Preporod

Uticaj savremenih dijeta na zdravlje i mehanizam gubitka kilograma

- PIŠE: MIRZA PAŠIĆ

Preporod donosi serijal tekstova mr. Mirze Pašića, specijalis­te nutricioni­ste, o prehrani, aktivnosti i zdravlju. Mirza Pašić je rođen u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj te stekao zvanje profesor sporta i tjelesnog odgoja, potom na istom fakultetu magistrira­o. Uporedo je završio specijalis­tički studij nutricioni­zma, te stekao akademsko zvanje specijalis­ta nutricioni­zma.

Usvijetu prehramben­ih trendova i stalnih potraga za idealnim načinom prehrane, popularne dijete često privlače pažnju. Svake godine se pojavljuju nove dijete koje obećavaju brze rezultate i bolje zdravlje. No, prije nego što krenemo u svijet ovih prehramben­ih pristupa, važno je razumjeti njihove prednosti, nedostatke i kako se uklapaju u dugoročne ciljeve zdrave ishrane. U ovom članku ćemo istražiti nekoliko popularnih dijeta, njihove osnovne principe i naučne aspekte koji stoje iza njih.

Korisno je napomenuti da su mnoge farmaceuts­ke firme razvile koncept za mršanje koji je baziran na preparatim­a koji vode do kalorijsko­g deficita. Koriste se raznim trikovima i eliminacij­ama određenih namirnica, uz to nude dodatke za prehranu na bazi aminokisel­ina, proteina te različitih hemijskih supstanci. Ovi tretmani osim što su izuzetno skupi mogu značajno ugroziti zdravlje jer je mehanizam djelovanja pojedinih preparata u suprotnost­i s prirodom našeg organizma.

Popularne dijete prednosti i nedostaci

Jedna od popularnih dijeta je i Keto dijeta koja je bazirana na unosu masti i proteina i niskom unosu ugljikohid­rata (cca 50 grama po danu). Na ovaj način tijelo se potiče da uđe u stanje ketoze gdje se koriste masnoće umjesto ugljikohid­rata kao glavni izvor energije. Kada kažemo konzumacij­a masti u dijeti, misli se na zdrave masti iz ribe, maslinovog ulja, orašastih plodova i slično. Ova dijeta djeluje relativno brzo, no ukoliko je dugotrajna to podrazumij­eva i eliminacij­u određenog voća i povrća što nas uskraćuje dodatnih vlakana, minerala i vitamina. Važno je napomenuti da je svaka dijeta koja u sebi sadrži eliminacij­u jednog od tri makronutri­jenta potencijal­o opasna po ljudsko zdravlje te je najbolje primjenjiv­ati je uz konsultaci­ju s nutricioni­stom ili dijetetiča­rom.

Hrono ishrana se zasniva na logici da je sva hrana blagotvorn­a ako se konzumira po biološkom satu tijela. To znači da treba da jedete pravu hranu, u pravom trenutku i u pravoj količini. Prednosti Hrono dijete ogledaju se u kontroli apetita, bolje upravljenj­e nivoom šećera u krvi i potencijal­no boljim snom, s obzirom na ograničen unos hrane tokom večeri. Nedostatak dijete je ograničeno­st u izboru hrane i nepraktičn­ost pridržavan­ja strogo definisani­h vremenskih okvira za obroke.

Alkalna prehrana je tema koja je često izazvala interes i kontroverz­e. Mitovi oko alkalne prehrane često uključuju pretjerane tvrdnje o njenim koristima. Naprimjer, tvrdnja da alkalna prehrana može izliječiti teške bolesti poput raka nije potkrijepl­jena naučnim dokazima. Također, ne postoji jedinstven­a “alkalna” hrana, već se radi o ravnoteži između alkalnih i kiselih namirnica. Vrijednost krvi kreće se između pH 7,35 i 7,45 i nije je moguće promijenit­i hranom, s druge strane želučana kiselina je izrazito kisela i varira od 1,5 do 3,5 pH što igra ključnu ulogu u probavi hrane, pravilnoj apsorpciji određenih hranjivih tvari u tankom crijevu i jako važno upravo ta kiselost pomaže u neutraliza­ciji mikroba.

Mediterans­ka prehrana je često hvaljena zbog svojih brojnih benefita za zdravlje, ujedno to je prehramben­i stil koji je bio predmetom brojnih naučnih studija. Evo nekoliko naučno dokazanih činjenica o značaju ove prehrane:

• Studije su pokazale da ljudi koji se pridržavaj­u Mediterans­ke prehrane imaju manji rizik od srčanih bolesti. Ovo je djelomično zbog obilja maslinovog ulja, orašastih plodova, voća i povrća u njihovoj ishrani.

• Zaštita od moždanog udara: Mediterans­ka prehrana može smanjiti rizik od moždanog udara jer pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska i smanjenju upale.

• Ova prehrana je povezana s boljom kontrolom šećera u krvi, što je važno za prevenciju dijabetesa tipa 2.

• Konzumacij­a obilja voća, povrća, integralni­h žitarica i maslinovog ulja može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, kao što je rak debelog crijeva.

• Mediterans­ka prehrana može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i poticanju gubitka težine zbog visokog udjela vlakana i niskog unosa zasićenih masti.

Preporučen­e namirnice uključuju maslinovo ulje, ribu, orašaste plodove, voće, povrće, integralne žitarice, umjereno pileće i pureće meso. Ova prehrana je bogata antioksida­nsima, vlaknima i zdravim mastima, što je ključno za očuvanje zdravlja.

U narednom tekstu govorit ćemo o cjeloživot­noj prehrani, glavnim makronutri­jentima i važnosti balansiran­e prehrane za dobro zdravlje i imunitet…

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina