Preporod

Safet Zec poklonio novčani iznos nagrade za obnovu Medrese u Počitelju

Safet Zec novčani iznos nagrade „25 novembar“poklonio fondu za obnovu Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju

- H. EMINOVIĆ

Ovogodišnj­a nagrada „25. novembar“koju dodjeljuje sedmični magazin Stav u petak, 24. novembra, uručena je akademskom slikaru i grafičaru Safetu Zecu u Centru za kulturu Mostar. Nagrada mu je uručena u ovom gradu zbog njegove odluke da njen novčani iznos od 5.000 KM poklonu fondu za obnovu Šišman-pašine medrese u Počitelju. Naime, Zec se smatra žiteljem ovom malog hercegovač­kog drevnog grada pa je tom gestom nastojao potaknuti domaću i svjetsku javnost da skrenu pažnju na jedan od najdragocj­enijih arhitekton­skih bisera u cjelokupno­g kulturno historijsk­og nasljeđa u Bosni i Hercegovin­i.

Kakvu poruku šaljemo mladima

Zec je ovo priznanje doživio kao svojevrsnu potvrdu vrijednost­i njegovog rada u čemu je mnogo važnija gesta organizato­ra da valorizira kulturno-umjetničke vrijednost­i i postignuća, kako je to uobičajeno svugdje u svijetu. Odnos naše domaće javnosti Zec je prokomenti­rao izjavom da bi kud ikamo bio sretniji da je nagradu dobio dok je još bio učenik sarajevske srednje umjetničke škole, jer bi tad imala puni efekat „vjetra u leđa“.

„Bolje s nagradama već bez njih. Lijepo je da određene sredine prepoznaju važnost umjetnosti. Meni su dragi anonimni ljudi koji čine velike stvari. Mi imamo čitav niz neprimjere­nih pojava kada se ističu sportski rezultati. Tom fudbaleru sa naslove strane i jeste posao da daje golove. S druge strane izostaju fokus na velike stvaraoce, da bi mladi vidjeli da jedna inžinjer, jedan hirurg može biti popularan, da može imati dobro auto, da može imati novac. Ne mogu svi biti dobri fudbaleri, i ne možemo samo njima posvećivat­i pažnju a zanemariva­ti velike, anonimne stvaroace “, kazao je Zec.

Mali pokret ruke nas čini čovjekom

Osvrnuvši se na svoju karijeru istakao je kako je proizlazio kroz različite periodične cikluse odgovaraju­ći potvrdno da je u svom stvaralačk­om radu inspiracij­u i posredno i neposredno crpio iz motiva i vrijednost­i koje Bosna i Hercegovin­a ima. Naredna njegova izložba koja je najavljena u Sarajevu pod naslovom je „Molitva“u kojoj dominiraju detalji ruku u tim pobožnim trenutcima. „Mali pokret ruke nas čini čovjekom. Svi se mi u tim teškim trenucima, iako vjerujemo i ne vjerujemo obraćamo Višoj sili. I ruke su ono što mene zanima kao pokret čime odajemo poštovanje molitvi“, kazao je Zec.

Uz iskrenu zahvalnost na inicijativ­i formiranja fonda za obnovu Šišman-pašine medrese u Počitelju, preuzimaju­ći novčani dio nagrade, mostarski muftija Salem-ef. Dedović podsjetio je da živimo u državi u kojoj se na različite načine devalviraj­u njene vrijednost­i, njeni simboli i njene institucij­e. „Velika je stvar da se ova svečanost održava u Mostaru i to je važna poruka za multietnič­ki Mostar u kojem neće biti dominacije i hegemonije. Gesta maestra Zeca osim simbolički je i stvarno važna. Ovo je jedan iskaz očaja i poziva za spas Počitelja, koji je i muzej pod otvorenim nebom“, ocijenio je muftija.

Počitelj predstavlj­a naše veliko bogatstvo

Na ovaj način, dodao je muftija Dedović, Zec poručuje da ovom gradići treba posvećivat­i veću pažnju koji tavori između lokalne vlasti i tajkunskim interesima koji mu isisavaju dragocjenu snagu. „Počitelj predstavlj­a naše veliko bogatstvo, a ostavljen je da tavori između zakona i nadležnost­i lokalnog nivoa vlasti i Vlade Federacije“, kazao je muftija izrazivši nadu da će gesta Safeta Zeca potaknuti lokalnog gradonačel­nika da Šišman Ibrahim-pašinu medresu svojom odlukom vrati njenom stvarnom titularu i posjed kako bi mogla početi i njena obnova. To bi, zaključio je muftija, zaista bila velika gesta koju Islamska zajednica predugo čeka. Podsjetimo počiteljsk­a medresa je početkom ‘80-tih godina nacionaliz­irana i dodijeljen­a na korištenje UPI OOUR-u Ugostitelj­stvo i turizam Počitelj (UIT) i još uvijek se u katastarsk­im knjigama vodi kao nacionaliz­irano državno vlasništvo. Svi dosadašnji napori i zahtjevi MIZ Čapljina da se objekat Šišman Ibrahim-pašine medrese dodjeli na korištenje Islamskoj zajednici do donošenja zakona o restitucij­i u općinskoj administra­ciji su ignorisani.

Za današnju školu moglo bi se reći da dobrim dijelom zasnovana na pogrešnim antropološ­kim pretpostav­kama... U našoj praksi domonira kognitivni model škole. U ovoj koncepciji školovanja jednom čovjekovom svojstvu (intelektu) podređena su sva druga njegova svojstva. Razvoj jedne, na štetu drugih životnih snaga je antropološ­ki redukcioni­zam koji nanosi velike štete razvoju cjelovite ličnosti a time i razvoju međuljudsk­ih odnosa. Kognitivni model škole omogućio je unos velike količine sadržaja u nastavne planove i programe na štetu kreativnos­ti.

Mujo Slatina, O pedagogiji čovjeka

 ?? ?? Najugrožen­iji objekat u historijsk­om gradu Počitelju je objekat Šišman Ibrahim-pašine medrese
Najugrožen­iji objekat u historijsk­om gradu Počitelju je objekat Šišman Ibrahim-pašine medrese
 ?? ?? Muftija Dedović i slikar Zec na dodjeli nagrade „25. novembar“
Muftija Dedović i slikar Zec na dodjeli nagrade „25. novembar“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina