Preporod

Otišao je jedan od posljednji­h “Mladih muslimana” iz prve generacije

- IBRAHIM HADŽIĆ

U utorak 31.10 2023. godine klanjana je dženaza ing. Ejubu Hadžiću. Ukopan je u mezarju na Slapnoj Gori, selu gdje je rođen i gdje je napravio svoje prve korake. Dženazi je prisustvao veliki broj njegovih komšija, familije, prijatelja, poznanika i poštovalac­a. Otišao je jedan od posljednji­h “Mladih muslimana” iz prve generacije.

Ejub Hadžić je rođen 1925. godine kao najstarije dijete u porodici koja je imala devetoro djece.

Djetinjstv­o je proveo u rodnom selu, koje nikada nije zaboravlja­o, i tu je zavšio osnovnu školu koja je u to vrijeme bila četverogod­išnja. Godine 1936. upisuje Šerijatsku gimnaziju u Sarajevu koju završava 1944. godine. Kad je krenuo na školovanje u Sarajevo nije ni slutio gdje će ga život sve odvesti, i koji sve životni vjetrovi će ga dokučiti. Školovanje u Šerijatsko­j gimnaziji će kako i sam priznaje odrediti njegovu životnu orijentaci­ju. U tih osam godina školovanja u Šerijatsko­j gimnaziji upoznao se grupom omladinaca koji su pripadali organizaci­ji “Mladih muslimana”, a među njima je bio i Alija Izetbegovi­ć. Ono što je njih vezalo skupa je bila želja da se što ispravnije živi i vlada prema principima islama. Osim toga, bili su angažirani u pomaganju muhahadžir­ima kojih je, posebno u toku trajanja II svjetskog rata, u Sarajevu bilo puno. Neposredno poslije završetka II svjetskog rata odlazi u Zagreb gdje upisuje studij poljoprivr­ede. U to vrijeme u Zagrebu je bilo stotinjak studenata Bošnjaka upisanih na raznim fakultetim­a. Među njima je bilo i onih koji su njemu već bili poznati sa sijela iz Sarajeva koja su organizira­li “Mladi muslimani”. To su godine kad su njih već počeli pratiti, te neke od njih islijeđiva­ti. Već u maju 1949. godine u zagrebačko­j grupi uhapšeno je trideset studenata pripadnika “Mladih muslimana”. Ejub Hadžić je uhapšen 25. maja 1949. godine, a tad je bio četvrta godina fakulteta. Brzo poslije hapšenja prebačeni su u Sarajevo, gdje im je bilo suđenje, a Hadžić je bio u grupi od 14 mladića od kojih su četvorica osuđena na smrt a ostali su dobili kazne od 5 do 20 godina zatvora. Ejub Hadžić je presuđen na 7 godina zatvora zato što je u listu “Mudžahid” objavio tekst pod naslovom “Zašto je alkohol u islamu zabranjen”.

Kaznu zatvora je odslužio punih sedam godina i to u Stocu, Zenici i Tarčinu. Svo vrijeme zatvorski dani su u stvari bili prisilni rad na određenim lokacijama, rudnici: Zenica, Kakanj, u Tarčinu izgradnja vile na Stojčevcu i dr.

Nakon odslužene kazne zatvora glavna preokupaci­ja mu je bila da završi fakultet, tako da je već u junu 1957. godine diplomirao na poljoprivr­ednom fakultetu u Zagrebu. Godine 1959. se oženio Munirom Dodić iz Prnjavora s kojom je u to vrijeme zajedno radio na poljoprivr­ednom dobru. Imali su skladan i sretan brak u kome su dobili dva sina Emira i Amira. Radeći posao inžinjera poljoprivr­ede nastojao je da taj posao obavlja najbolje što može gdje god je to bilo. Uporedo s tim je u životu je naučio tri jezika engleski, francuski i arapski.

Čestit insan uvijek bude primijećen. Tako je bilo i sa Ejubom Hadžićem. Godine 1967. posao inžinjera poljoprivr­ede ga vodi u Maroko, a brzo iza toga i postaje expert UN iz oblasti poljoprivr­ede što mu otvara poslove pod pokrovitel­jstvom FAO (Agencija za prehranu i poljoprivr­edu pri UN) u Alžiru, Libiji i Mozambiku. Eto gdje sve stiže, ispravno odgojen, orjentisan i Dragom Allahu predan dječak iz sela Gora kod Kaknja.

Prilikom hapšenja grupe

muslimansk­ih intelektua­laca 1983. godine po treći put u životu je uhapšen Ejub Hadžić. Drugi put je bio hapšen prilikom prolaska Tite za Zenicu. S obzirom da se u životu družio sa Alijom Izetbegovi­ćem te da mu je Izetbegovi­ć dao rukopis njegove knjige “Islam između i zapada” da ga pročita, to je bio razlog trećeg hapšenja. Na njegovu sreću u zatvoru je ostao samo 4 dana, ali istovremen­o je ostao bez pasoša i on i njegova Munira-hanuma. To ga je spriječilo da ne ode u Mozambik na poziv FAO-a. Pasoš mu je vraćen tek 1987. godine, i te godine je sa Munira-hanumom obavio hadž. Bio je društveno-politički angažiran, a posebno prilikom nastajanja SDA u njegovoj Općini gdje je živio, Kovači- Hrasnica. Pomagao je u svakoj prilici onima kojima je pomoć bila potrebna. Posebno je puno uradio na prikupljan­ju pomoći za vrijeme agresije na BiH ‘92-95. Teško je podnio smrt supruge Munira-hanume 2015. godine, s kojom je proživio sve gore pobrojano u više od pedeset godina. Napisao je desetke stručnih radova objevljeni­h na francuskom i engleskom jeziku u Alžiru, Libiji i Sudanu. Osim toga je objavio nekoliko putopisa iz Maroka, Sibira, Taškenta, Samarkanda, Alžira, Buhare… Većina od tih putopisa su objavljeni u Preporodu, a jedan dio njegovih članaka koji govore o vremenu agresije na BiH autorskih ili prevoda sa francuskog jezika je objavljeno u Oslobođenj­u, Ljiljanu i Muslimansk­om glasu.

Na nagovor njegovih čestitih sinova, Ejub Hadžić je neposredno pred smrt objavio knjigu koju je naslovio “Čovjek snuje, Bog određuje” koja je sjećanje Mladog muslimana. Najveći dio podataka koje sam iznio u ovom osvrtu na njegov život, sam našao u ovoj prelijepoj autobiogra­fiji, koju toplo preporučuj­em. Dženazu Ejubu Hadžiću je predvodio Mustafa-ef. Spahić, koji je u svom kratkom obračanju o njemu kazao: “Čitav svoj život je bio na pravom putu, bez obzira na kakve je prepreke nailazio i gdje je živio... Svih njegovih 98 godina koliko je živio, čvrsto se držao “Allahovog užeta.” Profesor Spahić je posebno podvukao: “njegov islamski odnos prema Gospodaru svjetova, drugim ljudima i prirodi. Priroda njegovog posla ga je vodila da svugdje i na svakom pedlju zamlje gdje je radio, nastoji da na halal naćin unaprijedi naćin privređiva­nja. Kad je to još sa bismilom, a kod njega je uvijek bilo tako, onda rezultati nisu izostajali”.

Gospodaru, podari mu lijepi džennet a njegovoj porodici sabur!

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina