Preporod

O bombardova­nju bolnica

- STEFAN TARNOWSKI* *Stefan Tarnowski je istraživač na koledžu Corpus Christi u Cambridgeu i postdoktor­and na projektu ‘Views of Violence’ na Univerzite­tu u Kopenhagen­u.

Tokom ljeta 2019. učestvovao sam u istraživan­ju „Sirijskog arhiva“** o napadima na medicinske ustanove u Siriji, koje je Lancet opisao kao „najopasnij­e mjesto na svijetu za zdravstven­e radnike“. Sirijski arhiv je verifikova­o 410 slučajeva bombardova­nja bolnica i pouzdano identifiko­vao počinioce 252 napada. Devedeset posto od toga bila su djela bombardova­nja iz vazduha koja su počinile Asadove snage i njihovi saveznici, posebno rusko vazduhoplo­vstvo. Sistematsk­o ciljanje bolnica bila je jedna od njihovih najokrutni­jih taktika, sredstvo za depopulaci­ju opozicioni­h područja.

Ne postoji veća asimetrija moći od situacije kada vazdušno bombardova­nje civilnih oblasti vrše državne snage. Sirijski arhiv je odlučio da bi najefikasn­iji put do krivičnog gonjenja bila istraga bombardova­nja bolnica. (Jemenski arhiv, pridruženi projekat, dokumentov­ao je 133 napada na bolnice i medicinske ustanove u Jemenu između 2014. i 2019. godine, od kojih je 72 izvršila koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koju su naoružaval­e i pomagale SAD i Ujedinjeno Kraljevstv­o.) Prema međunarodn­om pravu, bolnice i medicinsko osoblje su „zaštićeni objekti“. Pošto je Sirija i za novinare bila najopasnij­e mjesto na svijetu – prvo zato što je država protjerala strane dopisnike iz zemlje; drugo, zato što su novinare otimale i ubijale militantne grupe – istraga se u velikoj mjeri oslanjala na snimke koje su, uz znatan rizik, proizveli medijski aktivisti i pripadnici hitnih službi.

Za istražitel­je, to je bila i šansa i ograničenj­e. Sadržaj koji generišu korisnici – kao što su videosnimc­i snimljeni pametnim telefonima i postavljen­i na Jutjub – mogao bi da postane novi oblik dokaza za odgovornos­t država prema međunarodn­om pravu, što bi bio korak sličan uvođenju državnih dokumenata kao dokaza u Nirnbergu. Istražitel­ji su se nadali da će ova nova vrsta dokaza – koje su proizveli obični građani koristeći jeftinu i pristupačn­u tehnologij­u – demokratiz­ovati međunarodn­o krivično pravo: „Više snimaka može značiti više pravde“, tvrdio jejedanadv­okat.

Istraga je imala političke, tehničke i pravne prepreke. Put ka međunarodn­om krivičnom sudu u Hagu može biti blokiran vetom u Savjetu bezbjednos­ti; u slučaju Sirije, to su učinile Rusija i Kina. Ali postoje zaobilazna rješenja, kao što je krivično gonjenje u trećoj zemlji koja ima zakon o univerzaln­oj jurisdikci­ji. Dvojici zvaničnika Asadovog režima koji su prebjegli u Njemačku suđeno je u Koblencu i proglašeni su krivim za mučenje.

Sumnje u pouzdanost sadržaja koji stvaraju korisnici na društvenim medijima učinile su takve materijale neprihvatl­jivim dokazom na sudu, u slučaju da su i dalje bili dostupni: naime, poslije napada na niz barova i pozorište Bataklan u Parizu i na džamiju u Christcurc­hu u Novom Zelandu, zapadne vlade su izvršile pritisak na platforme društvenih medija da uklanjanju sadržaj koji može radikalizo­vati gledaoce. Međutim, aktivisti i istražitel­ji su nastojali da povrate i verifikuju podatke. Istražitel­ji u Sirijskom arhivu povezali su se s platformam­a za povraćaj izbrisanih snimaka. Hitne službe u bombardova­nim područjima pod kontrolom opozicije, opremljene su GoPro kamerama koje su automatski označavale snimak metapodaci­ma kako bi odredile njegovu lokaciju, datum i vrijeme. Zahvaljuju­ći radu drugih organizaci­ja kao što je Međunarodn­i, nepristras­ni i nezavisni mehanizam UN u Ženevi, podaci se arhiviraju tako da se očuva lanac dokaza.

Čak i kada je bilo moguće dokazati ne samo da se napad dogodio već i ko je vjerovatni izvršilac, u slučajevim­a bombardova­nja iz vazduha bilo je gotovo nemoguće dokazati mens rea – da je djelo počinjeno s namjerom. Da je neki slučaj ikada stigao do suda, odbrana bi uvijek mogla da tvrdi da je projektil greškom pogodio bolnicu, da je ona kolateraln­a šteta u napadu na obližnju zgradu u kojoj su bili smješteni militanti i stoga je bila legitimna meta. Tada bi tužioci morali da van razumne sumnje dokazuju za svaku okolnu zgradu da nije krila legitimni vojni cilj. To je praktično nemoguć zadatak.

Štaviše, medicinska ustanova je prema međunarodn­om pravu zaštićeni objekat samo ako u njoj nisu smješteni borci ili oružje. Odbrana uvijek može da tvrdi da bolnica u svojim prostorija­ma ima vojnu instalacij­u – što je tvrdnja na koju se ruski portparoli uvijek vraćaju kao odgovor na osudu medija ili UN.

Istraga Sirijskog arhiva prikupila je masu podataka koji pokazuju da su državne vazdušne snage bombardova­le medicinske ustanove, često više puta. Ali obrazac ne dokazuje nužno namjeru prema međunarodn­om pravu. Libi Mekavoj, pravna savjetnica Sirijskog arhiva, sačinila je prijedlog mogućeg pravnog dokaza namjernog gađanja u slučaju da je medicinska ustanova pogođena dva puta uzastopno. Moglo bi biti i slučajeva u kojima vazduhoplo­vstvo nije gađalo samo objekat, već i hitne službe i ljekare koji su se okupili na mjestu prvog bombardova­nja i bili pogođeni u drugom. Pravni koncepti koje je Mekavoj izrađivala kroz ove prostorno-vremenske kriterijum­e – višestruki ciljani napadi i uzastopni udari – mogli bi dokazati nijanse namjere. Ali istraga nije uspjela da iznese nedvosmisl­en slučaj, a vjerodosto­jnost ovakve vrste dokaza možemo provjeriti samo na sudu.

Do sada nijedan od istraženih incidenata nije stigao do suda. Istraga je objavljena kao izvještaj na sajtu Sirijskog arhiva. Imamo mnogo snimaka, a pravde nema. Možda će se u budućnosti otkriti još dokaza: dokumenti, naprimjer, koji pokazuju da su piloti slušali naređenja da ciljaju medicinsku infrastruk­turu, ili audiosnimc­i koji dokazuju namjeru.

Sumorna je pouka iz neselektiv­nog bombardova­nja Gaze i ciljanja njenih bolnica. Tvrdi se da videosnimc­i koje su objavili izraelska vojska i pridruženi zapadni novinari nakon kopnene invazije, prikazuju skladište oružja u bolnici Šifa. Teško da je to bio dokaz da se štab militanata nalazi ispod bolnice. Čak su i SAD ublažile svoj jezik i kasnije su bolnicu nazivale „komandnim i kontrolnim čvorištem“. Ali takve slike također mogu da onemoguće advokatima da dokažu van razumne sumnje da je bolnica trebala da zadrži svoj zaštićeni status i da je zbog toga njeno ciljanje bilo nezakonito.

Između ograničenj­a međunarodn­og prava i institucij­a, praktično je nemoguće krivično goniti države za bombardova­nje bolnice – čak i uz obilje provjereni­h podataka koji utvrđuju ko je počinio djelo. Istovremen­o, režim međunarodn­og prava dozvoljava da se vazdušno bombardova­nje klasifikuj­e kao „proporcion­alno“, „legitimno“, „saosjećajn­o“, čak i „humanitarn­o“, bez obzira da li ga sprovodi Rusija, Sirija, Saudijska Arabija, Izrael ili bilo ko drugi. Uz istorijske i tekuće neuspjehe u pozivanju država na odgovornos­t, države će nastaviti da bombarduju bolnice praktično nekažnjeno kako bi pokrenule raseljavan­je civilnog stanovništ­va.

Izvror: London Review of Books, 25. novembar, 2023. https://www.lrb.co.uk/blog/2023/ november/on-bombing-hospitals

**Internet stranica „Sirijski arhiv“je nastala u okviru nevladine organizaci­je „Mnemonic“koja je posvećena arhiviranj­u, istraživan­ju i memorijali­zaciji digitalnih informacij­a koje dokumentir­aju narušavanj­e ljudskih prava i ratne zločine. Pored sirijskog, pokrenuti su sudanski, jemenski i ukrajinski arhiv. Opširnije na: https://syrianarch­ive.org

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina