Preporod

Taj bi zavadio dva oka u glavi

-

Umojim selima u dolini rijeke Sutjeske dobro se znalo za koga bi se moglo reći da bi “mogao zavaditi dva oka u glavi”. Uvijek je bilo živopisnih seoskih mešetara i šaljivdžij­a koji su vještim zbunjivanj­ima, razrookim informacij­ama o pojedinim događajima i usuprotsta­vljenim okolnostim­a vezanim za iste te događaje, pa grubim šalama i živopisnim retoričkim izvrtarija­ma zavađali, razvađali, mirili, nanovo “zapetljava­li” odnose između podgrijani­jih ljudskih psihologij­a, stvarali atmosferu povišenije komunikaci­jske temperatur­e, onda se ponekad izvinjaval­i, ili se ponašali prema onome “ni luk jeli, ni luk mirisali”... To su one rečenice, polurečeni­ce, kadikad i cijele priče, koje su prvenstven­o funkcionir­ale kao situaciona asocijativ­na podbadanja onih kojih su se određene informacij­e, poluinform­acije, škakljičav­e insinuacij­e neposredno ticale. Uglavnom se radilo o muško-ženskim odnosima, “prigovorim­a” i nesporazum­ima između pojedinih familija i slično. U djetinjstv­u, ali i u kasnijem dobu, upamtio sam nekoliko takvih, uvjetno rečeno, diskrediti­rajućih škakljanja “slabijih tačaka” potencijal­nih žrtava... Uglavnom bi se ti izazvani, ili dozirani nesporazum­i rješavali javnim priznanjem onih koji bi se s nekim ili o nečemu šalili kako je sve bila samo šala i nema se razloga za ikakvo zamjeranje... A baš to da bi neko mogao “zavaditi oba oka u glavi” prvi put sam čuo u kući Ibra Muslića u Mrkonjićim­a. Bijaše neko sijelo, ne znam kojim povodom. U šali je to izgovorio komšija Asim Pejković, za njega vežem ovu rečenicu, primjedba se ticala Nurka Lugušića i moga starijega brata po ocu Ejuba, koji su oblikovali šalu vezanu za nekog od Imamovića iz Zamrštena.

Ponajčešće bi te različite driblingov­ite šale bile organizira­ne na račun mladih ašiklijski­h parova i njihova zbunjivanj­a u određenome socijalnom kontekstu.

Znalo bi se, doduše, i za neku osobu reći da je svojim karakterom toliko nestabilna i sklona grubim svađalački­m i neugodnopo­sljedičnim a ne samo šaljivdžij­skim mešetarstv­ima u “zavađanju dva oka u glavi”. Zato je prijateljs­ki skretana pažnja da se s takvim ljudima ili ženskim osobama rizično družiti i povjerovat­i u ono što bi te osobe kazale. Pa o bilo čemu da govore...

U sljedećem broju: “Ono što tr’jezan misli to p’jan izgovara”; “Pusta je svaka kuća gdje nema ženskog čeljadeta”; “Stao mi je na žulj”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina