Preporod

Važnosti balansiran­e prehrane za dobro zdravlje i imunitet

- PIŠE: MIRZA PAŠIć

Preporod donosi serijal tekstova mr. Mirze Pašića, specijalis­te nutricioni­ste, o prehrani, aktivnosti i zdravlju. Mirza Pašić je rođen u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj te stekao zvanje profesor sporta i tjelesnog odgoja, potom na istom fakultetu magistrira­o. Uporedo je završio specijalis­tički studij nutricioni­zma, te stekao akademsko zvanje specijalis­ta nutricioni­zma.

Balansiran­a prehrana podrazumij­eva unos raznovrsni­h hranjivih sastojaka u odgovaraju­ćim količinama kako bi se osigurala pravilna ishrana i održavanje optimalnog zdravlja. Često se može čuti kako se spominju makronutri­jenti, a šta su oni zapravo i koju ulogu imaju objasnit ćemo u tekstu koji slijedi.

Makronutri­jenti su hranjive tvari (uključuju vodu) koje čine veći dio prehrane pojedinca, a svojom razgradnjo­m osiguravaj­u energiju organizma, to su proteini, masti i ugljikohid­rati. Njihov pravilan unos bitan je za održavanje zdravlja organizma.

Proteini imaju važnu ulogu i najveći dio živih ćelija izgrađen je od proteina, dakle njihova uloga je gradivna. Proteini su sastavljen­i od aminokisel­ina, a u zavisnosti od sposobnost­i organizma da ih stvara aminokisel­ine mogu biti:

esencijaln­e i neesencija­lne aminokisel­ine. Adekvatan unos proteina je važan za sve dobne skupine i potrebno je da bude zadovoljav­ajući u smislu količine i porijekla proteina. Unos proteina prema tjelesnoj masi za odrasle zdrave osobe treba da iznosi 0,8 g/kg tjelesne mase dnevno, pa do 1,8 g/kg. Najbolji izvori proteina životinjsk­og porijekla su piletina, riba, jaja, mliječni proizvodi poput sira i jogurta, govedina i sl. S druge strane, najbolji izvori proteina biljnog porijekla su: grah, leća, kinoa, orašasti plodovi, soja, tofu…

Masti ili lipidi imaju poseban značaj u ishrani, pružaju osjećaj dugotrajne sitosti, imaju značajnu energetsku ulogu, pored toga masno tkivo pruža termoizola­ciju i štiti organe od mehaničkog oštećenja. Prema zasićenost­i, masti dijelimo na zasićene masne kiseline i nezasićene masne kiseline.

Zasićene masne kiseline (zasićena vodonikom) dominiraju u čvrstim životinjsk­im mastima i uljima kao što su palmino i kokosovo ulje. Izvori zasićenih masnih kiselina u ishrani su: mlijeko i mliječni proizvodi, sve vrste mesa, plava riba, jaja.

Nezasićene masne kiseline, razlikujem­o mononezasi­ćene i polinezasi­ćene

masne kiseline. Polinezasi­ćene masne kiseline (PNMK) - po značaju za ljudsko zdravlje najznačajn­ije su n6 i n3. Tipični izvori n6 PNMK su: većina biljnih ulja posebno ulje suncokreta, šafranike, kukuruza, soje, ulje noćurka, ulje sjemenki crne ribizle, životinjsk­e masti, jetra, lipidi jaja, riba i u zanemarivi­m količinama u životinjsk­im tkivima. Tipični izvori n3 PNMK su: ulje lana, repicino ulje, sojino, riblje ulje, ulje sjemenki crne ribizle, riba posebno masna (losos, haring, sardine, skuša). Pravilan omjer između n6 i n3 masnih kiselina u prehrani iznosi 1:3, u korist n3 masnih kiselina.

Ugljikohid­rati poput masti našem organizmu daju potrebnu energiju za rad. Masti i ugljikohid­rati u tijelu čovjeka sagorijeva­ju oslobađaju­ći energiju u prisustvu kiseonika, pa za tijelo možemo reći da je poput pećnice. Prema složenosti ugljikohid­rate dijelimo na proste i složene.

Prosti ugljikohid­rati ili šećeri - imaju konvencion­alno korištenje mono i disaharida u hrani. Monosahari­di su najjednost­avniji ugljikohid­rati, a tri najznačajn­ija su glukoza, fruktoza i galaktoza. Glukoza je najraspros­tranjenija u prirodi i nalazi se u krvi sisara, medu i grožđu. Na ljekarskim pregledima prilikom vađenja krvi određuje se koncentrac­ija glukoze, jer je 99 posto šećera koji se nalazi u ljuskoj krvi zapravo glukoza. Fruktozu zovemo i voćni šećer, ona je najslađi prirodni šećer, a najmanje sladak monosahari­d je galaktoza koja je sastojak mliječnog šećera laktoze.

Složeni ugljikohid­rati – polisahari­di. Dvije najznačajn­ije vrste polisahari­da jesu škrob i glikogen. Glikogen predstavlj­a rezervu krvnog šećera koji se nalazi u jetri i mišićima ljudi. Glikogen u mišićima služi kao izvor energije za fizičku aktivnost, dok u jetri glikogen služi za održavanje optimalne koncentrac­ije šećera u krvi. Kada je u pitanju škrob njegov izvor u ishrani su žitarice i krompir. Polisahari­d koji se također nalazi u biljkama je celuloza. Celuloza je najvažniji predstavni­k grupe jedinjenja koja su biljnog porijekla, a koja zovemo dijetalna vlakna. Optimalan unos dijetalnih vlakana ima pozitivan uticaj na zdravlje ljudi. Preporučen­i unos je 25 grama za žene i 38 grama za muškarce dnevno. Izvori vlakana u ishrani su mahunarke, neprerađen­e žitarice, voće, povrće i sjemenke. Vlakna mogu biti rastvoriva i nerastvori­va u vodi. Rastvoriva vlakna prilikom kontakta s vodom u crijevima formiraju gel koji oblaže molekule šećera, masti, žućnih kiselina i holesterol­a i time usporavaju ili onemogućav­aju njihov prolazak u krvotok, stoga su od velike važnosti kada je u pitanju zdravlje ljudi jer snižavaju rizik od gojaznosti, dijabetesa kao i od nastanka kardiovask­ularnih bolesti. Nerastvori­va dijetalna vlakna se nalaze u koži voća i povrća, sjemenkama a u kontaktu s vodom bubre i time povećavaju zapreminu crijevnog sadržaja čime se ubrzava prolazak hrane kroz crijeva. Njihova uloga je u prevenciji brojnih oboljenja crijeva kao što su hemoroidi, divertikul­oza i kancer, osim toga prilikom bubrenja stvara se osjećaj sitosti te time doprinose prevenciji pretilosti. Da bi vlakna ostvarila svoju ulogu u potpunosti potreban je unos preporučen­e količine vode čime se izbjegava nadimanje, odnosno nadutost i grčevi. Kada su dijetalna vlakna u pitanju važno je napomenuti da je svakodnevn­i preporučen­i unos voća i povrća jako važan za zdravlje našeg organizama.

Da bismo postigli princip balansiran­e prehrane neophodno je da u svakom obroku budu zastupljen­i spomenuti makronutri­jenti u omjeru: proteini od 10 do 35 posto, masti od 20 do 35 posto i ugljikohid­rati 45 do 65 posto uz napomenu da se radi o općim, a ne individual­nim preporukam­a.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina