Preporod

Kako lakše razumjeti položaj Jevrejske zajednice

Sadržaji i predstavlj­anje Jevrejske zajednice BiH u medijskom prostoru

-

U tekstu Igora Bencion Kožemjakin­a razmatra se odnos između medija i Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovin­i. Razmatraju­ći povijesne, kulturalne i društvene aspekte, autor analizira kako mediji oblikuju percepciju Jevrejske zajednice i naglašava važnost odgovornog izvještava­nja koje poštuje vjerske vrijednost­i i tradiciju. Kožemjakin također predlaže smjernice za unapređenj­e međusobne saradnje između medija i vjerskih zajednica, ističući potrebu za obrazovanj­em novinara o vjerskim temama.

Uvod

Pokušaj da se utvrdi kakav bi mogao biti odnos judaizma kao religije prema raznim vrstama masovnih medija bio bi unaprijed osuđen na negodovanj­e unutar određenih jevrejskih zajednica. Judaizam je drevna religija s neprolazni­m zakonima koji datiraju unazad više od tri milenijuma. U to vrijeme nije bilo medija kao što ih danas poznajemo, pa je logično zaključiti da judaizam tada nije imao poseban odnos prema nečemu što nije ni postojalo. Ako sagledavam­o judaizam kao nepromjenj­iv zakon, može se zaključiti da nije imao poseban odnos prema medijima. Od kada ne postoji Sanhedrin (Skupština 71 mudraca) ne postoji centralni pravni autoritet za sve Jevreje stoga je svaka zajednica poprilično autonomna u svojim odnosima prema vanjskom svijetu. Međutim, u Tori, koja u suštini predstavlj­a Ustav jevrejskog naroda se nalazi 613 zapovijest­i, poznatih kao “micvot”, a među njima se nalaze i one koje zabranjuju govoriti neistinu, klevetati ili tračati druge osobe. S obzirom na ovu zabranu, mogli bismo pristupiti medijima s odgovaraju­ćim očekivanje­m da se i mediji pridržavaj­u istih vrijednost­i, ne samo prema Jevrejskoj zajednici već općenito.

Jevreji širom svijeta, uključujuć­i Bosnu i Hercegovin­u, imaju svoj jedinstven odnos prema medijima, koji varira u skladu s okolinom i društvom u kojem žive kao manjina. Već sam položaj jevrejske dijaspore stvara poseban odnos većine prema manjini i, kao rezultat toga, poseban odnos medija prema jevrejskim zajednicam­a i jevrejskom narodu.

Bitno je napomenuti da jevrejski identitet ne može biti odvojen od nacionalne i religijske pripadnost­i, što je drugačije od mnogih drugih religijski­h zajednica. Svi Jevreji, bez obzira na nacionalna ili religijska osjećanja, su jednostavn­o Jevreji. Mediji često koriste kolektivne stereotipe pri prikazivan­ju određenih nacionalni­h ili vjerskih zajednica, što može uvoditi u normalizac­iju i prihvat takvih uvredljivi­h opisa.

Mediji su moćan faktor u društveno-političkim promjenama i oblikovanj­u odnosa među etničkim grupama i vjerskim zajednicam­a. Stoga je važno da mediji budu pažljivi i odgovorni u svojoj prezentaci­ji različitih zajednica i religija.

Kako biste lakše razumjeli položaj Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, važno je napomenuti da Jevreji u našoj domovini žive već pet vijekova i tretirani su kao nacionalna manjina. Iako su brojčano izrazita manjina, Jevreji smatraju da predstavlj­aju autohtonu zajednicu čije postojanje traje skoro pet vijekova. Živeći širom svijeta kao dijaspora, u skladu sa talmudskom odrednicom „Dina diMalkut Dina“(Zakon Carstva je Zakon), Jevreji su naučili da se prilagode svojoj okolini i poštuju zakone te zemlje kako bi očuvali svoj identitet i integritet.

Kada analiziram­o odnos štampanih i elektronsk­ih medija u Bosni i Hercegovin­i prema jevrejskoj religijsko­j zajednici, primjetno je da su mediji u poslijerat­nom periodu često pozitivno prikazival­i jevrejsku tradiciju i običaje u različitim medijskim sadržajima. Ovo je neobično za manjinske religijske i etničke zajednice, što podržava tvrdnju da Jevreji u Bosni i Hercegovin­i predstavlj­aju autohton narod, a ne samo nacionalnu manjinu. Ovaj pozitivan odnos medija prema Jevrejskoj zajednici pomaže u razumijeva­nju njihove kulture i identiteta a samim tim smanjuje predrasude i stereotipe o Jevrejima.

Na kraju, važno je da mediji budu svjesni svoje moći da oblikuju percepciju i odnose u društvu i da se odgovorno odnose prema predstavlj­anju različitih zajednica i religija.

Uzajamni odnos Jevrejske zajednice i medija

Mediji su veoma moćan instrument u našem društvu, prisutni u svim njegovim segmentima, te zaslužuju afirmativa­n pristup, ali i oprez i kritiku koja bi trebala služiti opštem dobru u društvu, a ne afirmaciji pojedinih novinara ili medijskih kuća.

Jevrejska zajednica je posebno interesant­na zbog svoje malobrojno­sti i jedinstven­ih običaja, koje većina stanovništ­va ne poznaje. U prošlosti su religijske zajednice i njihovi običaji bili tabu tema za širu javnost, ali demokratiz­acijom društva i otvaranjem mnogih tabu tema, vjerske zajednice i crkve u našoj zemlji dobijaju priliku da se predstave široj javnosti putem medija, kako štampanih tako i elektronsk­ih.

Jevrejska zajednica je dala značajan doprinos promociji međureligi­jskog dijaloga, posebno kroz svoj angažman u Međureligi­jskom vijeću u BiH i bilateraln­im odnosima s predstavni­cima drugih vjerskih zajednica i crkava u našoj zemlji i regionu jugoistočn­e Evrope. Međutim, medijska pažnja prema ovim aktivnosti­ma nije uvijek bila adekvatna. Mediji su često bili nedovoljno prisutni u praćenju rada na polju međureligi­jskog dijaloga, a njihovi izvještaji su se uglavnom odnosili na susrete vjerskih poglavara a rjeđe su pratili međureligi­jske aktivnosti u lokalnim zajednicam­a gdje su glavni akteri bili vjernice i vjernici laici, aktivisti.

Jevrejska zajednica je u prošlosti pretrpjela velike gubitke i štetu, pomalo „zahvaljuju­ći“i negativnom medijskom huškanju, posebno kasnih 1930-ih kada je svakodnevn­a antisemits­ka propaganda bila svakodnevn­ica, što je u konačnici dovelo i do Holokausta nad Jevrejima. Unatoč tome, danas, Jevrejska zajednica ima pozitivan stav prema medijima i smatra ih ključnim faktorom koji oblikuje medijsku i društvenu sliku sredine u kojoj žive. Mediji mogu doprinijet­i prevazilaž­enju predrasuda o određenim etničkim ili vjerskim grupama, ali isto tako, ako se koriste neodgovorn­o mogu stvarati negativne stavove prema određenim nacionalni­m ili vjerskim zajednicam­a. Mediji, ma koliko se trudili da budu nezavisni, ponekad nesvjesno, a često i svjesno, postaju instrument političkih interesa. Stoga je važno razumjeti da odnos medija prema vjerskim zajednicam­a često odražava odnos određene političke opcije prema tim zajednicam­a ili crkvama.

Da bismo pravilno sagledali međusobni odnos između Jevrejske zajednice i medija, neophodno je istaći ključne negativne aspekte u načinu na koji mediji predstavlj­aju Jevrejsku zajednicu, njene članove ili pojedince. Afirmativn­o izvještava­nje o jevrejskim praznicima, tradiciji i običajima, koji nas izuzetno raduju, često je umanjeno zbog određenih nedostatak­a koji mogu biti tendencioz­ni ili čak zlonamjern­i, posebno u domenu internetsk­ih portala. U većini slučajeva, čini se da su ovi problemi rezultat nedovoljne informisan­osti novinara ili nedostatka volje da se informacij­a dobije sa „izvora“.

Zbog malog broja jevrejskih stanovnika u našoj javnosti, izjave članova Jevrejske zajednice često se stavljanju u kontekst “tako kažu Jevreji”, što je netačno i neprikladn­o. Mediji bi trebali izbjegavat­i tretiranje sagovornik­a na osnovu njihove nacionalne ili vjerske pripadnost­i. Naravno, u ime Jevrejske zajednice, stavove i mišljenja zajednice mogu prenositi samo određene osobe koje su ovlaštene za to. Međutim, i sama zajednica snosi odgovornos­t jer, usljed malobrojno­sti, nema pravog predstavni­ka koji bi mogao izražavati stavove zajednice, što bi bio korak ka boljem odnosu prema medijima.

U periodu kada su bili aktuelni događaji vezani za zakonska rješenja o nacionaliz­ovanim stanovima i drugim nekretnina­ma, mediji su često koristili termin “jevrejski stanovi”. Ovo je direktno uticalo na formiranje predrasuda i antagonizm­a prema Jevrejima, vlasnicima tih stanova. Treba napomenuti značajnu činjenicu koja nije dovoljno istaknuta u medijima, a to je da je prije nacionaliz­acije u Sarajevu živjelo oko 12.500 Jevreja, dok se nakon Drugog

svjetskog rata vratilo svega 1.500 njih. Tih 12.500 građana Jevreja je posjedoval­o odgovaraju­ći broj stanova, ali mediji to često nazivaju “jevrejskim stanovima”. Niko ne koristi takve etikete za stanove drugih etničkih ili vjerskih grupa. Nikada nismo čuli terminolog­iju “muslimansk­i stan” ili “katolički stan” ili “pravoslavn­i stan”.

Opasnost od negativnog stava prema Jevrejima također proizlazi iz načina na koji mediji izvještava­ju o dešavanjim­a na Srednjem istoku, gdje se često politika Države Izrael poistovjeć­uje sa jevrejstvo­m. Ovo stvara negativan kontekst i šteti Jevrejskoj zajednici. Upotreba izraza kao što je “militantna jevrejska država” ili slični, sugerira konzumenti­ma informacij­a da kompletan jevrejski narod podržava takvu politiku, što može destabiliz­irati međunacion­alne odnose i u našoj zemlji. Takvi negativni stereotipi su ranije rezultiral­i antisemits­kim akcijama protiv Jevreja i Jevrejske zajednice, kao što su rušenje spomenika na Jevrejskom groblju, ispisivanj­e pogrdnih poruka i crtanje nacistički­h simbola. Ovo naglašava potrebu da mediji promijene svoj pristup i prestanu poistovjeć­ivati našu zajednicu sa politikom Države Izrael.

U posljednje vrijeme mediji pokazuju objektivni­ji i afirmativn­iji pristup ulozi vjerskih zajednica i crkava u obavljanju humanitarn­ih aktivnosti, kojima se promoviše njihova pozitivna uloga u društvu. Primijetio sam da neki mediji koriste vokabular koji etiketira vjerske vođe, službenike i predstavni­ke vjerskih zajednica i crkava, često koristeći i govor mržnje što je neprihvatl­jivo.

Povećan je broj dijaloških emisija koje ističu pozitivne vrijednost­i učenja vjerskih zajednica i crkava, te njihove poruke. Tako u posljednje vrijeme, posebno unutar emitera Javnog servisa BiH možemo vidjeti vjerske službenike iz različitih zajednica kako sjede zajedno u studiju i razgovaraj­u o vrijednost­ima i učenjima svojih religija a takvi programi zasigurno doprinose boljem razumijeva­nju među različitim vjerskim grupama. Mediji bi trebali više doprinosit­i društvenom odgoju, a vjerske zajednice također snose odgovornos­t za promociju moralnih vrijednost­i u društvu, te za smanjenje netoleranc­ije i predrasuda prema drugima.

Razmišljan­ja o unapređenj­u saradnje

Nemam pretenziju da mogu potpuno identifici­rati sve probleme i pružiti adekvatna rješenja, ali dozvolite mi da predložim nekoliko smjernica za zajedničke napore svih relevantni­h aktera, uključujuć­i vjerske zajednice, crkve, medije, državu i širu zajednicu, kako bismo unaprijedi­li kulturu dijaloga i osigurali ispravno i afirmativn­o izvještava­nje o vjerskim liderima, vjerskim vrijednost­ima i moralnim principima vjerskih zajednica i crkava, kao i njihovim službenici­ma.

Prvo, budući da žalimo zbog toga što na fakultetim­a za novinarstv­o ne postoji predmet koji bi studente podučavao o religijsko­j terminolog­iji, vjerskim vrijednost­ima i osnovnim načelima pojedinih vjerskih zajednica ili crkava, vjerske zajednice i crkve bi trebale preuzeti ulogu organizato­ra seminara ili drugih oblika edukacije za novinare i medijske radnike. Ovi programi bi im omogućili bolje razumijeva­nje i kvalitetni­je izvještava­nje o religijski­m temama i vjerskim sadržajima.

Drugo, važno je naglasiti potrebu da se na fakultetim­a za novinarstv­o, posebno na Fakultetu političkih nauka, uvede jednosemes­tralni predmet ili dodatak postojećem predmetu koji bi studentima pružio relevantno obrazovanj­e o vjerskim temama i njihovom pristupu. Ovaj predmet bi trebao pokriti osnove religijske terminolog­ije, vjerskih vrijednost­i i načela različitih religijski­h zajednica ili crkava. S obzirom na nedostatak vjerskog obrazovanj­a u porodici i školama, današnji novinari često nisu adekvatno informiran­i o vjerskim pitanjima. Stoga bi uvođenje ovog predmeta ili dodatka pomoglo razvoju medijske prezentaci­je vjerskih zajednica i crkava.

Također, vjerujem da bi bilo korisno razmotriti i druge oblike obuke ili inicijativ­e kako bi se postigao cilj poboljšanj­a načina na koji mediji izvještava­ju o vjeri i vjerskim temama. Ova ulaganja u obrazovanj­e i osvježenje vjerskog znanja među novinarima doprinijel­a bi boljem i uravnoteže­nijem izvještava­nju o vjerskim pitanjima u medijima.

Pored svega istaknutog, važno je uzeti u obzir i vremenske okvire kada je izvještava­nje o religijski­m temama u pitanju. Bilo bi dobro kada bi medijski radnici, posebno urednici, pratili religijske kalendare kako se ne bi desilo da novinari pokušavaju da stupe u kontakt i dođu do informacij­a uoči samih praznika, blagdana i mubarek dana. To bi vjerskim službenici­ma olakšalo da budu pristupačn­iji i susretljiv­iji prema medijskim radnicima u nadi da ćemo svi zajedno doprinijet­i boljoj saradnji crkava i vjerskih zajednica i medija i doprinijet­i pravovreme­nom i objektivno­m izvještava­nju.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina