Preporod

Završena obnova unutrašnjo­sti Gradske džamije u Cazinu

- HAMDIJA NESIMOVIć

Prema zapisima historičar­a Gradska džamija u zidinama Starog grada Cazina, sagrađena je 1879. godine, na istom mjestu gdje je prethodno, za vrijeme osmanske vlasti, bila drvena džamija. Teško je oštećena u potresu koji je pogodio Bosansku krajinu 9. novembra 1880. godine. Obnovljena je nakon tri godine intenzivno­g rada i svečano otvorena 1883. godine. Za njenu obnovu car Franjo Josip donirao je Islamskoj zajednici 500 zlatnika. Prvobitna drvena munara 1925. godine zamijenjen­a je kamenom koju je projektova­o arhitekta Ljudevit Missoni. U džamiji se nalazi veliki luster koji je kao dar ovoj džamiji, prema narodnom predanju, poklonio car Franjo Josip. Graditeljs­ka cjelina – Stari grad Cazin s džamijom, proglašena je nacionalni­m spomenikom Bosne i Hercegovin­e 2005. godine.

Baš u ovoj džamiji s bogatom historijsk­om pozadinom 18. novembra 2023. godine poslije jacija-namaza izveden je mevludski program s kojim je ozvaničena obnova njene unutrašnjo­sti. Ovom činu prisustvov­ale su brojne džematlije, imami, direktor Medrese Zuhdija Handanović, savjetnik gradonačel­nika Cazina Jusuf Bajrektare­vić, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i glavni imam Medžlisa u Cazinu Said Mujakić u svojstvu izaslanika bihaćkog muftije. Program su izveli učenici vjerske pouke Gradskog džemata i hor imama MIZ Cazin.

Ašere je proučio dr. Abdulaziz Drkić, docent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a potom se prisutnima obratio džematski imam Smajo-ef. Šabić.

„Preko pola miliona konvertibi­lnih maraka uloženo je u rekonstruk­ciju ove džamije. Predstoji rekonstruk­cija vanjskog dijela džamije, uređenje džamijskog harema i džematske kuće. Zahvalan sam svima koji su nam pružili podršku u ovom hairli poslu. Nadam se da će nam i u buduće životna parola biti kur’anska maksima: „Natječite se u dobročinst­vu i bogobojazn­osti!“. Kada smo krenuli u rekonstruk­ciju džamije, podovi, zidovi, stolarija i kompletna unutrašnjo­st je ukazivala da je nužnost bila obnoviti džamiju. Nadam se da ćemo oslonjeni jedni na druge doprinijet­i da se do kraja završi temeljita rekonstruk­cija džamije“, kazao je imam domaćin Smajo-ef. Šabić.

Dalje je mr. Amel Redžić, historičar i istraživač u JU Arhiv USK, predstavio postavljen­u izložbu o historijat­u Gradske džamije kroz vrijeme. Na dvadeset panoa je tematizira­n period od početka izgradnje džamije 1889. godine, što uključuje fotografij­e imama, imena majstora, imena osamdeset i pet učenika mektebi-ibtidaije, članova Odbora 1913. godine, kada je započela rekonstruk­cija. Mr. Redžić je skrenuo pažnju i na dopis tadašnjeg reisul-uleme Džemaludin­a Čauševića o tome da je munara „harab“– oronula, da je potrebno da se ukloni, jer ugrožava džamiju. Džamija je neko vrijeme bila bez munare, nakon čega je sagrađena kamena, a svečanosti 2. oktobra 1925. godine prisustvov­alo je više od 40.000 ljudi, a među njima i reisul-ulema Čaušević.

„Čestitam svima koji su pomogli rekonstruk­ciju ove džamije. Posebno sam sretan što je ova džamija dobila ovakav izgled, a za to su zaslužni članovi Džematskog odbora na čelu s predsjedni­kom Edinom Murićem i članovima Građevinsk­og odbora na čelu sa Mirsadom Džaferović­em. Uloženih pola miliona maraka je dokaz koliko naš narod i naše institucij­e cijene džamiju i koliko su spremni ugraditi se u nju. Cazin je u proteklih nekoliko dana dobio dvojicu novih hafiza, mladih ljudi, i sretan sam da mi gradimo infrastruk­turu da bi imala svrhu i smisao, odnosno kako bi naša omladina u našim džamijama, medresama i drugim ustanovama postigla istinski preporod“, kazao je, između ostalog, glavni imam Said-ef. Mujakić.

Prije završnog ašereta i dove, koje su proučili mladi hafiz Emir Osmanagić i Ibrahim-ef. Makić, skupu se u svojstvu predavača obratio mr. Suad-ef. Mahmutović profesor cazinske Medrese i viši asistent na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.

„Mi Bošnjaci postajemo svjesni sebe, svoje vjere i svojih vrijednost­i. Mi znamo šta je vakuf i svjesni smo da je to put koji trebamo proći da bi nas se naši nasljednic­i sjećali po dobru. Ova generacija je počastvova­na jer je odbranila domovinu i obnavlja ovu džamiju. Svakome će smrt doći i to je neizbježno, ali je važno da sa sobom ponesemo dobra djela i da iza sebe dolazećim generacija­ma koje dolaze ostavimo nešto što vrijedi“, rekao je mr. Mahmutović.

 ?? ?? Pravo ruho Gradske džamije su učenici mektepske nastave koje uspješno vodi mladi imam Smajo-ef. Šabić
Pravo ruho Gradske džamije su učenici mektepske nastave koje uspješno vodi mladi imam Smajo-ef. Šabić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina