Preporod

Most Abdullaha Brige

- AUTOR: EMIR ISOVIĆ, MA

Jedan od najljepših sarajevski­h mostova iz turskog perioda. Rušen i ponovo popravljan, povezuje dvije obale već skoro pet stotina godina.

Turci su ga zvali Freklik Ćuprija, a mi Latinski most, po Latinluku, katoličkoj mahali u čijoj se blizini most nalazio. Prvi put se ovdje spominje most sarač Huseinov 1541, koji je vjerovatno bio drveni. Sarajevski ajan Ali Ajni-beg je nekad prije 1545. podigao ovdje kameni most. Most su rušile bujice, i to 1739. i 1789, a velika bujica 1791. vjerovatno ga je porušila u potpunosti, jer sljedećih šest godina nije bio korišten. To je bilo doba ratova i ekonomske krize, pa je most konačno obnovljen od novca kojeg je u svom testamentu ostavio Hadži Abdullah Briga,

sarajevski trgovac. Most je gradio majstor Jovan iz Hercegovin­e sa svojim zidarima, za što su bili korektno isplaćeni. Gradnja je dovršena 1798. Obnovu Latinske ćuprije spominje i Mula Mustafa Bašeskija u svom ljetopisu. Tarih je ispjevao sarajevski kadija Mehmed Emin Isević. Taj se tarih nalazio na mostu do 1886, kada je prenesen u Zemaljski muzej. Most je, nažalost, najviše poznat po atentatu iz 1914. godine na austro-ugarskog prijestolo­nasljednik­a Franca Ferdinanda, što je bio povod za Veliki (Prvi svjetski) rat. Na početku mosta je 1917. podignut spomenik nesretnom bračnom paru, ali je porušen. Danas jedna staklena instalacij­a podsjeća na taj spomenik, tako da Sarajevo jedno na svijetu ima spomenik spomenika.

Ukupna dužina mosta danas iznosi oko 39 metara, mada je prije zatrpavanj­a petog luka na desnoj obali bio dug oko 50 metara.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Na fotografij­i iz 1879. vidi se peti luk na desnoj obali, kao i tarih na sredini mosta.
Na fotografij­i iz 1879. vidi se peti luk na desnoj obali, kao i tarih na sredini mosta.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina