Preporod

Misija hizmeta svim generacija­ma

U ovom broju predstavlj­amo još jedan od medžlisa s područja Srednje Bosne – Medžlis Gornji Vakuf. Razgovaral­i smo s glavnim imamom Hidajet-ef. Polovinom.

- HASAN HASIć

Medžlis Gornji Vakuf broji dvadeset i dvije džamije te devet mesdžida, a okuplja sedamnaest aktivnih džemata te upošljava sedamnaest imama. U svim džematima su uobičajene religijske aktivnosti redovne, s čime nas je upoznao glavni imam Hidajet-ef. Polovina.

Važnost sveobuhvat­nog djelovanja Medžlisa

U mektebe je ove godine upisano 711 učenika, a nastava se odvija u sedamnaest mekteba i punktovima na području džemata.

„Nikada svu djecu ne možemo imati u mektebu jer oko 70 do 80 posto djece koja pohađaju vjeronauku su u mektebu i fali nam taj broj djece, a to je taj broj gradskog jezgra koji fali. Zadovoljni smo angažmanom naših imama u mektebima i njihovim radom, a to se potvrđuje na mektepskim takmičenji­ma jer u zadnjih nekoliko godina naš medžlis na nivou muftijstva zauzima drugo mjesto u ekipnom plasmanu. To je rezultat rada muallima u mektebima. Također, to jasno ukazuje na snažan angažman Medžlisa u vjerskom obrazovanj­u i odgajanju djece i mladih“, istakao je glavni imam Polovina. Posebno je istakao džemat Voljevac i muallima Admir-ef. Malanovića koji veoma uspješno radi ne samo na planu redovnog mektepskog odgoja i obrazovanj­a, već i na polju hifza izvodeći iz mekteba i hafize, kako je naglasio.

„Naša zadaća je da u mektebima učimo i odgajamo našu djecu kako bi bili spremni sutra da preuzmu emanet koji mi danas nosimo“, dodao je.

Također, naglašavaj­ući stremljenj­a Medžlisa, ističe da prisutnost i aktivnost Mreže mladih te Odjela za brak i porodicu „svjedoči o holističko­m pristupu zajednice prema vjerskom životu“.

„Ove grupe ne samo da dopunjuju vjersko obrazovanj­e, već i pružaju podršku mladima u njihovom duhovnom razvoju. S ovim pristupom, Medžlis čini napore kako bi zadovoljio vjerske, edukativne i socijalne potrebe svojih članova, promičući cjeloviti razvoj zajednice kroz vjersko obrazovanj­e i podršku u raznim životnim fazama“, dodao je glavni imam.

Istakao je da je fokus Medžlisa u prethodnom periodu bio na unapređenj­u vjersko-prosvjetno­g segmenta, a da je rekonstruk­cija objekata, koji su u periodu agresije devastiran­i ili potpuno uništeni, dio posvećenos­ti tome.

„Naš medžlis je kroz poslijerat­ne godine, zahvaljuju­ći Dragom Allahu i aktivnosti­ma naših članova, uspio da obnovi i izgradi ratom uništene objekte. Urađeni su neki projekti od općeg interesa za naš medžlis, a izdvojio bih izgradnju Islamskog edukativno­g centra Nur u Gornjem Vakufu, izgradnju džamije u džematu Voljevac, izgradnju mesdžida u Uzričju, izgradnju džamije u Bistrici. Kroz aktivnosti jačanja saradnje s Vakufskom direkcijom krenuli smo u adekvatnu zaštitu vakufa pri našem medžlisu“, kazao nam je glavni imam.

Potreba za unapređenj­em dijaloga

Poput drugih svojih kolega i sam ističe da se i ovaj medžlis nosi s izazovima odlaska mladih, među kojima mnogi napuštaju Bosnu i porodično.

„Drugi izazov je taj što iz ruralnih naselja sele porodice u druge gradove tako da neki punktovi ostaju sa svega nekoliko porodica. Od posljednje agresije je oko 1.000 domaćinsta­va otišlo s područja našeg medžlisa“, naglasio je glavni imam Polovina.

Saradnju s lokalnim vlastima ocjenjuje zadovoljav­ajućom, ali smatra da saradnja s drugim religijski­m zajednicam­a nije na potrebnom nivou.

„Nedostatak dijaloga i međusobnog komunicira­nja često ostavlja prostora za anomalije koje negativno djeluju na jačanje naših međusobnih odnosa. Dijalog nema alternativ­e, radi našeg života ili, kao što u posljednje vrijeme često kažemo, suživota, mi se moramo više angažovati kako bismo pronašli bolja rješenja za stvaranje boljeg ambijenta u našem gradu“, smatra glavni imam.

Uskoro i obdanište kao potvrda ciljeva

Govoreći o budućnosti napominje da na području Medžlisa nemaju više izražene potrebe za izgradnjom džamija ili mesdžida, jer je sva infrastruk­tura skoro završena. Ali, u planu je izgradnja obdaništa.

„Izgradnjom obdaništa bismo upotpunili i omogućili odgoj i obrazovanj­e svakom djetetu i roditeljim­a bili na raspolagan­ju“, napomenuo je.

Potom, osvrnuo se na pitanje finansiran­ja medžlisa u budućnosti.

„Nama je danas potrebno da iznađemo druge modele za finansiran­je medžlisa jer, ljudi nam odlaze, džemati se brojem smanjuju, iz, ponekad, nama i nepoznatih razloga. Ne možemo se oslanjati samo na članarinu. Naša je obaveza da tražimo s džematima nove načine finansiran­ja da bismo svakom vjerniku na području Medžlisa bili na raspolagan­ju“, zaključio je glavni imam Polovina za Preporod.

 ?? ?? Islamski edukativni centar Nur u Gornjem Vakufu već niz godina je središte brojnih aktivnosti u organizaci­ji Medžlisa, a posebno se izdvaja organizaci­ja kurseva stranih jezika i informatik­e, tribina, promocija knjiga, različitih svečanosti, a značajan je kao mjesto druženja i rada Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu
Islamski edukativni centar Nur u Gornjem Vakufu već niz godina je središte brojnih aktivnosti u organizaci­ji Medžlisa, a posebno se izdvaja organizaci­ja kurseva stranih jezika i informatik­e, tribina, promocija knjiga, različitih svečanosti, a značajan je kao mjesto druženja i rada Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina