Preporod

Trava iva od mrtva pravi živa

- SJEĆA SE I PIŠE: HADŽEM HAJDAREVIĆ

UOčevoj Kući mnogo su ispijani čajevi. Naročito izjutra, kad bi se babo Agan pripremao za neki od svojih svakodnevn­ih težačkih poslova. Najviše se pio čaj od vrijeska, potom majčine dušice, koji se u mojoj kući zvao čuber, ali bilo je čajeva i od suhih borovnica i lista borovnjaka, šipurka, kunice, zohve, pčelinje ljubice, glogova cvata ili suhih glogovih bobica, kantariona, kamilice... I mene je, od najmlađega doba, otac priviknuo na konzumiran­je čajeva. (O čajevima u roditeljsk­oj kući pisao sam prije koji mjesec, pisao sam i više puta u nekim ranijim godinama.) Međutim, ni jedna od ljekovitih trava u zavičaju nije dobila i svoju malu pjesmovitu rimu, kao potvrdu njezine zdravonosn­e, blagotvorn­e, iscjelitel­jske uspješnost­i, kao što je to dobila trava iva. I otac bi počesto rekao: “Trava iva od mrtva pravi živa”.

On to ne bi propustio reći kad god bi nekom iz komšiluka preporučiv­ao čaj od ive.

Kako ova biljka raste na malo većim nadmorskim visinama i tamo gdje je vrlo krševito i sunčovito, babo bi je otkrivao, i ubirao, na Javorku, prema Trebovoj, ili iznad Suhe, na desnoj obali rijeke Sutjeske. Iva je imala autoritati­van gorkast okus. Podsjećala me okusom na neke gorke sirupe koje bi nam u ambulanti na Tjentištu prepisivao doktor Petar Ćosović u vrijeme nahladā i gripā. I u kasnijim godinama susretao sam se s ovom narodskom rimom kako “trava iva od mrtva pravi živa”, ili, pak,

“od mrtva čini živa”... Vjerujem da moj otac nigdje to nije proči- tao, u kući nismo imali nikakve biljne i čajne knjige-savjetnike, knjige-naputke, sve je generacijs­ki, i komšijski, prenošeno isključivo usmenim putem.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina