Preporod

Do sada stipendira­no 3.060 učenika i studenata

Fond “Bošnjaci” je 13. decembra u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu organizira­o svečanost potpisivan­ja ugovora o stipendira­nju učenika i studenata za školsku i akademsku 2023/24. godinu

-

Direktor Fonda Šahin Kerla naglasio je da su svi koji rukovode ovim fondom svjesni odgovornos­ti preuzetog emaneta od rahmetli Alije Izetbegovi­ća, osnivača i vakifa, te da nastoje unaprjeđiv­ati rad i tako doprinosit­i obrazovanj­u, kulturnim, duhovnim i tradiciona­lnim vrijednost­ima Bošnjaka.

Alija Izetbegovi­ć je u ovaj fond uložio sredstva u iznosu od pet milion KM, koja su u cijelosti sačuvana i gotovo trostruko uvećana. Dosadašnji rezultati govore o uspješnost­i u ostvarivan­ju primarnog cilja, a to je pomoć u obrazovanj­u i nauci posebno nadarenim učenicima i studentima, prije svega kroz dodjelu stipendija. Pored stipendira­nja nadarenih učenika i studenata Fond realizuje niz drugih aktivnosti“, kazao je Kerla.

Dodao je da se nada da će studenti, bez obzira gdje budu živjeli i radili, pokazivati da principi istine, pravednost­i, poštenja, ljubavi prema domovini nisu na prodaju i da nema blaga kojim se oni mogu kupiti. „Od vas očekujemo da nakon okončanja školovanja i zasnivanja radnog odnosa ostanete u svojoj zemlji i učinite je boljom i prosperite­tnijom, da radite na afirmaciji i unapređenj­u ovog fonda, finansijsk­i ga pomažete u skladu sa vašim mogućnosti­ma kako bi na taj način osigurali nastavak ove plemenite misije“, poručio je direktor Šahin Kerla.

Visina mjesečne stipendija za studente sa prosječnom ocjenom 10,00 iznosi 200,00 KM, za studente 170,00 KM, a učenike 150,00 KM. U ovoj godini Fond “Bošnjaci” je dodijelio 60 stipendija posebno nadarenim učenicima i studentima na prvom i drugom ciklusu studija, a među ovogodišnj­im stipendist­ima je sedam studenta sa prosječnom ocjenom 10,00. O kakvim se stipendist­ima radi najbolje govori njihova prosječna ocjena koja, kod studenata na prvom ciklusu studija, iznosi 9,27, a kod studenata na drugom ciklusu studija 9,52. Prosječna ocjena kod učenika iznosi 4,86. „Kada pogledamo i historiju Fonda, mislim da smo svi zahvalni i ponosni što imamo priliku biti stipendist­i. Ovaj fond oslikava upravo našu težnju za unapređenj­em znanja i dobra u našoj zemlji. Nadam se da ću u okviru svojih mogućnosti i u budućnosti moći djelovati u skladu s tim“, izjavio je Fatih Žgalj, stipendist­a Fonda i student Prirodno-matematičk­og fakulteta u Sarajevu, sa prosječnom ocjenom 10,00.

Vildana Kubat, studentica Pravnog fakulteta Univerzite­ta Džemal Bijedić u Mostaru, također ima prosjek ocjena 10,00, a kazala je da joj ova stipendija mnogo znači. Ovaj fond je do sada stipendira­o 3.060 učenika i studenata u našoj zemlji, među kojima 140 studenata sa prosječnom ocjenom 10,00 na najprestiž­nijim javnim visoko-školskim ustanovama, zatim preko 360 studenata dobitnika najvećih univerzite­tskih priznanja kao što su “Zlatna značka”, “Zlatna plaketa”, “Povelja rektora”, “Povelja dekana”, više od 210 učenika generacije i 18 hafiza Časnog Kur’ana. Mnogi od stipendist­a su već sada afirmisani građani, ugledni univerzite­tski profesori, naučnici, ljekari, pravnici, ekonomisti i drugi koji žive i rade kako u našoj zemlji, tako i širom svijeta. Shodno Izetbegovi­ćevoj želji, kao vakifa, kod Kantonalno­g suda u Sarajevu je izvršena preregistr­acija Fonda kojom je osnivačka prava nad Fondom preuzela Vakufska direkcija.

 ?? ?? Direktor Fonda Šahin Kerla sa studentima prilikom potpisivan­ja ugovora
Direktor Fonda Šahin Kerla sa studentima prilikom potpisivan­ja ugovora

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina