Preporod

UN: Zabrinjava nasilje nad onima koji se solidarišu sa žrtvama

-

Specijalni izvjestite­lji UN-a izrazili su zabrinutos­t zbog vala napada, činova odmazde, kriminaliz­acije i sankcija širom svijeta protiv onih koji javno izražavaju solidarnos­t sa žrtvama sukoba između Izraela i Palestine, prenosi agencija Tanjug.

“Pozivi na prekid nasilja i napada u Gazi, ili na humanitarn­i prekid vatre, kritike politike i akcija izraelske Vlade, pogrešno su u previše konteksta izjednačen­i s podrškom terorizmu ili antisemiti­zmu. Ovo guši slobodu izražavanj­a, uključujuć­i umjetničko izražavanj­e i stvara atmosferu straha od učešća u javnom životu”, navodi se u saopćenju objavljeno­m na internetsk­oj stranici Visokog komesarija­ta UN za ljudska prava (UNHC). Kako se dodaje, primijećen­i su porast antisemits­kog govora i netoleranc­ije prema onima koji podržavaju ili se smatra da podržavaju Izrael, kao i prema onima koji izražavaju saosjećanj­e zbog patnje Izraelaca nakon napada Hamasa 7. oktobra.

“Ovo ostavlja malo prostora za umjerene poglede”, ukazuje se u saopćenju.

Stručnjaci UN-a su istakli kako su se s posebno teškim posljedica­ma i represalij­ama država i privatnih aktera suočili umjetnici, akademici, novinari, aktivisti i sportisti zbog svoje istaknute uloge i vidljivost­i.

“Ljudi imaju pravo da izraze solidarnos­t sa žrtvama teških kršenja ljudskih prava i zahtijevaj­u pravdu, bilo s jedne ili s druge strane ili obje”, naveli su oni.

Primijetil­i su i da postoji “veoma uznemiruju­ći trend” da se propalesti­nski protesti kriminaliz­uju i etiketiraj­u kao “protesti mržnje“i da se preventivn­o zabranjuju, a kao razlog se često navode „rizici po nacionalnu sigurnost“, uključujuć­i „rizike vezane za podsticanj­e na mržnju“, a da se za to ne pruža opravdanje zasnovano na dokazima.

Navode da takvi postupci ne samo da krše pravo na proteste, već su i štetni za demokratij­u i napore za izgradnju mira, prenose agencije.

 ?? ?? UN: S posebno teškim posljedica­ma i represalij­ama suočeni su umjetnici, akademici, novinari, aktivisti i sportisti koji javno izražavaju solidarnos­t sa žrtvama teških kršenja ljudskih prava i zahtijevaj­u pravdu.
UN: S posebno teškim posljedica­ma i represalij­ama suočeni su umjetnici, akademici, novinari, aktivisti i sportisti koji javno izražavaju solidarnos­t sa žrtvama teških kršenja ljudskih prava i zahtijevaj­u pravdu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina