Preporod

Da li mali grijesi čine veliki grijeh

-

Pitanje: Da li konstantno činjenje manjeg grijeha pretvara taj grijeh u veliki? Po istraživan­ju koje sam izvršio, većina učenjaka kaže da to ne postaje veliki grijeh.

Odgovor: Uzimajući u obzir definiciju po kojoj je veliki grijeh onaj za koji je predviđena šerijatska kazna na ovom svijetu ili se za njegovo činjenje navodi prijetnja ahiretskom kaznom, konstantni­m činjenjem mali grijeh ne postaje veliki, u smislu da se taj grijeh naziva velikim i da se na ovom svijetu izvršilac malog grijeha tretira kao izvršilac velikog. Međutim, ustrajnošć­u u činjenju malog grijeha, počinilac sebe izlaže njegovim štetnim posljedica­ma, a koje mogu biti i kao posljedice velikog grijeha, jer konstantni­m činjenjem grijeha, makar on bio i mali, njegova težina se povećava. O tome govori sljedeći hadis.

Kada vjernik napravi grešku, na njegovom srcu nastane crna tačka (mrlja). Ukoliko se pokaje i prestane je činiti, njegovo srce se očisti. Ukoliko ponavlja činjenje te greške i mrlja se uvećava, sve dok sasvim ne prekrije srce. To je hrđa za koju Uzvišeni Allah kaže: A nije tako. Ono što su stjecali kao hrđa je prekrilo srca njihova. (Hadis bilježe Et-Tirmizi, En-Nesa›i i Ibn-Madže, od Ebu Hurejre, r.a.) (Više v.: Tefsir Ibn Kesir – skraćeno izdanje, 1482.)

Zbog toga što se težina grijeha uvećava, islamski učenjaci su rekli: Nema malog grijeha sa ustrajnošć­u, niti velikog sa traženjem oprosta (istigfarom). To znači, ako se konstantno čini mali grijeh, posljedice takvog djelovanja mogu biti jako opasne, kao da se uradio veliki grijeh. S druge strane, ukoliko se osoba iskreno pokaje za učinjeni veliki grijeh, Allah ga oprašta i briše kao da ga nije ni bilo. Na opasnost potcjenjiv­anja malih grijeha ukazuje i sljedeći hadis:

Čuvajte se malih grijeha. Primjer malih grijeha je kao primjer ljudi koji su se zatekli u jednoj dolini, pa je ovaj donio granu (štap), i onaj granu (štap), koje su sabrali i na vatri od njih ispekli sebi hljeb. Doista, mali grijesi, ako im se čovjek prepusti, unište ga. (Ahmed)

Hadis ukazuje da kao što se od grana i pruća, kada ih se skupi, može zapaliti velika vatra, tako i mali grijesi, ako ih ima puno, prouzrokuj­u teške posljedice. U komentarim­a ovog hadisa učenjaci kažu da mali grijesi postaju veliki (po posljedica­ma) zbog potcjenjiv­ačkog odnosa prema njima i ustrajnost­i u njima. Poznata izreka glasi: „Nemoj gledati u sitnicu grijeha, nego u veličinu Onoga prema Kome si zgriješio.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina