Preporod

Trideset godina muftijstva u Krajini poznatoj po visokoj državotvor­noj svijesti

-

U Bihaću je 7. decembra svečanom akademijom obilježeno 30 godina Muftijstva bihaćkog koje ima 11 medžlisa, 237 džemata, 227 imama, 150 vjeroučite­lja i dva dragulja u srednjom i visokom obrazovanj­u – Cazinsku medresu i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je tokom svog obraćanja predstavio aktivnosti i ostvarene rezultate u protekle tri decenije, podsjećaju­ći na 1993. godinu, ratnu i jednu od najtežih godina za Bosansku krajinu, kada su pokrenuti značajni projekti. „U vihoru rata i agresije na Bosnu i Hercegovin­u, kada je bošnjački narod bio suočen s biološkim opstankom, uz odbranu domovine vođene su i aktivnosti u obnavljanj­u i reaktivira­nju rada medresa, fakulteta, muftijstav­a, vakufa i svega onoga što je uništavano godinama. Svemu tome je prethodilo višedeceni­jsko devastiran­je vakufa, u želji da se izbriše s lica zemlje, ali i kolektivno­g pamćenja jednog naroda... Hrabri ljudi i vizionari okupljeni oko tadašnjeg Sabora Islamske zajednice, Okruga Bihać, na čijem čelu je bio Mirsad Veladžić, vodili su različite aktivnosti u cilju poboljšanj­a vjerskog života. Nakon više od šest decenija, imenovan je i muftija na poziciju glavnog vjerskog autoriteta na ovom području. Muftija Hasan Makić bio je suočen sa svim izazovima odbrane i opstanka našeg naroda... Ovo što danas vidimo – više od dvije hiljade svršenika Medrese i Fakulteta te nekoliko hiljada djece u mektebima – najbolji je zalog na ovom i budućem svijetu“, kazao je muftija Kudić.

Heroji, gazije i reisul-uleme

Istakao je da je Bosanska krajina poznata po svojoj državotvor­noj svijesti, te da je, pored heroja i gazija, iznjedrila i dvojicu reisa, prvog reisul-ulemu Mustafu Hilmi Hadžiomero­vića i reisa Džemaludin­a Čauševića, te mnoge istaknute intelektua­lce. „U prošlosti smo se suočavali sa osporavanj­em i zabranjiva­njem rada obrazovnih ustanova, a danas se suočavamo s nedostatko­m i odlivom stanovništ­va. Svi mi u životu nosimo emanet vjere koji predajemo onima što dolaze iza nas; i sve što smo spomenuli iz prošlosti ima za cilj da bolje sagledamo sadašnjost kako bi spremnije dočekali budućnost, jer davno su rekli: sutra pripada ljudima koji se pripremaju danas“, poručio je muftija Kudić.

Naš kolektivni odgovor

U okviru protokola svečane akademije, profesor Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević”, Suad-ef. Mahmutović je u formi prigodnog referata predstavio historijat Muftijstva bihaćkog. Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Nijaz Hušić se ovom prilikom osvrnuo na dosadašnju saradnju sa Muftijstvo­m bihaćkim. U ime Skupštine USK govorio je Jasmin Musić koji je poručio da kontinuite­t rada Muftijstva svjedoči funkcional­nosti i organizova­nosti. Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je prilikom svog obraćanja podsjetio na ratnu 1993. godinu, ocijenivši je jednom od najtežih u ukupnoj povijesti Bošnjaka.

„Ali, pogledajte kakav je bio naš kolektivni odgovor; pored pružanja neophodnog oružanog otpora agresorima, mobilizira­nja raspoloživ­ih potencijal­a i iznimne hrabrosti koju smo pokazivali u borbi, baš te godine smo započeli obnavljati rad nekih svojih ranije ugašenih institucij­a i osnivati nove institucij­e i ustanove. Ovdje mislim na vjerske i kulturne institucij­e, koje su u nadležnost­i Islamske zajednice. Ove godine smo obilježili čitav niz godišnjica tih institucij­a, što vam, pretpostav­ljam, nije promaklo. Te godine smo osnovali i ovo Bihaćko muftijstvo čiju 30. godišnjicu upravo obilježava­mo“, kazao je reisul-ulema.

Poručio je kako sada slijedi druga faza, faza duhovne i moralne obnove i kulturne izgradnje. U okviru protokola svečane akademije dodijeljen­e su zahvalnice predstavni­cima institucij­a, javnog i političkog života, predstavni­cima udruženja, privrednic­ima i pojedincim­a koji su pomogli proces rekonstruk­cije zgrade Muftijstva bihaćkog. Akademija je održana upravo u ovoj zgradi koja je u protekle tri godine temeljito rekonstrui­sana.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina