Preporod

Susret svršenika Gazi Husrevbego­ve medrese iz generacije “Dvostruko obilježeni”

- HAMDIJA NESIMOVIĆ

USarajevu su se, 14. oktobra 2023. godine, po osmi put sastali maturanti Gazi Husrev-begove medrese, generacije koja je svoje medresansk­o školovanje završila školske 1970/71. godine.

Na prethodnom okupljanju, upriličeno­m 2021. godine, obilježeno je 50 jubilarnih godina od mature. Inače, ova generacija je jedna od najbrojnij­ih, bilo ih je 49 u završnom petom razredu. Od tog broja, na ovom zadnjem okupljanju i druženju odazvala su se 23 svršenika. Odsutnih je bilo 12, jedni su bolesni a nekoliko ih se ne odaziva na ove sastanke. U međuvremen­u, četrnaeste­ro iz ove generacije je preselilo na ahiret. Za njih, kao i za muderrise i njihove profesore proučene su dove i Fatiha, s nadom da će im Allah, dž.š., oprostiti i smilovati se.

Sastanak i druženje trajali su od 9.30 sati do podne-namaza. Sastankom je koordinira­o dr. Jusuf Žiga koji je s najvećom akademskom titulom. Druga dva doktora nauka hfz. dr. Fadil Fazlić i dr. Safet Halilović su preselili na ahiret. Prozivku, po abecednom redoslijed­u iz dnevnika, pročitao je Ishak-ef. Sedić. Svaki od prisutnih je imao priliku da ukratko kaže nešto zanimljivo iz svoga života za protekli period. Iznimka je bio Avdo Alibašić koji je prezentova­o videoproje­kciju sa svoga putovanja u Uzbekistan, zemlju koja obiluje mnoštvom objekata i spomenika islamske kulture.

I ovom prilikom prisutni su zahvalili direktoru i upravi Gazi Husrev-begove medrese koji su, kao i ranije, ljubazno primili nekadašnje učenike ove prestižne škole časteći ih kahvom i ručkom. Dakako, lijepom prijemu i ugođaju u Medresi doprinijel­i su Ismet Veladžić i Ibrahim Lisovac, ne tako davno njeni uposlenici na različitim funkcijma. Poslije podne-namaza, neki su se pješice zaputili u Skenderiju na izložbu “Pod nebom vedre vjere“. Idući prema Skenderiji prešli su preko mosta Drvenija i pored zgrade iz Ulice Dobrovolja­čka br. 50 u kojoj su se školovali a u kojoj su sada ženska odjeljenja Gazijine medrese.

Svršenici iz ove generacije objavili su svoju monografij­u 2016. godine pod nazivom „Dvostruko obilježeni“. Ona obuhvata tok njihovog školovanja, oscilacije kroz koje su prolazili zajedno sa svojom školom, njihove biografske podatke i životni put svakog pojedinačn­o. U početku su se sastajali svakih deset godina, kasnije nakon pet, a u posljednje vrijeme svake druge godine. Dogovoreno je, a na poziv Rame Bralića u svojstvu domaćina, da se, uz Božiju pomoć, naredni generacijs­ki susret održi 15. septembra 2024. godine u Ulcinju.

Zadnjem sastanku odazvali su se: Alibašić Avdo, Bralić Ramo, Čolić Abdurahman, Dervišević Alaga, Dervišević Derviš, Emrović Adem, Efendić Sulejman, Hafizović Sakib, Hodžić Amir, Imamović Šaban, Lisovac Ibrahim, Lopo Muhamed, Mašetić Azem, Mustafić Hasan, Mehmedović Ahmet, Neslanović Husnija, Pekarić Muhamed, Sijerčić Muharem, Sedić Ishak, Tulić Aziz, Veladžić Ismet, Zukić Munib i Žiga Jusuf.

 ?? ?? Detalj s ručka u Gazi Husrevbego­voj medresi
Detalj s ručka u Gazi Husrevbego­voj medresi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina