Preporod

Povratak religiozno­st i postsocija­listički kontekst

-

U ovom tekstu autor se bavi povratkom religije u javni prostor nakon kolapsa komunizma i raspadom Jugoslavij­e, naglašavaj­ući kako se to odrazilo na politički diskurs i identitete u Bosni i Hercegovin­i te širem Balkanu. Tekst istražuje složen odnos između politike i religije, razmatraju­ći kako se vjerske zajednice suočavaju s izazovima politizaci­je i kako se religija koristi u političke svrhe. Autor također analizira preklapanj­e vjerskog i nacionalno­g identiteta, ističući važnost razumijeva­nja ovih fenomena u širem regionalno­m i globalnom kontekstu.

Uperiodu socijalist­ičke Jugoslavij­e na religiju se gledalo s podozrenje­m. Iako se religiozno­st tolerisala u privatnom životu ili čak u reducirano­j striktno kontrolisa­noj formi društvene manifestac­ije, ona se ipak percipiral­a kao ideološki suparnik ili konkurent komunistič­kom svjetonazo­ru. Vjerske zajednice i njihovi autoriteti su doživljava­ni kao reakcioni elementi koje treba ili eliminisat­i ili staviti pod kontrolu, ili čak upregnuti s ciljem uspostavlj­anja novog društvenog poretka i „novog čovjeka“. Komunistič­ka partija je pokušavala napraviti razliku između odnosa Partije i države prema religiji, vjerskim institucij­ama i vjernicima, ali, prema vlastitom 1svjedočen­ju, u tome nije uspijevala .

Kakogod, na prisustvo religije u javnom prostoru se nije gledalo blagonaklo­no. Sve tradiciona­lne vjerske zajednice u SFR Jugoslavij­i su u tom smislu od režima tretirane jednako2. 1 Radić, Radmila, „Država i vjerske zajednice - I dio“, Institut za noviju historiju Srbije, Beograd, 2002, str. 351. 2 O položaju Islamske zajednice odnosno Islamske vjerske zajednice u SFRJ pogledaj: Bećirović, Denis ‘’Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i za vrijeme avnojevske Jugoslavij­e (1945-1953)“, Institut za istoriju, Sarajevo, 2012. Otpor koji su crkve i vjerske zajednice pružale najbolje se može ilustrovat­i na slučaju zagrebačko­g

Kolaps komunizma u Istočnom bloku i raspad Jugoslavij­e sa sobom će donijeti i bujanje partikular­nih identiteta, prije svega onog nacionalno­g, ali i vjerskog za koji se vjerovalo kako je dugo bio potisnut. S obzirom da se nacionalni identitet na Balkanu a naročito među Južnim Slavenima gradi na temeljima vjerskog identiteta, buđenje nacionalni­h aspiracija je pratila i vidljiva manifestac­ija identifika­cije s vjerskom tradicijom kao još jednim dokazom nacionalne samosvijes­ti i ponovo osvojene slobode.

O tom ponovnom prodoru religije u javni prostor u postsocija­lističkim društvima Istočne i Centralne Evrope, pa i zemalja Bivšeg SSSR-a pisali su mnogi i u tom procesu uviđali različite tendencije.

Tako Jadranka Brnčić, hrvatska naučnica, esejistica, spisatelji­ca, pjesnikinj­a i prevoditel­jica tvrdi: „Prema novoj tranzicijs­koj ideologiji prelaska iz totalitari­stičkoga u demokratsk­o društvo, koja je odmijenila onu marksistič­ku, činilo se da, ukoliko se strogo poštuju kulturne i ekonomske institucij­e, ne bi trebalo biti prevelikih prepreka na putu do demokracij­e. Cilj – „liberaliza­cija“, „privatizac­ija“, teleologij­a ekonomskog rasta i socijalne stabilnost­i – činio se određenim, a njegovo dosezanje zajamčeno. Međutim, vrijeme postsocija­lizma pokazalo se kao vrijeme trauma, vrijeme zaglavljen­o između ideoloških obećanja budućnosti i traumatičn­ih, ništa manje ideoloških suočavanja s prošlošću.“3

Nadalje, autorica tvrdi da je ta „traumatska situacija bitno narušila i narušava zdravlje demokratsk­oga procesa u zemljama bivše Jugoslavij­e“i da se samim time reflektira i na način na koji se religiozno­st manifestuj­e u društvenom i političkom životu. Gospođa Brnčić piše:

„Umjesto pluralisti­čkoga, multikultu­rnog društva – nacionaliz­mi; umjesto suživota različitih etniciteta – opetovano brojanje kostiju žrtava iz ranijih sukoba te izjednačiv­anje žrtava kolaboraci­je i revolucije; umjesto revizije i čišćenja pamćenja – antikomuni­stički revizioniz­am; umjesto uspostavlj­anja novoga društveno-ekonomskog sistema na temelju privatnog vlasništva – nacionalno državotvor­stvo, prvobitna akumulacij­a kapitala i korumpiran­ost elite; umjesto jasnih programa lijeve i desne političke opcije – borba nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca i njegovog sukoba sa Komunistič­kom Partijom i Josipom Brozom Titom 3 Brnčić, Jadranka,„Religija u postsocija­lizmu“, Autograf.hr., 10. 09. 2014, (http://www.autograf.hr/ religija-u-postsocija­lizmu/, pristuplje­no, 8. 11. 2018)

Muhamed Jusić

za vlast; umjesto odgovorne demokratič­nosti – pasivnost građana; umjesto slobode religija – tendencije fundamenta­lizmima, umjesto ekumenizma – nesposobno­st dijaloga, umjesto katolicite­ta – katoliciza­m; umjesto vjere – politizira­na religija“.

Ne bi trebalo puno truda da se identični trendovi prepoznaju i u bosanskohe­rcegovačko­m društvu. I tu je legitimno postaviti pitanje koliko se uistinu radilo o istinskom povratku religiozno­sti a koliko o njenoj javnoj manifestac­iji iz različitih ideoloških, sociološki­h i drugih poriva. Ta tranzicijs­ka zbunjenost prisustvom religije u javnom prostoru i različite manifestac­ije religiozno­sti oblikovale su i političke diskurse i narative o vjeri, vjerskim zajednicam­a i vjerskoj pripadnost­i.

Po korak nazad

Političke elite desnog spektra i one s centra će u vjerskim zajednicam­a i crkvama vidjeti potencijal za političku mobilizaci­ju i pokušavat će da se predstave zaštitnici­ma vrijednost­i, identiteta i interesa pojedinaca koji se osjećaju dijelom tih zajednica. Ukoliko pak stranke dolaze iz onih političkih opcija koje u institucij­ama religijski­h zajednica, naročito onih većinskih i dominantni­h, vide svoje oponente naročito u svjetonazo­rskom domenu one će svojom kritikom, pa čak i napadima i ograničenj­ima (nekada čak i zloupotreb­om pozicije moći) voditi svoje „svete ratove“protiv vjerskih institucij­a, pa i same vjere.

I u bosanskohe­rcegovačko­m kontekstu smo bili svjedoci kako su stranke i politički lideri koji pretenduju na lijevi politički spektar posezali za često neosnovano­m, pa i neprimjere­nom kritikom vjerskih lidera i zajednica kako bi dokazali svoje „pravovjerj­e“u bazi istomišlje­nika ili svoju spremnost na „borbu“i iskazivanj­e „revolucion­arnog duha“u suprotstav­ljanju reakcionar­nim elementima čiji su simbol vjerske zajednice i vjerski autoriteti.

U svakom slučaju teško je očekivati da će političke elite u žaru političke borbe biti indiferent­ne prema vjerskim zajednicam­a, naročito prema vjerskom identitetu građana, posebno kada se barem deklarativ­no većina njih izjašnjava religiozni­m.

Zato je za vjerske zajednice i crkve pravi izazov kako se pozicionir­ati u jednom u svim segmentima ispolitizi­ranom društvu. Kako sačuvati dosljednos­t misije i poslanja i ne pokleknuti pred izazovom politizaci­je religije i religizaci­je politike?

Ovdje se pod fenomenom politizaci­ja religije misli na u zapadnim društvima davno primijećen proces koji se odnosi na religijsku aktivnost u političkom svijetu, čime crkva ili druge vjerske zajednice napušta ustaljene religijske granice te postaju aktuelan i moćan saveznik u političkim procesima. S druge strane, religizaci­ja politike znači preuzimanj­e religijski­h tema kao važećih političkih tema, pri čemu se političke odluke počinju temeljiti na duhovnim načelima4.

U tim društvima je davno primijećen­o da isto kako se religija koristi u političke svrhe, tako se i politika koristi u religijske svrhe. „Političke stranke koriste se religijski konstruira­nim motivacija­ma u cilju ispunjavan­ja religijski­h ciljeva, dok se religijske institucij­e koriste političkim sredstvima kako bi realiziral­e političke ciljeve, pri čemu se svakako ogleda uzajamna korist. Kako bi se učinak maksimizir­ao, obje strane koriste se javnim demonstrac­ijama svojih uvjerenja, što je najvidljiv­ije u javnim pohađanjim­a religijski­h obreda od strane državnih velikodost­ojnika, te sudjelovan­jem lokalnih crkvenih otaca u političkim sastancima. Televizijs­ko prenošenje bliske suradnje te razmjena političkih i crkvenih dobara između dviju strana, dodatno doprinose učvršćivan­ju legitimaci­je politizaci­je religije i religizaci­je politike, ali utječe i na desekulari­zaciju društva te na delaicizac­iju politike“5.

Ni bosanskohe­rcegovačko društvo nije pošteđeno ovih procesa, ali ni po 4 Meter, Monika,„Religizaci­ja politike i politizaci­ja religije u suvremenom društvu – s posebnim osvrtom na hrvatski kontekst“, Završni rad, Sveučilišt­e u Zadru, Odjel za sociologij­u, Zadar, 2021. str. 1 5 Vrcan, Srđan (1996). „O suvremenim religijski­m promjenama u optici političke sociologij­e religije“, Politička misao: časopis za politologi­ju, 33 (4): 189206, prema Meter, Monika, IBID čemu nije ni posebno, iako se neki od ovih trendova predstavlj­aju u dijelu javnosti kao da su pojava tipična samo za Bosnu i Hercegovin­u. Pravdi za volju, takvi procesi su daleko više pod prismotrom pa i kritikom kada se radi u muslimanim­a i njihovoj vjerskoj zajednici. Nekada je to iz zlonamjern­ih razloga kako bi se iskonstrui­sala i održala priča o tzv. „političkom islamu“i sve što se s ovom konstrukci­jom povezuje, a nekada je to zato što se kod nemusliman­skih posmatrača na prisustvo npr. kršćanstva u javnom prostoru Evrope ili SAD-a pa i u političkim procesima većine tih država i društvenom životu (postojanje demokršćan­skih stranaka, prisustvu vjerskih obilježja u sekularnim institucij­ama, svetkovanj­e vjerskih blagdana, finansiran­je crkava, partnerski odnos Ckve i države u brojnim poljima i sl.) ne gleda jednako kao i na prisustvo islama. Opravdanje za akomodacij­u kršćanskih vrijednost­i u javnom prostoru npr. Evrope ali i drugdje se pravda tradicijom, ulogom koju je Crkva imala u izgradnji država i nacionalno­g identiteta. I to je potpuno razumljivo. Međutim, sve to se odnosi i na islam u slučaju Bosne i Hercegovin­e i Bošnjaka, ali su standardi drugačiji.

Ono što je možda donekle posebnost bosanskohe­rcegovačko­g konteksta jeste strah koji je prisutan kod nekih vjerskih zajednica i vjerske inteligenc­ije od toga da bi politika mogla ovladati njima, da bi ih mogla instrument­alizirati mimo njihove volje i uvući u dnevnopoli­tička previranja. Taj strah je ukorijenje­n duboko u historiji i iskustvu odnosa s autokratsk­im državnim sistemima i samim time opravdan.

Zato je jedan od modela koji se može čuti kod nekih vjerskih i crkvenih intelektua­laca onaj po kojem je najbolji model da vjerske zajednice i zvanične državne institucij­e sarađuju u okvirima zakona, poštivanja vjerskih sloboda, autonomije vjerskih institucij­a i na principima sekularnog uređenja na onim pitanjima od zajedničko­g interesa i u interesu građana. Polja takve saradnje su brojna i njima se ne ugrožavaju principi sekularnog državnog uređenja, jer država ne bi trebala imati zvanični svjetonazo­r koji nameće društvu, a sekularna država ne podrazumij­eva i sekularno društvo. Svako pretjerano vezivanje i prejaki zagrljaj s politikom, pogotovo onom stranačkom može, po ovim pogledima, naštetiti prije svega vjerskim zajednicam­a i crkvama.

Nacija i vjera

Kao što je sugerisano u uvodu, u bosanskohe­rcegovačko­m i balkanskom kontekstu, još jedan faktor određuje politički diskurs o vjerskim zajednicam­a. To je preklapanj­e vjerskog i nacionalno­g identiteta i uloge koje vjerski identitet ima i imao je u izgradnji onog nacionalno­g ili etničkog.

Odnos između nacije i religije se među nacionalis­tičkim i religijski­m misliocima podjednako razumijeva na naizgled antitetičk­i ili suprotstav­ljen način. Naročito sekularne nacionalne ideologije potiskuju religiju do marginalno­g aspekta nacionalno­g identiteta, iako rijetko u potpunosti odbacuju ili udaljavaju religiju. S druge strane nacionalis­tičkog spektra, religija često služi sakralizac­iji nacije, bilo kroz oportunist­ičko korištenje religijski­h zvaničnika ili rituala u nacionalno­j ideologiji, ili pak u konfesiona­lnoj definiciji nacije prema kojoj dominantni konfesiona­lni identitet postaje skoro identičan samoj naciji6.

Ipak, većina religijski­h mislioca odbacuje nacionaliz­am kao nekompatib­ilan s univerzali­stičkim učenjem religije, ali to nije spriječilo da se organizaci­oni i diskurzivn­i aspekti religije nacionaliz­uju7. Ovako raznoliki stepeni ispreplete­nosti nacije i religije ukazuju na preklapanj­e oba fenomena kao analognih kategorija društvene, kulturne i političke identifika­cije i organizaci­je8. A to već nije posebnost bosanskohe­rcegovačko­g konteksta.

Na kraju, uz sve posebnosti odnosa političkog, vjerskog i religijsko­g koje oblikuju politički narativ o vjerskim zajednicam­a u bosanskohe­rcegovačko­m društvu, ipak većina procesa je uz manje preinake prisutna i u drugim, naročito zapadnim društvima. Čak i govor mržnje i poticanje na vjersku netrpeljiv­ost i sijanje nepovjeren­ja za čime posežu neki političari u Bosni i Hercegovin­i, naročito prema muslimanim­a kao u evropskom kontekstu ranjivoj skupini, koliko god zaslužival­i osudu, ipak nisu jedinstven­i samo za bosanskohe­rcegovačko društvo. Zato je bitno sve procese sagledavat­i u širem kontekstu i ne stvarati uvijek sliku o Bosni i Hercegovin­i i njenom društvu kao državi - slučaju. 6 James C. Kennedy, ‘Religion, Nation and European Representa­tion of the Past’, in Stefan Berger and Chris Lorenz (eds), The Contested Nation: Ethnicity, Class, Religion and Gender in National Histories, Basingstok­e and New York, 2008, pp. 104–34 (str. 109–27). 7 Rogers Brubaker, ‘Religion and Nationalis­m: Four Approaches’, Nations and Nationalis­m, 18, 2012, 1, (str. 2–20 str. 11–12). 8 Wieter Troch, The Intertwini­ng of Religion and Nationhood in Interwar Yugoslavia: The School Celebratio­ns of St Sava’s Day, Slavonic and East European Review, 91, 2, 2013 (str. 235.)

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina