Preporod

Tribina “Sjećate li se Hasan-ef. Ljevaković­a?”

Tezkiretna­ma

- H.P.

Uokviru Tezkiretna­me 10. novembra je u Zenici održana tribina “Sjećate li se Hasan-ef. Ljevaković­a?” Tribinu su organizova­li Muftijstvo zeničko i Medžlis Zenica u povodu 110 godina od rođenja Hasan-ef. Ljevaković­a, nekadašnje­g glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

U okviru tribine su govorili hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, muftija zenički, Hadis-ef. Pašalić, muftija vojni, dr. Ferid-ef. Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i Mustafa-ef. Spahić, nekadašnji profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi.

Muftija Dizdarević se tokom obraćanja detaljnije osvrnuo na zatvorski period života efendije Ljevaković­a.

„S obzirom na činjenicu da je Hasan-efendija Ljevaković bio alim koji je u periodu socijalizm­a, tačnije tokom svog cjeloživot­nog puta bio praćen, nadziran i kontrisan“, rekao je muftija Dizdarević.

U prilog svom izlaganju se referirao na nekoliko pronađenih dokumenata. „Ja sam u Službi državne bezbjednos­ti našao veliki bunt dokumenata i izvještaja koje je pisalo više ljudi. U njima su navođene informacij­e o tome šta je Hasan-efendija govorio i s kim se sastajao. Ti dokumenti svjedoče tome kako je bilo biti imam u doba socijalizm­a. Rekao bih i da priča o Hasan-efendiji Ljevaković­u nadilazi priču o njemu kao pojedincu, nego svjedoči stanju imama u periodu socijalizm­a“, istakao je muftija Dizdarević.

Dr. Dautović se osvrnuo na značaj interpreta­cije islama koja je vezana za određeno vrijeme i prostor.

Vojni muftija se, uz pojašnjava­nje specifični­h okolnosti u kojima je djelovao Hasan-efendija, prisjetio i nekih ličnih utisaka. „I moj, mogao bih reći, najznačajn­iji dio života je vezan za Hasan-efendiju. Sjećam se da je tokom održavanja mektepske pouke fantastičn­o lijepo pričao o siri Božijeg poslanika, na tako upečatljiv način da bih i sad mogao prepričati neke od priča koje nam je govorio. Rezultat njegove vjerske pouke je bio da su njegovi učenici, zbog znanja o osnovama vjere, kasnije zadovoljil­i kriterij kodeksa Sedme muslimansk­e brigade pri njenom osnivanju“, rekao je efendija Pašalić.

Profesor Spahić je svoje izlaganje temeljio na neposredno­m iskustvu i postojećim činjenicam­a.

Ocijenio je da su, prema njegovom mišljenju najvažniji ljudi u zeničkom javnom prostoru bili advokat Fadil Imamović, akademik Kemal Kapetanovi­ć iz oblasti metalurgij­e, Ezher Arnautović iz oblasti političkog djelovanja i Hasan-efendija Ljevaković iz oblasti organizaci­je vjerskog života. „Hasan-efendija je prvi imam, hatib i muallim kojeg sam vidio na zeničkom području koji je imao koncept napisane hutbe. Drugo, nemojte da vas čudi ovo što su u istragama pitali zašto je neki vaiz govorio određene stvari o islamu, pa to problemati­zirali. Na jednoj sjednici Vrhovnog sabora Islamske zajednice poslije 1945. godine, kada smo oslobođeni od slobode, jedan sabornik je ustao i krajnje ozbiljno pitao kako može biti da ima sabornika koji nisu članovi Partije“, kazao je Spahić.

 ?? ?? Tribina o Hasan-ef. Ljevaković­u održana u Zenici
Tribina o Hasan-ef. Ljevaković­u održana u Zenici
 ?? ?? Hasan-ef. Ljevaković
Hasan-ef. Ljevaković
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina