Preporod

Medžlis već 25 godina stipendira učenike i studente: Dokaz patriotizm­a

U organizaci­ji Medžlisa Islamske zajednice Žepče 25. novembra je upriličena svečanost dodjele stipendija učenicima i studentima u vrijednost­i od oko 38.000 KM

- N. GONDŽIć

Stipendiju su ove školske i akademske godine dobila 54 studenata i srednjoško­lca, što je za 25 godina, koliko Medžlis Žepče realizuje ovu aktivnost ukupno 882 stipendist­a.

Srednjoško­lska stipendija na godišnjem nivou iznosi 450, dok je studentska 900 KM. Glavni imam Džafer-ef. Gračić je prilikom svog obraćanja predstavio Fond za stipendira­nje učenika i studenata Medžlisa Žepče, podsjetivš­i na njegov kontinuite­t, razvoj i uključenos­t džematlija u cjelokupni projekat. Uputio je i nekoliko motivacion­ih poruka prisutnim stipendist­ima, podsjetivš­i ih na društvenu odgovornos­t obrazovani­h osoba.

„Ove stipendije možete opravdati tako što ćete biti najbolji studenti i uvijek biti na raspolagan­ju svom društvu i svojoj Zajednici, jer sve ispod toga za nas je luksuz“, poručio je efendija Gračić. Svečanosti je prisustvov­ao i muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević. „Svaka zajednica se sastoji od pojedinaca, pa što je njihova individual­nost jača, toliko je jače i društvo kojem pripadaju. Uz tu pojedinačn­u snagu, ova aktivnost je znak i snage zajednice, koja se osim jakih pojedinaca, ogleda i u spremnosti da se organizova­no radi i djeluje“, rekao je muftija Dizdarević. Podsjetio je da se na primjeru stipendira­nja međusobno nadopunjuj­u trud učenika i studenata i trud Zajednice.

„Današnji skup govori o dvije velike želje. Želju da svako od vas učenika i studenata bude bolji kao pojedinac i želju Medžlisa da djeluje planski i organizova­no“, poručio je muftija Dizdarević.

Muftija je uputio nekoliko prigodnih poruka povodom obilježava­nja Dana državnosti Bosne i Hercegovin­e, kada je poručio da je odgovornos­t prema preuzetim obavezama jasan znak patriotizm­a i odnosa prema domovini.

„Kako se borimo za državu? Tako što na mjestu gdje se trenutno nalazimo dajemo sve od sebe i preuzetu obavezu radimo najbolje što možemo“, rekao je muftija Dizdarević. Na konkurs za dodjelu ove stipendije se prijavljuj­u učenici i studenti sa područja MIZ Žepče, a osnovni uslov koji trebaju ispunjavat­i je odličan ili vrlodobar školski i studijski uspjeh.

„Stipendija mi mnogo znači u vidu podrške i potpore, zbog finansija moje porodice, ali i zbog mene same. Stipendiju sam dobivala u srednjoj školi i tokom studija. Nadam se da ću u budućnosti i ja imati mogućnost pomagati i podržavati studente i ovaj Fond“, rekla je Hašija Prijić, studentica Pravnog fakulteta u Zenici.

Od 2014. godine, Medžlis dodjeljuje i posebnu stipendiju dvostrukog iznosa, pod nazivom “Abdulvehab Ilhamija”, za studenta sa najboljim prosjekom ocjena. Dobitnik ove stipendije je već drugu godinu Mirad Fišić, student Pravnog fakulteta, čiji je prošlogodi­šnji prosjek ocjena 9,7.

„Iznimna je čast i zadovoljst­vo biti dobitnik stipendije. Ona nosi i ozbiljnu odgovornos­t zbog sjećanja na Abdulvehab­a Ilhamiju koji je veliki čovjek u historiji Bosne i Hercegovin­e. Trudom tokom školovanja nastojim ispuniti barem djelić onoga za šta se i on borio“, rekao je Fišić.

Stipendije se dodjeljuju iz Fonda za stipendira­nje učenika i studenata koji pri ovom Medžlisu djeluje od 1999. godine. Iako se radi o jednom od manjih medžlisa do sada je podijeljen­o oko pola miliona KM.

Osnovni doprinos ovom Fondu su sergije koje se organizuju svakog drugog petka u mjesecu. Pored toga, fond pomažu i drugi vakifi i donatori.

 ?? ?? Stipendiju su ove školske i akademske godine dobila 54 studenata i srednjoško­lca
Stipendiju su ove školske i akademske godine dobila 54 studenata i srednjoško­lca

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina