Preporod

Tuzla: Hafiska dova Muhamedu Jukanu

- AMINA đ.

Uutorak, 21. novembra 2023. godine, u džamiji Behram-begove medrese proučena je hafiska dova Muhamedu Jukanu. On je 99. hafiz Behram-begove medrese. Muhaffiz mu je bio Amir Hodžić, profesor u ovoj medresi. Hafiskoj dovi su prisustvov­ali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i dr. Sead Seljubac, direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, hafizi, profesori, učenici i učenice, rodbina i prijatelji mladog hafiza. Dr. Seljubac i dr. Hatunić su u svojim obraćanjim­a istakli važnost učenja Kur’ana. Dr. Seljubac je prenio čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića hafizu Jukanu, njegovoj porodici i muhaffizu, te je mladom Muhamedu uručio diplomu hafiza Kur’ana Časnog. Muhaffiz Amir Hodžić prisjetio se da je hafiz Jukan već na početku školovanja u medresi izrazio želju za učenjem hifza.

„Hafiz Muhamed Jukan je primjer mlade osobe koja u svom srcu nosi veliku ljubav prema Kur’anu, ogromne snage, odlučnosti i upornosti. Pored redovnog memorisanj­a, Muhamed je uspio ostvariti i superodlič­an uspjeh u medresi u prva tri razreda. Nekad sam se znao upitati kako uspije sve to postići, a onda se sjetim da Allah, dželle šanuhu, upornima, naročito onima koji uče Kur’an, daje bereket u vremenu“, naglašava muhaffiz Hodžić.

Hafiz Muhamed Jukan

Rođen je 2005. godine u Tuzli, od oca rahmetli Nermina i majke Fatime. Maturant je u Behrambego­voj medresi i odličan učenik. Ističe da ga je prvim harfovima podučila njegova majka. S aktivnim učenjem hifza počeo je u novembru 2020. godine kod profesora hafiza Amira Hodžića. Posljednje ajete pred muhaffizom je proučio 2. juna 2023. godine, a hifz je pred Komisijom Rijaseta IZ položio 30. oktobra ove godine.

 ?? ?? Hafiz Jukan je 99 hafiz Behram-begove medrese
Hafiz Jukan je 99 hafiz Behram-begove medrese
 ?? ?? Hafiz Muhamed Jukan i njegov muhaffiz Amir Hodžić
Hafiz Muhamed Jukan i njegov muhaffiz Amir Hodžić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina