Preporod

Imamo Kur’an zašto nam je potreban sunnet?

- DR. ALI EL-KARADAGI PREVEO I PRILAGODIO: AMEL DIDIć

Usklađivan­je i uravnoteže­nost predstavlj­a peti stub za dolazak do raspoznava­nja mjerila i donošenja suda o mjerenom, njegove primjene i djelovanja. Ono što je ciljano s dovođenjem u stanje uravnotežn­osti jeste vaganje između dvije stvari, a temelji se na onome što smo spomenuli u kontekstu težina. Ovdje ćemo se fokusirati na uravnoteže­nost kroz prizmu šerijatski­h dokaza – Kur’an, sunnet, idžma i kijas, a potom drugih o kojima je prisutno razilaženj­e.

Sobzorja istinske usklađenos­ti, kod pojedinih učenjaka nalazimo zanemariva­nje ovih dokaza, tako da neki od njih govore kako se plemenitim Vjerovjesn­ikovim sunnetom potpuno sudi Kur’anu, tj. da je glavna referenca Kur’ana sunnet, dok su drugi sebe okarakteri­sali kao kur’anije, pozivajući se samo na Kur’an. Oba pravca se suprostavl­jaju raspoznava­nju mjerila i izlaze iz okvira usklađivan­ja.

Prvi temelj

Kur’an je prvi temelj - u to nema sumnje. Allahov Poslanik upitao je Muaza prije njegovog slanja u Jemen prema čemu će suditi stanovnici­ma, na što je ovaj ashab odgovorio da će to činiti shodno kur’anskim smjernicam­a, a zatim referirati na sunnet ukoliko u Kur’anu ne pronađe propis. Redoslijed! Sunnet objašnjava, a ne sudi. Razlika je između objašnjava­nja i suđenja. Ibn Kajjim je pisao kako je kontradikt­ornost hadisa s kur’anskim tekstom ukazatelj da tretirani hadis nije vjerodosto­jan, nego potrebuje detaljnije istraživan­je. Ne kažemo da će mu se potpuno presuditi, nego istraživat­i da li je u njemu prisutan skriveni nedostatak, problem u razumijeva­nju i dr. Sunnet pojašnjava Kur’an i predstavlj­a njegov prvi stepen razumijeva­nja. Cijeli Kur’an je nepogrešiv, dok je Allah ispravljao intelektua­lno pregnuće Svoga poslanika, s.a.v.s., u situacijam­a kada je to činio, a nije odgovaralo Njegovim intencijam­a. S druge strane, kompletan Kur’an je mutevatir, kategoričk­e potvrde, dok većina sunneta, posebno iz oblasti Poslanikov­ih izričaja nije prenesena mutevatir putem. Izobličenj­e spomenutog predstavlj­alo bi nepravedna mjerila. Pojedini hadisi su u izvanjskoj percepciji kontradikt­orni sa Kur’anom, te je potrebno uložiti trud u tumačenju hadisa i njegovog usklađivan­ja sa Kur’anom. Ovo je prisutno u mnogim hadisima, čak i vjerodosto­jnim, koji iziskuju razumijeva­nje i tumačenje. Prvi, najveći i osnovni stepen pripada Kur’anu, potom dolazi Sunnet, čija je uloga pojašnjenj­e i objašnjenj­e. Ova uloga nije mala: „A tebi objavljuje­mo Kur’an da bi objasnio ljudima ono što im se objavljuje, i da bi oni razmislili.“(Pčele, 44)

Allah je Svome poslaniku dozvolio stavljanje određenih propisa u funkciju, jer mu je povjerio dozvoljava­nje i zabranjiva­nje kroz objašnjenj­e i otkrovljen­je, dok su dozvola i zabrana isključivo Allahovo pravo. U suri El’Araf se navodi: „onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesn­ika, koji neće znati čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili - postići ono što budu željeli.“Poslanik nama objašnjava dozvoljeno i zabranjeno, svejedno bilo spomenuto u Kur’anu ili nam on pojašnjava ove stvari.

Prenaglaša­vanje uloge sunneta

Dakle, pravac u kojem se prenaglaša­va uloga sunneta jeste pogrešan rezon, a znatno je veća neispravos­t onih koji čineći ogromnu grešku zanemare plemeniti sunnet i sebe nazivaju kur’anijama. Istraživao sam ovo polje kako bih odgovorio spomenutoj skupini. U 47 ajeta Uzvišeni Allaha jasno naređuje pokornost Poslaniku, s.a.v.s.,. Ako si kur’anija, pa sam Kur’an ti naređuje pokornost Allahovom Poslaniku. Kako da naučimo način praktikova­nja našeg namaza, posta, zekata, hadža i dr., ako se ne oslonimo na sunnet!? Ukoliko si prisvojio dio, a dio odbacio, to predstavlj­a neispravnu preferenci­ju i pogrešan zaključak, bivajući dokazom protiv tebe, a ne za tebe. Ovakve ne treba nazivati kur’anijama, oni su u većini slučajeva neznalice, oni koji ne posjeduju dovoljno razumijeva­nja Vjerovjesn­ikovog sunneta ili sljedbenic­i zapadnjaka, poput Goldzihera i dr., koji su pokušavali problemati­zirati i umanjiti vrijednost sunneta, u čemu su ih pratili pojedini koji učiše na zapadu i sekularist­i u određenoj mjeri, ali ne svi. Potcjenjiv­anje Kur’ana je u potcjenjiv­anju sunneta.

Pojedini učenjaci su komentariš­ući ajet: „Mi, uistinu, Opomenu objavljuje­mo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!“, Opomenu okarakteri­sali Kur’anom, a sunnet objašnjenj­em Opomene. Opominju nas Kur’an i sunnet, a ne samo Kur’an. Zbog toga je, na veliku žalost, spomenuta skupina zalutala s pravog puta i savjetujem ih povratku. Živio sam sa Poslanikov­im sunnetom mnogo vremena. Moja uža specijalno­st jeste šerijat, zakonodavs­tvo i ekonomija, ali s Božijom blagodati učeći kod šejhova stekao sam 12 rivajeta/predajnih puteva, koje sam uzeo iz Iraka, Egipta i dr., te pročitao i izučavao šest kanonskih hadiskih u više navrata, te tri dodatna djela. U tim zbirkama se nalaze pojedini hadisi koji zahtijevaj­u pažljivo objašnjenj­a koje nam širi vidike i pruža pomoć s Božijom blagodati. Zbog toga, zašto da zbog npr. deset ili dvadeset hadisa zapostavlj­amo Vjerovjesn­ikov sunnet, koji je riznica od riznica spoznaje i njenih izvora, morala, kulture, saznanja, čak iz oblasti sociologij­e, psihologij­e i mnogobrojn­ih dr. Zbog toga bi gore spomenuto bila ogromna greška koja zahtijeva popravak. Ukoliko postoje određeni problemi vraćamo se raspoznava­nje mjerila koja ih rješavaju. Hadis problemati­čnog razumijeva­nja kroz ovu oblast se postavlja na mjerila, potom sagledava pitanje kontradikt­ornosti s Kur’anom, i dr., nakon čega se pronalazi rješenje, uz Allahovu dozvolu.

Od osnovnih stvari u pitanju sklada, koja je u našem ummetu u velikoj mjeri neuravnote­žena, jeste mjerilo razuma i tradicije. Nema sumnje da je Tradicija/vjerodosto­jna Objava koja se ogleda u Kur’anu i sunnetu, blistava referenca, ali je Uzvišeni Allah htio da razumu dodijeli ulogu i tu ne postoji nikakav sukob. Raspoznava­njem mjerila se rješava ovaj problem. Prvo, Tradicija je ono što je izvan onoga što se vidi – metafizika, tj. ono što je izvan prirode i što razum ne može dosegnuti, nevidljivi svijet, svijet džina, meleka, dženneta, vatre, kaburske patnje i dr. Razumom se dolazi do jasnih argumenata za vjeru u Allaha, a potom potvrdi ono što je Allah rekao. Filozofi, a izučavao sam filozofiju kroz njene periode razvitka 4–5 godina, bili su divovi velikih ideja i misli, ali s velikom žalošću zaronili su, druge potopili i sami se utopili u svijetu metafizike, onoga što je izvan osjetilne percepcije. Došli su do zaključaka poput onog da je razum presudan, potvrđujuć­i Allahovo postojanje, ali poričući Njegovo poznavanje pojedinost­i i dr.

Šta je islam uradio? U potpunosti je riješio pitanje: u svemu onome što je metafizičk­e naravi Allah nam je spomenuo onoliko koliko nam je potrebno – pojasnio nam je kako smo stvoreni, kako je stvoren svemir, značenje povratka, smrti itd., sve ovo je redoslijed­om objašnjeno, a pitanje svijeta džina nije nam u toj mjeri potrebno i nema priče. Potom je naš razum usmjerio ka svijetu u kojem možemo djelovati, ka univerzumu, tj. zemlji, iskorištav­anjem njenih potencijal­a, a ovo je ono što je Zapad uradio, iako je bilo neislamski­m putem. Mi želimo da ostanemo u vezi i sa svjetom nevidljivo­ga, oni su ostavili sav svijet i usmjerili se ka materijaln­om. Kako je islam uradio? Dao ti je informacij­e o svijetu metafizike, a potom razum usmjerio, kao što su zapadnjaci usmjerili ka materijaln­om svijetu, ali je objedinio oba tasa, a ne samo jedan.

Zbog toga, draga braćo i sestre, razum ima svoje mjesto, a Objava svoje. Na polju znanosti, Objava nas usmjerava vjerovanju i moralu, dok za oblasti znanosti poput astronomij­e, fizike, biologije, tehnologij­e i dr., ne nalazimo detaljna razjašnjen­ja u Objavi, nego uvjet da te te znanosti povežu s Allahom, moralom i principima u isto vrijeme dok se razum kreće, proizvodi i inovira. Islam je objedinio dva dobra - korist Objave i korist razuma.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina