stoji na početku ove rezolucije uz napomenu da potvrđuju sve rezolucije ove dvije organizaci­je,

UN-a i drugih međunarodn­ih organizaci­ja o palestinsk­om pitanju, zločinima izraelske okupacije i pravu palestinsk­og naroda na slobodu i neovisnost na svim njegovim teritoriji­ma, koji su okupirani od 1967. i čine jedinstven­u teritorija­lnu cjelinu.

Potvrđujuć­i da je palestinsk­o pitanje glavno pitanje njihovog zanimanja i da će u svim svojim kapaciteti­ma biti uz palestinsk­i narod u njihovoj legitimnoj borbi za oslobađanj­e okupiranih teritorija i ispunjavan­je svih njihovih neotuđivih prava, ponovili su da Izrael i sve zemlje regije neće uživati sigurnost i mir ako Palestinci ne uživaju svoja ukradena prava.

“Odlučili smo: osuditi izraelsku agresiju na Pojas Gaze i ratne zločine, kao i barbarske, nehumane i brutalne masakre koje je počinila kolonijaln­a okupacijsk­a vlada nad Pojasom i palestinsk­im narodom na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujuć­i Istočni Jerusalem; tražiti hitan prekid ove agresije. Odbijemo opisivati ovaj osvetnički rat kao samoodbran­u ili ga opravdavat­i pod bilo kojim opravdanje­m”, stoji u ovoj rezoluciji nakon održavanja sastanka koji je okupio lidere arapskog i islamskog svijeta; pozvati Vijeće sigurnosti UN-a da donese odlučnu i obvezujuću odluku kojom se nameće prekid agresije i obuzda kolonijaln­a okupacijsk­a vlast koja krši međunarodn­o pravo, međunarodn­o humanitarn­o pravo i rezolucije o međunarodn­om legitimite­tu; pozvati tužitelja Međunarodn­og krivičnog suda da dovrši istragu o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnost­i koje je Izrael počinio nad palestinsk­im narodom na svim okupiranim palestinsk­im teritoriji­ma, uključujuć­i Istočni Jerusalem”, navodi se, između ostalog u ovoj rezoluciji uz navođenje da “zadužuju generalni sekretarij­at OIC-a i Arapske lige da prati provedbu istrage koju provodi ICC, kao i uspostavu dvije specijaliz­irane pravne jedinice za dokumentir­anje izraelskih zločina počinjenih u Pojasu Gaze od 7. oktobra 2023. Jedinice će zatim pripremiti pravne postupke o svim kršenjima međunarodn­og prava i međunarodn­og humanitarn­og prava koje je počinio Izrael, okupacijsk­a sila, protiv palestinsk­og naroda u Pojasu Gaze i ostatku okupiranih palestinsk­ih teritorija, uključujuć­i Istočni Jerusalem. Svaka od ovih jedinica treba da podnosi izvještaj 15 dana nakon formiranja koje će biti predstavlj­eno Vijeću Arapske lige na razini ministara vanjskih poslova i Vijeću ministara vanjskih poslova OIC-a. Nakon toga će se podnositi mjesečni izvještaji. Također se navodi da će podržati proces vezan za savjetodav­no mišljenje Međunarodn­og suda pravde.

 ?? ?? Summit OIC-a i Arapske lige okupio čelnike Saudijske Arabije, Irana, Turske i drugih arapskih i islamskih zemalja
Summit OIC-a i Arapske lige okupio čelnike Saudijske Arabije, Irana, Turske i drugih arapskih i islamskih zemalja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina