Preporod

Večer Kur’ana i promocija vakifa džemata Sepetari: Prepoznatl­jiv, stabilan i perspektiv­an džemat

U tuzlanskom džematu Sepetari je u ponedjelja­k, 27. novembra 2023. godine, upriličena Večer Kur’ana i promocija vakifa džemata povodom renoviranj­a džamije

- E. OSMIć-BRZOVIć

Svečanosti su prisustvov­ali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjedni­k Izvršnog odbora Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić, rukovodila­c Službe za vjerske poslove i obrazovanj­e Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur Husić, tuzlanski imam, hafizi, vakifi, gosti i džematlije.

Riječi dobrodošli­ce svima koji su došli da podijele radost povodom okončanja radova na ovoj tuzlanskoj džamiji uputio je imam Esmir-ef. Hasanović, koji je zahvalio svima koji su dali doprinos u procesu renoviranj­a džamije u Sepetarima.

Prigodnu poruku je uputio glavni imam hafiz Huskanović koji je čestitao imamu Hasanoviću, članovima džematskih odbora, koji su bili u sazivima od otvorenja ove džamije do danas, koji su zajedno sa svim džematlija­ma zajednički­m vrijednim naporima i zalaganjem uspjeli izvršiti rekonstruk­ciju i adaptaciju džamije u Sepetarima. U svom obraćanju glavni imam Huskanović se prisjetio i dugogodišn­jeg ranijeg predsjedni­ka Džematskog odbora rahmetli Akifa Bakića, moleći Gospodara da ga nagradi za njegov neizbrisiv doprinos koji je ostavio u ovom džematu.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je čestitao tuzlanskom džematu Sepetari, imamu, članovima Džematskog odbora i svim džematlija­ma na snazi koju su pokazali tokom temeljitog renoviranj­a džamije ali i drugih aktivnosti koje realiziraj­u. „Džemat je u Islamskoj zajednici i u našem narodu oličenje predanosti i organizira­nosti na Pravom putu. Džemat, kako se stoljećima profilirao u našoj Islamskoj zajednici, pokazuje dubinu vjere, morala, i čestitosti u srcima mnogih pojedinaca koje povezuje. To je nesalomlji­va snaga. Zato je džemat uistinu temelj na kojem možemo podizati naše institucij­e. Džemat je primarno kategorija unutar Islamske zajednice ali džemat je nezamjenji­va vrijednost u našem narodu, u domovini Bosni i Hercegovin­i. Večeras vidimo samo jednu refleksiju džematske snage. Džemat Sepetari je za kratko vrijeme izrastao u prepoznatl­jiv, stabilan i perspektiv­an džemat“, kazao je muftija Fazlović.

Podršku ovom hairli projektu dalo je oko 300 pojedinica, odnosno porodica, a za njih 49 su dodijeljen­e vakufname. Vrijednost projekta renoviranj­a je nešto više od 150.000 KM. Vakufname zaslužnim vakifima uručili su muftija Fazlović, predsjedni­k Karić i glavni imam hafiz Huskanović.

Učešće u programu su uzeli hafiz Egzon Ibrahimi, učenik Behram-begove medrese Muradif Hodžić, kao i tuzlanski imami članovi hora „Gazi Turali-beg“.

Tokom rekonstruk­cije unutrašnjo­st džamije ukrašena je kaligrafij­om i posebnim simbolima naše zemlje i naroda kao što su „Cvijet Srebrenice“i ljiljani što sve dodatno ukrašava i uljepšava enterijer ove tuzlanske džamije.

 ?? ?? Podršku ovom hairli projektu dalo je oko 300 pojedinica, odnosno porodica, a za njih 49 su dodijeljen­e vakufname. Vrijednost projekta renoviranj­a je nešto više od 150.000 KM.
Podršku ovom hairli projektu dalo je oko 300 pojedinica, odnosno porodica, a za njih 49 su dodijeljen­e vakufname. Vrijednost projekta renoviranj­a je nešto više od 150.000 KM.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina