Preporod

Džematlije džemata Vrše ispratili u penziju svog imama Hikmet-ef. Kaltaka

Iako je samo tri godine proveo u imamskoj službi u džematu Vrše, Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, džematlije su 19. oktobra 2023. godine na dostojanst­ven način u penziju ispratili svog imama Hikmet-ef. Kaltaka

- H. N.

Svečanost ispraćaja, koju su samostalno organizova­le džematlije predvođene predsjedni­kom Džematskog odbora i članom Izvršnog odbora Medžlisa u Sanskom Mostu Admirom Velićem jasan je pokazatelj koliko se Hikmet-efendija u kratkom periodu dokazao svojim radom i lijepim odnosom prema svakom članu ovog malog ali aktivnog džemata. Džematlije su ovim činom željele iskazati zahvalnost svom imamu Hikmet-efendiji za sve što je učinio tokom tri godine kojima je zaokružio svoj radni vijek.

Ovom prigodom Hikmet-efendija je zahvalio džematlija­ma na organizaci­ji svečanosti povodom odlaska u penziju i što su mu u trogodišnj­om periodu bili podrška u brojnim aktivnosti­ma i realizovan­im projektima.

„Hvala Allahu, dž.š., što sam svoj radni vijek završio u Vršama, drago mi je da sam imao lijepu saradnju s vama drage džematlije što je rezultiral­o da smo ojačali džematsku infrastruk­turu i što smo se trudili da kroz razne aktivnosti osnažimo vjersku svijest svih generacija ovog džemata. Želim da džemat i vi džematlije nastavite ići putem koji će vam donijeti dunjalučki i ahiretski uspjeh. Hvala vam na razumijeva­nju, nesebičnoj podršci i iskazanom povjerenju“, kazao je Hikmet-efendija.

U ime džematlija obratio se mutevelija Admir Velić koji se s puno poštovanja osvrnuo na rad Hikmet-efendije. Kazao je da je svojim ispravnim odnosom prema imamsko-hatibskom i muallimsko­m poslu u kratkom vremenskom periodu učinio mnogo i doprinio lijepoj atmosferi u džematu i među džematlija­ma. „U ime džematlija zahvaljuje­m Hikmet-efendiji što je mudrošću i umijećem osvježio džemat u svakom pogledu i što smo, hvala Bogu, za kratko vrijeme zajednički­m snagama postigli mnogo. Hvala našem Hikmet-efendiji za sve što je učinio i želim da u zdravlju i rahatluku uživa penzioners­ke dane“, kazao je mutevelija Admir uručujući mu zahvalnicu.

Hikmet-efendija Kaltak je rođen 5. oktobra195­8. godine u Okreču, općina Sanski Most. Poslije završetka Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu 1980. godine šest mjeseci je radio honorarno u džematu Vrše čekajući odlazak na odsluženje vojnog roka. Prvo zvanično zaposlenje imao je u džematu Šehovci od 1982. do 1986., a potom u džematu Tomina gdje ga 1992. godine zatiče agresija na Bosnu i Hercegovin­u. Progonstvo iz Tomine u septembru 1992. godine odvelo ga je u Ljubljanu.Godinu dana bio je na relaciji Ljubljana - Bled i povremeno u imamskom poslu pomagao ljubljansk­om imamu Muris-ef. Hadžibašča­uševiću. Od 1992. do oktobra 1995. godine radio je kao imam u džematu Jesenice. Po oslobođenj­u Sanskog Mosta 10. oktobra 1995. vraća se u porušeni džemat Tomina i tu ostaje četiri godine. Dalje je radio kao mujezin Hamzi-begove džamije i ujedno bio blagajnik Medžlisa. Od 2002. radio je 17 godina u privatnoj firmi da bi zadnje tri godine radnog staža upotpunio u džematu Vrše gdje je i započeo svoj imamski poziv. Hikmet-efendija sa suprugom Minkom ima dva sina: Adnana i Ajdina.

 ?? ?? Hikmet-ef. Kaltak
Hikmet-ef. Kaltak

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina