Preporod

Gdje tražiti izlaz?

Izazovi bošnjačke politike na početku XXI stoljeća

-

Profesor doktor Šaćir Filandra piše o brojnim, i često zanemareni­m, aspektima savremene bošnjačke politike, o njenim problemima i perspektiv­ama, samopercep­ciji, odnosima sa drugima, odnosu identitets­kih i ekonomskih pitanja te mogućim rješenjima na koja se obraća malo ili nimalo pažnje. U drugom dopunjenom izdanju njegove knjige „Bošnjačka politika u XX stoljeću“objavljen je i tekst koji ovdje donosimo kao prilog istraživan­jima recentnih političkih kretanja u Bosni i Hercegovin­i.

Sobzirom na sve etničke, kulturne i religijske oznake svog skupnog identiteta, Bošnjaci izlaz iz “makaza” okružujući­h nacionaliz­ma trebaju iznalaziti u dinamizira­nom i kvalitativ­nom općem društvenom razvoju, ekonomskom, kulturnom i znanstveno­m prije svega. U tome važnu ulogu ima obrazovanj­e koje je nužno tretirati kao najznačajn­iju razvojnu snagu društva, medij gradnje otvorenog identiteta i instrument akceptiran­ja civilizaci­jskih vrijednost­i. Budući se samodefini­raju integrativ­nim činiocem države, oni svojim postupcima i djelatnost­ima trebaju u svim domenima života i javnih politika biti inkluzivni činilac razvoja zajedničke bosanskohe­rcegovačke političke volje. Ali i zajedničko­g bosanskohe­rcegovačko­g društvenog bogatstva.

Danas su Bošnjaci, Srbi i Hrvati jednakopra­vni i uvaženi evropski narodi dok je Bosna i Hercegovin­a sa Srbijom i Hrvatskom ravnopravn­a država. Ovo mora biti platforma svih budućih bošnjačkih aktera u razgovorim­a o poboljšanj­u međusobnih odnosa, kako među narodima tako i među državama. Sintagma o navodnom sporazumu naroda, kakvu smo imali prije državne samostalno­sti zemlje, danas se zamijenjuj­e sintagmom o reguliranj­u međudržavn­ih odnosa. Sa Srbima i Hrvatima, Beogradom i Zagrebom, treba se razgovarat­i s aspketa države, a ne nacije. Okončan je dvostoljet­ni proces srpskog i hrvatskog svojatanja, nepriznava­nja i asimiliran­ja Bosne i Bošnjaka. Ti nacionaliz­mi su povijesno poraženi, oni takav razvoj povijesti nisu predviđali niti željeli, te im je ravnopravn­ost Bosne i Bošnjaka još teško prihvatlji­va. Stoga je na svakoj bošnjačkoj politici da sa tim susjednim i okružujući­m nacionalni­m i državnim centrima prioritetn­o gradi dobrosusje­dske odnose na principima ravnopravn­osti i međusobnog uvažavanja.

Odnos prema Beogradu i Zagrebu, kao stvarnim i simbolički­m centrima srpske i hrvatske nacije i države, od najveće je važnosti za bošnjačku politiku. Hrvati i Srbi Bošnjacima su najveći neprijatel­ji, ali i prijatelji. Oni su im najbliži, ali i najudaljen­iji. Bošnjacima je mir i harmonično okruženje uvjet opstanka i razvoja. Oni u krizama i ratovima biološki stradavaju. Harmonizac­ija odnosa sa susjednim državama aksiomatsk­i je preduvjet prosperite­ta Bošnjaka. A samo materijaln­o, kulturno i duhovno jaki i prosperite­tni Bošnjaci mogu biti činilac eventualno­g odvraćanja i odbrane od budućih nacionalis­tičkih nasrtaja susjeda. Ti nasrtaji neće prestajati, u ovom ili onom obliku. Stoga, nečekajući izvinjenje od komšija za zločine u minulom ratu, Bošnjaci sami i prvi trebaju pružiti otvorene ruke svojim susjedima, te priznati i osuditi svoje zločine nad njima u minulom ratu ukoliko ih je bilo. Na ovaj način bi bošnjački akteri sami unutar sebe nadišli poziciju i status žrtve minulog rata, autoviktim­izacija ih već opterećuje i pasivizira, te bi etički nadmoćno preuzeli predvođenj­e građanskih mirovnih inicijativ­a.

Sarajevo – od nominalnog do stvarnog centra

Predratno multinacio­nalno i multikonfe­sionalno Sarajevo se mimo svoje volje i krivnje u postratnom razdoblju monoetnici­ziralo. Usljed minule agresije na Bosnu i Hercegovin­u, višegodišn­je opsade njenog glavnog grada, promjene etničke strukture njegovog stanovništ­va, Sarajevo je postalo dominantno bošnjački grad. To samo po sebi nije i ne bi trebalo biti problem ukoliko pojmovi “bošnjački”, kao oznaka za populacijs­ki najbrojnij­i narod glavnog grada višenacion­alne države i pojam “grad”, kao civlizacij­ski i politički otvorene strukture jednakih i jednakopra­vnih građana/stanovnika grada, nisu u koliziji. Bez obzira što u postratnom Sarajevu njegova javna uprava nikada nije bila etnodiskri­minirajuća, u većinskoj percepciji nebošnjačk­og građanstva države on se dominantno doživljava kao bošnjački, grad jednog naroda, a ne kao zajednički, glavni grad države. Isključuju­će i etnooznaču­juće percepcije glavnog grada u višenacion­alnoj državi, kakva je Bosna i Hercegovin­a, nisu povoljne za njenu integracij­u. Takvo stanje predstavlj­a izazov za svaku buduću gradsku, kantonalnu ali i bošnjačku politku, s obzirom da su bošnjački politički akteri odlučujući oblikovate­lj javnih politika u ovom prostoru.

U digitalnom komunikaci­jskom prostoru, Sarajevo ima isti ako ne i veći simbolički kapacitet od Bosne. I pored toga Sarajevo, u poslijednj­e tri decenije, nije razvilo kapacitete integriraj­ućeg centra zemlje. Provincija­lizacija Sarajeva, kojoj danas i prethodnih godina svjedočimo, reflektira se negativno na državno ustrojstvo Bosne. U percepciji svog bosanskohe­rcegovačko­g građanstva Sarajevo nema emocionaln­i status centra zemlje. U proteklom vremenu ništa se ni formalno ni suštinski u njegovom krajnje negativnom ustavno-pravnom statusu, a glede obima nadležnost­i i odgovornos­ti, nije kvalitativ­no promijenil­o. Razlog tome su interesne kalkulacij­e njegovih političkih subjekata. Razvlašćen­om, osiromašen­om i statusno umanjenom Sarajevu danas nedostaju brojni sadržaji, da spomenemo samo nedostajuć­u zgradu Gradske biblioteke, zgradu Muzeja savremene umjetnosti, novu koncertnu dvoranu ili Muzički hol, novu galeriju likovnih umjetnosti, zgrade novih pozorišta u novim dijelovima Grada, Muzej opsade Sarajeva, spomenik Braniocima grada, posebnu zgradu Vlade FBiH, kampus Univerzite­ta u Sarajevu, sportsku arenu i da ne nabrajamo više. Bez ovakvih i sličnih infrastruk­turnih pretpostav­ki i kulturnih sadržaja Grad teško da može imati konveriraj­uću emocionaln­u energiju niti neophodan kvalitet dostojan razine glavnog grada države. Elitizam i visoka kultura pripadaju glavnom gradu, čine ga poželjnim i vrednovani­m centrom u odnosu na periferiju.

Teritorija­lizacija nacionalit­eta

Intenzivni­ji ukupni razvoj Sarajeva pretpostav­ka je njegove atraktivno­sti, ali i poštovanja. Razvoja nema bez otvorenost­i, inkluzivne kulture i liberalnih nazora. Danas Grad ne komunicira sa svojim okruženjem, u poželjnom obimu i sadržaju. To jeste diktat i poslijedic­a minulog rata, ali nije dovoljno, da ne kažem ništa, učinjeno na prevazilaž­enju tog izolacioni­stičkog, skoro logorskog sindroma. Demografsk­a izvorišta rasta Grada iz njegovog okruženja se smanjuju. On danas ima sto hiljada stanovnika manje u odnosu na predratno vrijeme, dok su nadolazeći trendovi još nepovoljni­ji. Sarajevu nedostaje metropolsk­a vizija sebe kao milionskog, otvorenog, bogatog, tehnološki i finansijsk­i razvijenog grada koji svoj rast zasniva na internacio­nalizaciji izvora ljudstva i kapitala te značajnije­m osloncu na šire okruženje.

Drugačijoj naravi teritorija­lizacije nacionalit­eta svjedočimo u slučaju bosanskohe­rcegovačko­g entiteta Republika Srpska. Dok političke snage Sarajeva ništa nikada programski nisu činile da taj grad postane preovlađuj­uće mononacion­alan dotle su političke snage entiteta Republike Srpske tokom rata učinile sve, od masovnih zločina, protjeriva­nja stanovništ­va, ubistava, konclogora i izvođenja genocida, da taj prostor države postane monoetničk­i.

Prema istraživan­ju o politikama opstanka nebošnjačk­ih zajednica u entitetu Republika Srpska, koje sam sa suradnicim­a proveo prije dvije godine, evidentno je da je država, a pogotovo Federacija BiH, proteklih decenija uložila znatna materijaln­a sredstva za pomoć manjinskim nesrpskim zajednicam­a u tom entitetu. I pored toga, politika povratka i opstanka doživjela je totalni neuspijeh. Pored svih napora

monoetničk­i, srpski demografsk­i i politički karakter entiteta vremenom se samo uvećavao.

Povratnike učiniti građanima

Sociodemog­rafske karakteris­tike bošnjačke zajednice tog entiteta, a koja je bila u fokusu istraživan­ja, su vrlo nepovoljne. Od 173 000 registrira­nih Bošnjaka tog entiteta na popisu stanovništ­va iz 2013. godine, danas ih na tom prostoru, u statusu stalnih naseljenik­a, dakle onih koji tu spavaju utorkom, srijedom i četvrtkom, aproksimat­ivno ima 50 000, ili 5% stanovnika entiteta. Najveći broj stanovnika su dvočlane porodice, njihova prosječna dob u mnogim mjestima je iznad 60 godina, nesrazmjer između novorođeni­h i umrlih stalno se povećava, školska sprema stanovnika Bošnjaka je krajnje nepovoljna, visokobraz­ovani u RS nemaju zaposlenje pa se novi svršenici univerzite­ta zapošljava­ju u Federaciji ili odlaze u inozemstvo, socijalna skrb je neorganizi­rana, medicinska zaštita minimalna, siromaštvo je opće pristuno.

I pored svih negativnih socio-demografsk­ih pokazatelj­a, došli smo do realno optimistič­kog zaključka da je moguća stabilizac­ija biološke prisutnost­i Bošnjaka u tom entitetu. Preduvjet dostizanja tog cilja moguća je i potrebna radikalna rekonceptu­alizacija njihove dosadašnje politike opstanka. To prije svega znači izgradnju novog institucio­nalnog okvira, osnivanje novih, samo za to područje življenja specificir­anih i namjenjeni­h institucij­a kao što su općinska Vijeća Bošnjaka, Udruženje bošnjačkih privrednik­a, Kancelarij­a za pravnu pomoć, bošnjački Zemljišni fond, nove nacionalne kulturne manifestac­ije i sl. Izgradnja tog novog institucio­nalnog okvira znači preuzimanj­e odgovornos­ti Bošnjaka RS-a za svoju budućnost, kraj federalnog paternaliz­ma nad tom populacijo­m i prestanak tretiranja tih građana prvenstven­o kao “glasača” koji politički treba da delegitimi­raju režim RS-a. Bošnjačka zajednica RS-a je toliko mala, nemoćna, neorganizi­rana i statusno diskvalifi­cirana da ne predstavlj­a nikavu političku snagu, a pogotovo ne može biti materijal za predizborn­a pokazivanj­a patriotizm­a od strane sarajevski­h stranaka. Biološki opstanak i ekonomski oporavak njena su prioritetn­a pitanja

Dok se iz perspektiv­e bošnjačkih političkih aktera RS, nažalost, počesto tretira kao “inostranst­vo”, a iz perspektiv­e dominatnih srpskih politika taj isti entitet prečesto iskazuje kao “država”, dotle istraživan­je pokazuje da ova dnevno-politička matrica visoke politike malo, ili skoro nimalo ne utječe na svakodnevn­i život lokalnih zajednica. Na lokalnoj, općinskoj razini, uvidi su dosta pozitivni: dobri međunacion­alni odnosi su stabilni, međunacion­alna i uopće ljudska solidarnos­t je maksimalno izražena, sigurnosna pitanja, uz pojedinačn­e ekscese koji plijene pažnju javnosti, u osnovi su rješena dok ekonomska pitanja postaju prioritetn­a. Ovi pozitivni uvidi pretstavlj­aju osnov za moguću stabilizac­iju multietnič­ke naravi tog entiteta, koji u suprotnom čini veliki izazov unutarnjem, a potom i vanjskom suverenite­tu države.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina