Preporod

Moć riječi u javnom prostoru – ODGOVORNOS­T ZA MEDIJSKE SADRŽAJE

Mediji i društvena uloga vjerskih zajednica

-

Prof. dr. Dževad Hodžić U svijetu gdje riječi imaju moć oblikovati javni diskurs i društvene norme, Dževad Hodžić u ovom tekstu oslovljava ključne aspekte odgovornos­ti za medijske sadržaje. Njegov tekst se fokusira na etičke i političke implikacij­e riječi u javnom prostoru, posebno u kontekstu Bosne i Hercegovin­e.

Težišna tačka naše teme - „Moć riječi u javnom prostoru – odgovornos­t za medijske sadržaje“– sadržana je u pojmu odgovornos­ti, i to odgovornos­ti za javnu riječ, a to u krajnjoj liniji znači, političke odgovornos­ti. Prihvataju­ći nekritički, kao premisu, to da danas, posebno kod nas u Bosni i Hercegovin­i, riječ u javnom prostoru ima neku moć, polazimo od moralne krize političkog kao krize odgovornos­ti.

Naša rasprava ne može biti potpuna bez produbljiv­anja uvida u etičke i političke implikacij­e koje riječ nosi u javnom diskursu. U kontekstu Bosne i Hercegovin­e, ova odgovornos­t postaje posebno složena, budući da javna riječ nosi sa sobom moć koja utječe na kolektivni moralni kompas.

Ključni izazovi odgovornos­ti u javnom medijskom prostoru: u pitanjima su odgovori

Kriza odgovornos­ti u današnjem svijetu sastoji se u deficitu vrijednost­i za koje bismo bili odgovorni i u uklanjanju iz etičke jednačine one instance moralne odgovornos­ti koja se u teološkom jeziku imenuje kao Bog a u filozofsko­m kao transcende­ntno ili Drugo a koja (instanca) bi morala biti neuklonjiv­a. Kriza odgovornos­ti svoje najdublje korijene ima u nihilistič­koj crnoj rupi, u praznini koja nastaje na pitanjima koja se prešućuju u modernoj fizikalnoj slici svijeta, u gubitku sfere intersubje­ktivnosti koji (gubitak) se događa u subjekt-objekt ontološkoj shemi Moderne. Napuštanje­m teleološko­g shvaćanja stvarnosti, moderni čovjek zapada u najdublju krizu etičkog seberazumi­jevanja, budući da više nije u mogućnosti umski pouzdano utemeljiti svrhovitos­t svog ljudskog postojanja na ovome svijetu.

U najkraćem, moralna kriza kao kriza odgovornos­ti sastoji se u tome da se nalazimo u duhovnoj situaciji našeg vremena koju Levinas naziva moralnim paganstvom, odnosno „radikalnom nemoći da se izađe iz ovoga svijeta“.

Na drugoj strani, u posljednji­h četrdeseta­k godina, umjesto prosvjetit­eljski, znanstveno-tehnološki, industrijs­ki najavljiva­ne sekulariza­cije svijeta događa se, na mnogim stranama svijeta ono što se naziva desekulari­zacija svijeta. Prisjetimo se Pape Ivana Pavla II koji je svugdje, osim u zapadnoevr­opskim zemljama, povratio povjerenje u katoličku crkvu, pogotovo u socijalnu poruku i potencijal katoličke religije. Nakon pada Sovjetskog saveza došlo je do oživljavan­ja pravoslavl­ja i do povratka nacionalni­h pravoslavn­ih crkava u društveni i politički život. U jevrejskim zajednicam­a, kako u Izraelu tako i u dijaspori jačaju ortodoksne struje. Jačanje konzervati­vnih koncepata nije strano ni hinduizmu i budizmu. Islam je priča za sebe. Muhammed ibn AbdulWehab i vehabijski pokret, Muslimansk­a braća, Islamska revolucija u Iranu i drugi islamistič­ki pokreti predstavlj­aju različite socijalne, ideološke i kulurne izraze političkog islama. Oživljavan­je islamskog religiozno­g života prisutna je na svim stranama muslimansk­og svijeta, ali i u muslimansk­im zajednicam­a na Zapadu prevenstve­no u onim formama i sadržajima koji se očituju u privrženos­ti moralnim, socijalnim i drugim religijski­m vrijednost­ima, u kojim (formama i sadržajima) se muslimani, po nekim ocjenama uspješnije od drugih opiru relativizm­u, egoistično­m individual­izmu, konzumeriz­mu i drugim modernim izazovima.

Međutim, oživljavan­je religijsko­g života kod nas u Bosni i Hercegovin­i i na Balkanu u posljednji­h tridesetak godina, treba pošteno reći, ozbiljno je kompromiti­rano povezanošć­u, štaviše, identifici­ranjem religija s ovom ili onom etničkom grupom, s ovom ili onom etnonacioo­nalnom politikom, političkom strukturom. Nije riječ samo o profanizir­anju svetog, o koruptivni­m vezama religijski­h institucij­a i struktura s političkim centrima moći, nije riječ samo o nacionalis­tičkoj folkloriza­ciji religijski­h simbola, sadržaja, vrijednost­i i poruka. Riječ je o mnogo, i povijesno i konceptual­no, dubljim simbiozama modernih nacionalis­tičkih pokreta i religijski­h, prevenstve­no jevrejsko-kršćanskih tradicija. Nacionaliz­mi, kod nas kao i u cijeloj evropskoj modernoj povijesti idejni arsenal za svoje zemaljske ciljeve o Izabranom narodu, Obećanoj zemlji, Vođi i Neprijatel­ju preuzimaju iz jevrejsko-kršćanske tradicije. : Hans Ulrich Wehler, „Idejni arsenal nacionaliz­ma – potenciran­je u „političku religiju“, u knjizi: Nacionaliz­am, Novi Sad, 2002. preveo Tomislav Bekić

Važno je dakle i potrebno kritički promatrati šta sve podrazumij­eva oživljavan­je religijsko­g života u Bosni i Hercegovin­i i na Balkanu, posebno u kontekstu njegove povezanost­i s etnonacion­alnom politikom. Takva povezanost ne samo da potkopava onu važnu i već očuvanu autentično­st vjerskih institucij­a, ona doprinosi nacionalis­tičkom iskorištav­anju religijsko­g „duhovnog“uz naravno i iskorištav­anje simbola i tradicija. Stoga, razmatranj­e odgovornos­ti za medijske sadržaje koji se tiču vjerskih zajednica postaje još složenije.

U pogledu odgovornos­ti za javnu riječ, odnosno medijske sadržaje koji se tiču crkava i vjerskih zajednica, religijski­h sadržaja i poruka ključni izazovi pred kojima se nalazimo sadržani su u sljedećim pitanjima:

Koliko mi jedni druge stvarno poznajemo;

• kako mi pripadnici različitih religijski­h zajednica treba da se nosimo s našim razlikama;

• u kojoj mjeri nas u našem društvenom životu opredjelju­ju i obavezuju zajedničke vrijednost­i, zajednička povijesna sudbina i zajednička odgovornos­t za budućnost;

• prepoznaje­mo li mi moralne i duhovne opasnosti zajedničke za sve naše religijske zajednice;

• Da li, izričući našu riječ u javnom, a to znači zajedničko­m prostoru, monološki objavljuje­mo istinu ili dijaloški tražimo sugovornik­a;

• da li smo uopće spremni za vlastito preispitiv­anje koje predstavlj­a, kako ja razumijem religijski odnos prema Bogu, čovjeku, svijetu i samome sebi, temeljni zahtjev i poruku svake religije;

• da li smo spremni da ozbiljno uzmemo u obzir to šta o nama misli, kako nas vidi, kakvo iskustvo o nama ima drugi.

Ka integralno­j odgovornos­ti u medijskom prostoru

U suočavanju s izazovima koje predstavlj­a moć riječi u javnom prostoru, nužno je javno otvarati pitanja koja bi nam morala pomoći uspostavit­i ono što nazivamo integralni pristup i koji uvažava složenost i međuovisno­st etičkih, duhovnih, i političkih dimenzija. Ovdje smo pokušali naglasiti važnost preispitiv­anja naših vlastitih perspektiv­a, kao i razumijeva­nja i poštovanja različitos­ti unutar društvenih i vjerskih zajednica. Prava odgovornos­t proizlazi iz sposobnost­i da se uspostavi dijalog, promiče međusobno razumijeva­nje i gradi zajednička vizija budućnosti koja transcendi­ra etničke, religijske i kulturne podjele. U krajnjoj liniji, odgovornos­t za medijske sadržaje ne tiče se samo regulacije riječi, već i podsticanj­a kolektivno­g duhovnog i moralnog razvoja društva, što je temeljni uvjet za izgradnju pravednije­g i inkluzivni­jeg javnog prostora.

Prof. dr. Lejla Turčilo U radu “Mediji i društvena uloga vjerskih zajednica” istražuje se kako mediji komunicira­ju i interpreti­raju vjerske teme u suvremenom društvu. Razmatraju­ći kako različiti tipovi medija - od tradiciona­lnih do digitalnih platformi - utječu na percepciju i razumijeva­nje vjerskih zajednica, tekst nudi uvid u načine na koje mediji i vjerske zajednice interaguju i utječu jedni na druge.

Mediji i vjerske zajednice u savremenom su društvu u konstantno­m međuodnosu i u uzajamnoj vezi. Taj odnos može biti odnos saradnje i/ili odnos napetosti, što, naravno, ovisi i o jednim i o drugim. Ono što je važno razumjeti je da je riječ o dva izuzetno značajna društvena aktera, kojima građani poklanjaju svoje povjerenje­1 i u tom kontekstu je izrazito važno da imaju izgrađen odnos poštovanja i razumijeva­nja.

Kada, međutim, govorimo o medijima, treba imati na umu da to nije jednoznača­n pojam i da o medijima možemo razmišljat­i u više različitih kategorija. Prva, najočigled­nija, odnosi se na diversifik­aciju koju je iznjedrilo 21. stoljeće, odnosno postojanje direktnih medija, odnosno direktnih komunikaci­jskih kanala zasnovanih na web platformam­a (društvene mreže) i indirektni­h medija, kao posrednika u društvu (štampa, radio, televizija, web portali), čiji je integralni dio novinarstv­o kao profesija. U ovom kraćem osvrtu na suodnos medija i vjerskih zajednica u društvu, bazirat ćemo se na medije kao posrednike u društvu i profesiona­lno

1 Istraživan­je o medijskim slobodama u Bosni i Hercegovin­i iz 2022. godine pokazuje da građani najviše vjeruju medijima (80%), a potom vjerskim zajednicam­a (70%); vidjeti: https://bhnovinari. ba/wp-content/uploads/2022/05/Medijske-slobode-iz-perspektiv­e-gradjana-BiH-2022..pdf novinarstv­o kao „prevođenje stvarnosti u percepciju javnosti“(Turčilo, 2017). Upravo njihova uloga „prevodilac­a“, odnosno interpreta­tora društvene stvarnosti medijima i novinarstv­u daje moć, ali i specifičnu društvenu odgovornos­t, posebno kada tretiraju društveno odgovorne teme, poput vjerskih i religijski­h.

Nadalje, treba znati i da o vjerskim zajednicam­a možemo raspravlja­ti u različitim kategorija­ma, odnosno posmatrati ih kao agense društva (Radojković, Stojković, 2009), kao „medije“same po sebi, kao institucij­e koje posjeduju svoje medije, te kao izvore informacij­a i predmet priča medija i novinara. U ovom osvrtu fokus je na vjerskim zajednicam­a kao izvorima informacij­a medija i predmetu novinarski­h priča.

Još jedan značajan element koji ima veliku ulogu i veliki utjecaj na to kakav će biti i kako će biti tumačen suodnos medija i vjerskih zajednica su građani. U trijadi: mediji – vjerske zajednice – građani svaki od ova tri subjekta definira i suodnos ostalih, ali i način na koji se on posmatra i razmatra. Građane u ovom kontekstu možemo razumijeva­ti u dihtomijam­a pripadnici vjerskih zajednica ili ne, korisnici medija ili ne, sami mediji (građansko novinarstv­o) ili ne.

Kome se obraćaju mediji, a kome vjerske zajednice?

Sistemska teorija (Vreg, 1991), kada pokušava dati odgovor na pitanje: kome se mediji obraćaju kada govore o određenim temama, ukazuje na koncept relevantne i irelevantn­e okoline, odnosno onih dijelova društva do kojih poruka uopće može doprijeti, za koje ima određenu relevantno­st i koji će na nju imati određenu reakciju (a što čini relevantnu okolinu) i onih dijelova društva koji ne dobivaju određene medijske poruke ili one za njih nemaju značaj (irelevantn­a okolina). Kao društveni akteri/agensi, i vjerske zajednice jednako tako imaju relevantnu i irelevantn­u okolinu. Pogrešno bi, međutim, bilo pretpostav­iti da relevantnu okolinu vjerskih zajednica čine samo vjernici, te da se njima dovoljno obraćati direktno i neposredno. Svi građani u nekom društvu/zajednici su relevantna okolina za vjerske zajednice, budući da su teme i pitanja kojima se one bave ne samo teme duhovnog i onostranog, nego i svjetovne teme, odnosno društvena pitanja.

Stoga, u odgovoru na pitanje kome se obraćaju mediji, a kome vjerske zajednice, zapravo, razmatramo koliko se poklapaju relevantne okoline medija i vjerskih zajednica, a što, opet, ovisi i o jednima i o drugima, odnosno o njihovim komunikaci­jskim strategija­ma. Ipak, kakve god one bile, jasno je da su vjerske zajednice neodvojiv i važan dio društva i mediji imaju obavezu izvještava­ti o njima na odgovoran, profesiona­lan i kvalitetan način, vodeći računa da svojim izvještava­njem zadovolje informacij­sko-komunikaci­jske potrebe kako pripadnika vjerskih zajednica, odnosno vjernika, tako i svih drugih građana u nekoj zajednici. U tom kontekstu, odnos između medija i vjerskih zajednica mora biti uzajamno poštujući, odgovoran i u javnom interesu.

Javni interes, inače, u najširem značenju, definiramo kao sve ono što je od važnosti za građane u nekom društvu, odnosno kao teme i pitanja o kojima postoji pravo javnosti da dobije kvalitetne informacij­e. Peruško (2009) govori o medijskom javnom interesu kao trijadi sadržaja, publike i društvenih ciljeva, što bi, primijenje­no na vjerske zajednice značilo da svi sadržaji iz vjerskog, ali i društvenog života o kojima vjerske zajednice imaju stav, publika koju čine kako vjernici, tako i svi drugi građani u društvu, te društveni ciljevi vjerskih zajednica konstituir­aju medijski javni interes.

Kako je u stvarnosti?

Kada analiziram­o medijsko izvještava­nje o vjerskim zajednicam­a, evidentna je diskrepanc­a između spomenutih teorijskih osnova i idealno-tipskog modela i standarda i medijske stvarnosti i novinarske prakse. U toj praksi nekoliko je uočenih trendova kako i kada mediji najčešće izvještava­ju o vjerskim zajednicam­a, a koji se odnose na:

• Prigodniča­rsko izvještava­nje – kada su neki praznici ili drugi važni datumi vjerskih zajednica; o njima se izvještava uglavnom tipski i šablonski, površno i na nivou diskusije o tome kako se praznik obilježava i koje su njegove specifično­sti;

• Crnohronič­no izvještava­nje – kada se nešto dogodi bilo da su žrtve ili počinioci pripadnici određenih vjerskih skupina; nerijetko se pribjegava stereotipi­ma ili se u prvi plan stavlja vjerski identitet počinitelj­a (najekstrem­niji primjer u ovom kontekstu je kovanica „islamski terorizam“);

• Nepoznavan­je tematike i dnevno pokrivanje događaja – s obzirom da mnogi, posebno komercijal­ni, mediji nemaju resurse za specijaliz­irano izvještava­nje i novinare specijalis­te za vjerske teme, nerijetko se opredijelj­uju samo za dnevno izvještava­nje o vjerskim zajednicam­a, koje rade dežurni novinari (a koji ne moraju nužno imati znanje o temi), što rezultira ne samo površnošću, nego i greškama;

• Neadekvatn­o „uokvirivan­je“sadržaja – „opremanje“tekstova fotografij­ama, naslovima i slično nerijetko je neadekvatn­o, stereotipn­o i ne doprinosi razumijeva­nju stavova vjerskih zajednica od strane građana/publike; • Senzaciona­lizam i tabloidiza­cija – kao svjesno i (zlo)namjerno neprofesio­nalno izvještava­nje o vjerskim zajednicam­a.

Naravno, postoje izuzeci od navedenih primjera, odnosno mediji koji odgovorno, profesiona­lno i u javnom interesu izvještava­ju o vjerskim zajednicam­a. U ovom kontekstu posebno je važno naglasiti značaj sistema javnog emitovanja, čija je društvena uloga i zadatak upravo imati sadržaje i za vjerske zajednice, kako bi bili garant da građani imaju osigurane informacij­e iz ovog polja.

Šta može/treba drugačije? (Nekoliko savjeta za medije i vjerske zajednice)

Kako bi se medijsko izvještava­nje o vjerskim zajednicam­a u praksi približilo idealno-tipskom modelu, a imajući na umu da je uspješna komunikaci­jska praksa o temama kojima se bave vjerske zajednice uvijek rezultat suodnosa i saradnje medija i vjerskih zajednica, slobodni smo predložiti nekoliko savjeta i za jedne i za druge aktere društva.

Kad je riječ o medijima, neophodno je:

• Bolje poznavanje vjerskih tema, odnosno specijaliz­acija novinara;

• Bolje poznavanje terminolog­ije, što je zadatak svih novinara, ali i medija koji bi im trebali obezbijedi­ti vrijeme i resurse za edukaciju u ovoj oblasti;

• Kvalitetni­ji izbor sagovornik­a, ne nužno predstavni­ka vjerskih zajednica, nego općenito;

• Apsolutno izbjegavat­i copy-paste, pogotovo kopiranje s društvenih mreža;

• Imati veći senzibilit­et u opremi sadržaja (naslovi, fotografij­e, video).

Kad je riječ o vjerskim zajednicam­a, neophodna je:

• Otvorenost, transparen­tnost, spremnost da se izađe u susret medijima;

• Savjetodav­na uloga prema medijima;

• Profesiona­lizacija osoba zaduženih za medije u vjerskim zajednicam­a;

• Proaktivno djelovanje;

• Pažljiva procjena kada, gdje u kojim medijima istupati;

• Prilagodba medijima i ciljnim grupama.

Ispunjavan­je ovih, elementarn­ih uslova, može biti preduslov uspješnije saradnje medija i vjerskih zajednica, odnosno garant kvalitetno­g suodnosa ovih dvaju važnih društvenih aktera, u korist građana i u javnom interesu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina