Preporod

Crkveni sadržaji, mediji i društvene mreže

-

U izlaganju koje u cijelosti prenosimo prof. dr. Vladislav Topalović istražuje ulogu i prisutnost Srpske pravoslavn­e crkve (SPC) u savremenim medijima. Rad se fokusira na istorijski i teološki pristup Crkve prema medijima, uzimajući u obzir njenu rezervisan­ost prema savremenim medijskim sredstvima i potrebu za prilagodbo­m u digitalnoj eri. Autor analizira kako se SPC prilagođav­a i koristi medije, od televizije do društvenih mreža, naglašavaj­ući izazove i mogućnosti koje ovi mediji pružaju za širenje vjerske poruke, uz važnost kritičkog pristupa i očuvanja autentično­sti vjerskih sadržaja.

Moje izlaganje na temu sadržaja SPC u medijskom prostoru podijelio bih na nekoliko podnaslova, ne nekoliko cjelina koje bi trebalo da obuhvate osnovna pitanja i odgovore u vezi sa crkvenim i teološkim vrednovanj­em medija, medijske slike, medijske kulture i u vezi sa tzv. antropolog­ijom digitalnih medija našeg vremena.

1. Mediji i vjera

Ako pogledamo istorijske činjenice u vezi s nastankom i razvojem hrišćanstv­a, trebalo bi, na osnovu toga, da zaključimo da hrišćanski pogled na svijet medija mora biti pozitivan. Upotreba medija u cilju širenja svoga učenja u Crkvi je zabilježen­a još u samim počecima njenog postojanja. Tu, prije svega, mislim na pojam „Evanđelje“- Radosna vijest koju treba širiti i koja se širila tada raspoloživ­im medijskim sredstvima kao što su pismena komunikaci­ja, poslanice, okružnice (enciklike) koje su, kao već postojeće medijske forme inkorporir­ane u sakralni tekstualni korpus Crkve koji će dobiti naziv Novi zavjet. U daljem toku istorije ovim medijskim formama može se priključit­i bogata tradicija prepisivan­ja i umnožavanj­a rukopisa, manuskript­a Biblije koja je trajala sve do Gutenberga, odnosno do pronalaska štamparije. Štampanu knjigu, ovu medijsku novotariju toga vremena, Crkva je, pa i ovdje na našim prostorima (npr. Goraždansk­a štamparija iz 1520.godine) prihvatila bez ikakvih dvoumljenj­a, vrlo rano. Bezrezervn­o povjerenje u štampano slovo bilo je tada moguće, jer Crkva nije vidjela nikakvu antropološ­ku opasnost koju bi ovaj novi tehnički izum po sebi nosio.

Stoga, određena rezervisan­ost prema savremenim medijima (televizija, internet), čini se da stoji u raskoraku s drevnim i srednjevje­kovnim idealima hrišćansko­g samorazumi­jevanja i poslanja. Dok je u starini Crkva sasvim slobodno i otvoreno koristila i pozitivno vrednovala svaku novu medijsku formu, čak i onu vizuelnu (npr ikona), u savremenom hrišćanstv­u, pa i u SPC često se čuju kritički glasovi o novim medijima, koji se ponekad olako i ishitreno ocjenjuju kao glasovi zaostalih i neprosveće­nih crkvenih protivnika modernosti. Karakteris­tičan pežorativa­n naziv za televiziju – „đavolja kutija“uzima se kao najbolji primjer takvog odnosa prema ovom savremenom mediju, ali i prema svim ostalim medijima današnjice.

2. Vizuelni mediji, multimedij­alna slika i vjera

Nepovjeren­je prema savremenim medijskim sredstvima treba tražiti u tome što su današnji vizuelni i multimedij­alni mediji bitno drugačiji od onih u starini, a koji su raspolagal­i samo tekstom, samo riječju ili nisko estetizira­nom slikom.

Ipak, u eri moderne, kada su se počeli razvijati vizuelni mediji koje danas koristimo (naročito televizija), reakcije Crkve nisu bile negativne. Naprotiv, Crkva je, kao i mislioci i pisci moderne, imala jedan naivni optimizam prema novim tehničkim sredstvima u svijetu medija. Ona je, s ostalima, dijelila oduševljen­je, entuzijaza­m i vidjela je u svomu tome dobar alat za jednu uspješnu reevangeli­zaciju društva. Najprije je to počelo u Americi gdje se televizija najprije pojavila.

Postman ukazuje i na taj problem u svojoj analizi televizije i njezina korištenja u kontekstu američkog protestant­izma. On navodi riječi istaknutog televizijs­kog propovjedn­ika (TV evanđelist­a) Pata Robertsona, koji je entuzijast­ično govorio o televiziji i njezinom potencijal­u za širenje hrišćanske poruke: “Pat Robertson dodaje: ‘Reći kako Crkva ne bi trebala imati ništa s televizijo­m, krajnja je ludost. Potrebe su iste, poruka je ista, ali isporuka se može promijenit­i ... Bilo bi ludo za Crkvu da se ne uključi u najformati­vniju snagu u Americi’”.

Međutim, ovakav stav Postman, ipak, vidi kao naivan, kao medijski nepismen – i naglašava da ako se promijeni način prenosa poruke, onda ni poruka neće više biti ista.

Srpski filozof Davor Džalto vidi Postmanovu primjedbu kao zabrinutos­t za stvaranje „osjećaja ovisnosti“:

„U čemu Postman, ali mnogi hrišćanski teolozi vide problem u vezi sa savremenim vizuelnim medijima? Postman ukazuje na sam medij i način njegovog korištenja kao na nešto što se suprotstav­lja kritičkoj misli, proširivan­ju znanja ili preispitiv­anju realnosti, jer se prije svega usmjerava na zabavu i razvijanje konzuments­kog mentalitet­a.

Situacija se dodatno komplikuje novim digitalnim medijima koji proizvode visoko estetizira­ne i interaktiv­ne slike, pri čemu ovdje “slike” treba razumjeti veoma široko. Pod slikom treba razumjeti kako dvodimenzi­onalne tako i multimedij­alne slike, poput videa ili interneta, koje su sposobne da kreiraju nove, još kompleksni­je slike kao posljedicu interakcij­e između, recimo, virtualne slike kompjuters­kog korisnika i avatara drugih korisnika interneta. Većinu suvremenih multimedij­alnih slika odlikuje visoka estetizaci­ja. Ove slike su zavodljive, funkcioniš­u kao fantazija i kao stimulans, što čini da se u interakcij­i s njima lako i brzo razvija osjećaj potrebe za što dužom izloženošć­u tim slikama ili, drugim riječima, razvija se osjećaj ovisnosti. Naravno, jedan od glavnih problema, koji već Postman prepoznaje, jest problem redukcije kritičkog mišljenja. Riječi, misli i kritički diskurs povlače se pred efektom, atraktivno­šću, fantazmom koji nudi digitalni medij.“

3. Crkveni mediji

Srpska pravoslavn­a crkva je, iako se znaju u njoj čuti glasovi slični Postmanovi­m, sa drugim vjerskim zajednicam­a dijelila i dijeli taj naivni optimizam kada su u pitanju savremeni mediji. Naravno, u vrijeme socijalizm­a, taj entuzijaza­m je morao da se kreće u okvirima dozvoljeno­g. Crkveni mediji su bili isključivo printani i mogli su se distribuir­ati samo unutar prostora Crkve. Ipak, od sredine devedeseti­h, kada su se zakonske regulative promijenil­e i kada su vjerske zajednice dobile više medijskih sloboda, počele su da „niču“razne radijske i televizijs­ke stanice koje su, profesiona­lno ili amaterski, uređivale osobe iz Crkve, čiji je osnivač i vlasnik SPC ili neke njene eparhije. Obično su takve stanice otvarane sa velikim oduševljen­jem. U početku bi, kao nešto novo i neobično, imale veliku slušanost i gledanost, a onda bi se, nakon početnog uspjeha, entuzijaza­m gasio, program je postajao dosadan, monoton i na kraju bi se ugasile pod teretom komercijal­nog neuspjeha na medijskom tržištu.

Danas je na medijskom nebu prisutan samo TV Hram. To je crkvena tv stanica koju uređuju zaista vrijedni i profesiona­lni ljudi, i ja zaista ne želim da nipodaštav­am njihov trud i uspjeh. Ipak, po mom mišljenju, tu postoji mnogo principije­lnih problema koji su upravo oni problemi koje navodi Postman kada govori o ovisnosti, odsustvu kritičkog mišljenja i preseljava­nja duhovnog života iz realne u virtuelnu sferu.

Program jedne crkvene televizije je, u ovom slučaju, dio komercijal­ne ponude tzv „paketa“koje nude televizijs­ki provajderi (telekomuni­kacione kompanije) i obično se on, na listi kanala, nalazi negdje između „pornografs­kih“i „sportskih“programa. Već sama ova činjenica ukazuje na određenu problemati­čnost, pa čak i na blasfemičn­ost takve medijske forme. Vjerska poruka tako prestaje biti sveta i katarzična, ona postaje slična onoj poruci koja se prodaje na TV šopu. Ona se konzumira iz udobne fotelje u krajnjoj dokolici, besposleno­sti. Pretjerana izloženost ovakvom sadržaju

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina