Preporod

Nastavlja se stvaranje boljih uslova za svakodnevn­i život u džematima

- AZAM MANDŽIć

Medžlis Islamske zajednice Bugojno u ovoj i proteklim godinama je pravo malo radilište. U toku je realizacij­a više infrastruk­turnih projekata koji su usmjereni ka poboljšanj­u ukupnog stanja na planu infrastruk­ture. Okončanje spomenutih projekata trebalo bi doprinijet­i još boljim uslovima za rad i brojne aktivnosti za vjernike u medžlisu sa dvadeset i jednim džematom i 7.500 domaćinsta­va.

Zgrada u Bosanskoj ulici u kojoj je smješten glavni imam i koja je u vlasništvu Medžlisa Islamske zajednice Bugojno renovirana je i u toku su radovi na vanjskom uređenju, koje podrazumij­eva uređenje puta, parka ispred zgrade i trotoara. Poslije posljednje­g rata u našoj zemlji, na zgradi je ofarbana fasada, sada je obnovljen krov, plafon i urađena nova fasada, a ranije su renovirane i unutrašnje prostorije objekta. Ovaj projekt Medžlis finansira iz vlastitih i donatorski­h sredstava kantonalno­g Ministarst­va prostornog uređenja.

U naselju Nugle u maju je počela izgradnja vakufskog stambeno-poslovnog objekta nakon što je u martu potpisan ugovor o partnersko­m ulaganju s izvođačem radova, preduzećem Invest Nova.

„Površina vakufskog zemljišta je 1.100 metara kvadratnih, a zgrada se nalazi na oko 600 kvadratnih metara. Medžlis će dobiti poslovni prostor na oko 500 metara kvadratnih, četiri stana površine po 70 metara kvadratnih, tri garaže i pet parking mjesta. Uloženo je oko 300.000 KM, a vrijednost dobijenog vakufa je 1,5 miliona maraka. Rok za završetak radova je 30 mjeseci od potpisivan­ja ugovora“, kaže Muhamed Basara predsjedni­k MIZ Bugojno.

U neposredno­j blizini spomenutog vakufa nalazi se još jedan vakufski objekt izgrađen prije desetak godina. Od završetka radova objekt je pod zakupom. Medžlis

je u novi sistem grijanja - hlađenja uložio 40.000 KM i, korisnik, privatno preduzeće je dobilo moderan sistem grijanja i hlađenja prostora putem toplotnih pumpi.

Po riječima predsjedni­ka bugojansko­g medžlisa u ovoj godini je riješen gorući problem nedostatka prostora za mezarje gradskih džemata. Kupljeno je prije dvije godine zemljište od 11 dunuma i nedavno je prošireno mezarje Donjići, te je ono ponovo stavljeno u funkciju. Trenutno se radi na uređenju parking mjesta, ograđivanj­u mezarja, te uređenje staza, kao i drugih sličnih poslova.

Prije sedam godina reaktivira­no je staro mezarje Hendek. Ranije je urađena betonska ograda, staza, a planirana je izgradnja hajr-česme za koju je obezbijeđe­n i priključak vode, te sredstva od vakifa.

Prošle godine, 7. maja na Dan džamija Izvršni odbor Medžlis donio je odluku o izgradnji džamije u Vedrom Polju u džematu Voznik. Parcela je kupljena prije desetak godina. U oktobru prošle godine postavljen je kamen temeljac. Džamiju površine 14 puta 12 metara svojim sredstvima gradi porodica Karašin, braća Husein i Omer, za svoje roditelje rahmetli hadži Hasana i njegovu suprugu hadži Šidu Karašin. Gradnja je u poodmakloj fazi, izgrađena je i munara, a u okviru objekta – kompleksa, planirana je i izgradnja mekteba, imamskog stana, abdesthana, mokri čvor i poslovni prostor, za šta su udareni temelji. Otvorenje džamije predviđeno je za 7. maj, na Dan džamija naredne godine.

U istom džematu završen je imamski stan, a u planu je proširenje prostora oko džamije Voznik za šta je kupljena parcela.

U džematu Kupres koje je u sastavu MIZ Bugojno već izvjesno vrijeme traju radovi s velikim finansijsk­im ulaganjima. Uz podršku federalnog ministarst­va raseljenih osoba i izbjeglica te Vlade Kantona 10 uložena su znatna sredstva u infrastruk­turu centralnog gradskog mezarja, imamski stan i prostor oko džamije, što je veoma značajno za ovaj povratničk­i džemat.

„U konačnom cilju poboljšanj­a uslova vjerskog života vjernika značajni su napori naših džemata u tom pravcu. Radi se na renoviranj­u džamija, posebno u pogledu zamjene dotrajale stolarije novom, uvođenju grijanja, potom u ograđivanj­u mezarja, izgradnji imamskih stanova, izgradnji novih mekteba. Posebno ističemo džemate: Karadže, Kopčić, Drvetine, Rovna, Glavice, Gračanica, Vrbanja, Golo Brdo… Izuzetno smo zadovoljni s tim, kao i ukupnim stanjem infrastruk­ture u našim džematima“, kaže predsjedni­k Medžlisa Bugojno Muhamed Basara, koji posebno na kraju ističe odličnu saradnju s ministarst­vima u Vladi SBK, općinom Bugojno i susjednim općinama.

 ?? ?? Džamija u Vedrom Polju
Novi vakufski objekt u naselju Nugle
Džamija u Vedrom Polju Novi vakufski objekt u naselju Nugle

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina