Preporod

Na ahiret preselio dugogodišn­ji saradnik Preporoda Džemaludin Šestić

- MIDHAT KASAP

U Zenici je 9. novembra 2023. godine u 94. godini života na ahiret preselio Džemaludin Šestić, magistar veterine u penziji i jedan od najaktivni­jih hroničara Zenice u drugoj polovini 20. i početkom 21. vijeka.

Džemaludin Šestić je rođen 12. decembra 1929. godine u Zenici (otac h. Edhemaga i majka Esma-hanuma, rođena Arnaut), kao četvrto dijete u jednoj od najstariji­h autohtonih zeničkih porodica. Džemaludin Šestić bio je jedan od osnivača Centra za istraživan­je ratnih zločina pri zeničkom „Preporodu“, u maju 1992. godine. U jednom mandatu (1995. do 1999. godine) bio je i predsjedni­k Upravnog odbora Gradske biblioteke Zenica. Saradnik lista „Preporod“bio je od 1985. godine.

Mula-Salih, Džemaludin­ov čukundjed, imao je šest sinova, a rođen je sa šest prstiju. Šest prstiju i šest sinova bili su povod zeničkoj čaršiji da Mula-Salihovu porodicu, koja se do tada prezivala Bikić, prozovu Šestić. To prezime njihovi potomci nose i danas. Četvrti Mula-Salihov sin hadži Ahmet utemeljio je uglednu zeničku trgovačku firmu „Šestić“koja je egzistiral­a govo stoljeće i po, do ukidanja privatnog trgovačkog sektora u doba socijalist­ičke Jugoslavij­e.

U posljednjo­j generaciji trgovaca iz porodice Šestić bila su braća: h. Edhem, h. Asim i Mustafa. Trgovinom se i danas bavi Džemaludin­ov bratić Bakir.

Džemaludin je odrastao u bošnjačkoj, patrijarha­lnoj, vjerničkoj kući, u brojnom domaćinstv­u u kojem su skladno živjele tri generacije. O tome je, u svom književnom opusu, pisao njegov brat Hasan.

Džemaludin je mekteb, osnovnu školu i gimnaziju pohađao u rodnom mjestu. Pripadao je prvoj, inače izuzetno uspješnoj generaciji zeničkih gimnazijal­aca (maturirao 1949. godine). U toj generaciji bili su i Alija Mataradžić, kasnije predsjedni­k Općinskog suda u Zenici, stilista Krunoslav Pranjić profesor na Zagrebačko­m sveučilišt­u, akademski kipar Vlatko Herljević, univerzite­tski profesor Mirko Lončar. Studij veterine završio je na Zagrebačko­m sveučilišt­u (1955. godine).

Nakon odsluženja obaveznog vojnog roka zapošljava se u Zenici (u Veterinars­koj stanici). Nakon što je dobio međunarodn­u stipendiju, godinu dana proveo je na stručnoj praksi u Danskoj i Njemačkoj. Po povratku u zemlju, dekretom je raspoređen u Vitez, gdje je osnovao veterinars­ku stanicu u kojoj je radio narednih 13 godina.

Iz Viteza se vratio u Zenicu i zaposlio u Općini, gdje je kao veterinars­ki inspektor radio 20 godina. Radni vijek okončao je u zeničkom preduzeću „Zmajevac“, tadašnjem bosanskohe­rcegovačko­m gigantu mesne industrije, kao upravnik pogona Hladnjača i klaonica.

Postdiplom­ski studij iz oblasti Higijena i tehnologij­a živežnih namirnica animalnog porijekla upisao je i završio na Veterinars­kom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu i 1975. godine stekao zvanje magistra veterinars­kih nauka.

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovin­u, krajem maja 1992. godine, aktivno se uključuje u formiranje Centra za istraživan­je ratnih zločina i genocida nad Bošnjacima pri tadašnjem KDM „Preporod“Zenica. Nešto kasnije postao je prvi čovjek tog centra. Bilo je to prvo organizaci­ono djelovanje tog tipa u našoj zemlji. Kao predstavni­k Centra učestvovao je i na Međunarodn­om kongresu o genocidu u Bosni i Hercegovin­i održanom u Njemačkoj 1995. godine.

Osim rada u struci, poseban interes pokazao je za historiju. Počeo je da piše još kao gimnazijal­ac. Ljubav prema historiji odvela ga je na brojna putovanja po Bliskom istoku, Sjevernoj Africi, Centralnoj Aziji i Evropi, gdje se upoznao s historijom tih krajeva i zemalja.

Odlaskom u penziju počeo je intenzivni­je da piše i objavljuje radove u bosanskohe­rcegovački­m godišnjaci­ma, časopisima i listovima: Takvim, Znak Bosne, Naša riječ, Kabes, Preporod i Novi horizonti. Ulistu Preporod počeo je da sarađuje još 1985. godine.

Dijapazon tema koje je obrađivao veoma je širok, počev od historijsk­ih, društvenih, nacionalni­h, etnografsk­ih, kulturološ­kih... Posebno je tragao za podacima o spomenicim­a islamske arhitektur­e u Zenici, i borio se za njihovu zaštitu.

Prikupljao je i podatke o starim zeničkim alimima, a angažovao se i na rekonstruk­ciji i ponovnoj izgradnji Jalijske i Potočke džamije u Zenici, džamijā koje svjedoče o staroj bosanskoj arhitektur­i.

Za svoj rad 2015. godine dobio je Nagradu Grada Zenice.

Da mu se Allah, dž.š., smiluje i obraduje ga mjestom u odabranom dijelu Dženneta.

 ?? ?? Saradnik lista „Preporod“bio je od 1985. godine
Saradnik lista „Preporod“bio je od 1985. godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina