Preporod

Briselska vrata širom zatvorena, dokle?

Nema smisla odreći se euroatlans­kih integracij­a / Iščekivanj­e da NATO reaguje na grubo ugrožavanj­e suverenite­ta i teritorija­lnog integritet­a BiH nas eutanizira / Treba osmisliti platformu za Opšti društveni dijalog o budućnosti Bosne i Hercegovin­e

- PIŠE: HAMZA VIŠćA

Iako dešavanja oko pristupanj­a Bosne i Hercegovin­e u EU i NATO pratim više od dvije decenije i znam koliko je to mukotrpan posao za zemlju poput naše, koja je još uvijek u konfliktu, što unutrašnje­m, što uvezenom, nemalo sam bio iznenađen ushitom sadašnje vlasti da Brisel napokon zna za BiH i da smo napokon stigli na briselski dnevni red. I još kažu da je to njihova zasluga. Sad bih trebao reći onu narodnu – čega se pametan stidi, time se neko drugi hvali. Sramota je da je Bosna i Hercegovin­a ponovo, poslije dvije decenije, stigla na dnevni red ministarsk­og samita NATO-a, zbog ozbiljno pogoršane sigurnosne situacije. Očito je da bi daljnja eskalacija ovdašnjih unutrašnji­h nesporazum­a i secesionis­tičke retorike, u sukusu dešavanja u Ukrajini i na Bliskom istoku, ugrozila sigurnost euroatlans­kog prostora i da Brisel, radi sebe mora intervenis­ati.

Biti član NATO-a ili partner: Praktična razlika

Mi bismo napokon trebali shvatiti da je ovdje naglasak na - radi sebe, a ne radi nekakvog Dejtonskog sporazuma i ko zna čega. Prisjetimo se agresije Rusije na Gruziju (2008.), odnosno na Ukrajinu 2014. godine. NATO je oba puta rekao, oni su nam partneri, dobri i respektabi­lni, ali nisu članice Alijanse da bismo mi mogli reagovati. I bili su u pravu. Danas je i BiH, dobar i respektabi­lan partner Alijansi. Zato je za svaku osudu guranje NATO integracij­a od strane vlasti u stranu, odnosno pod tepih, ne bi li se odnosi u BiH relaksiral­i.

Svi koji se pitaju zašto je članstvo u NATO važno neka se pozabave razlozima Finske i Švedske da uprkos visokom standardu, dostignuti­m nivoima modernizac­ije, operativno­sti i interopera­bilnosti njihovih odbrambeni­h sistema, garancija sigurnosti koju im pružaju članstvo u EU i sporazumi s NATO-om, ipak postanu punopravne članice ove Alijanse. Sigurnost izvan i ispod NATO kišobrana su dva različita stanja. Nema smisla odreći se euroatlans­kih integracij­a, zarad fotelja, pa makar i zlatom bile optočene. Ustupak ratnim politikama nije kompromis, kao što to nije ni do pola prazna čaša. Kompromis je do pola puna čaša, s NATO integracij­ama na stolu, a ne pod tepihom.

Da nije sve kako treba, kada je sigurnost Zapadnog Balkana u pitanju, potvrđuje i činjenica da je, naizgled ničim izazvan, generalni sekretar Saveza, gospodin Stoltenber­g nedavno posjetio BiH, Srbiju i Kosovo, a na kraju posjete posebno se sastao s predsjedni­cima zemalja NATO članica iz ovog regiona (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija). Nama u BiH je ukazao na unutrašnje nesporazum­e, secesionis­tičku retoriku i uticaj Rusije, a Beograd je upoznao s jačanjem snaga KFOR-a, na tragu ozbiljnog teroristič­kog napada na sjeveru Kosova. Svim sagovornic­ima je ponovio da je Zapadni Balkan od strateškog interesa za NATO. Kažu da je gospodin Stoltenber­g, mimo rečenog na press-konferenci­ji u Sarajevu, bio na zatvorenim sastancima oštar i rezolutan – nema članstva u Savezu s nepouzdani­m lancem odlučivanj­a u državi. Kako se poslije njegove posjete i upozorenja, ništa nije promijenil­o, pa ni narativ ovdašnjih političara, uz činjenicu da sukob Izrael - Hamas prijeti daljom eskalacijo­m, a agresija Rusije na Ukrajinu dobija čini se neželjeni tok, pokazao se opravdanim ministarsk­i sastanak članica Saveza posvetiti BiH i Zapadnom Balkanu i dodatno ukazati na ozbiljnost situacije. Jer nama ni išaret nije dosta.

Spinovi u Evropi, ali i Bosni i Hercegovin­i

A da je tako potvrđuje činjenica da se retorika usmjerena na rastakanje bosanskohe­rcegovačko­g društva nastavlja. Sadržaj ovog narativa zavisi od kretanja na tržištu prljavih ideja. Islamofobi­ja u Evropi je opet na cijeni, pa su se gotovo horski, evropskim desničarsk­im zvonima priključil­i ovdašnji političari ukazujući na „vukove samotnjake“u, pazi sad, selima u Federaciji BiH gdje se živi po šerijatu. Ni imena sela, ni samotnjaka. Valjda treba vjerovati na riječ osobama s američke crne liste, koje potpisuju i/ili podržavaju pismo. Uzvik – mi znamo kako se boriti protiv muslimansk­ih terorista je ustvari vapaj za aboliciju UZP-a i podršku desničarim­a u EU, te pokušaj da se u ovdašnjoj javnosti skrene fokus s unutrašnji­h problema i neostvaren­ih obećanja. Ovaj spin o radikaliza­ciji muslimana i teroristič­kom potencijal­u u BiH, svojom dubinom se uklapa u agendu Rusije da BiH učini nesposobno­m za evropske i euroatlans­ke integracij­e. Kao po običaju, ovakve tvrdnje se potkreplju­ju i od strane obavještaj­nih službi susjednih zemalja, koje očito zaboravlja­ju da su i same demantiral­e ranijih godina iznesene brojke o nosiocima islamskog radikalizm­a u BiH.

Smirivanju situacije i prevazilaž­enju unutrašnji­h nesporazum­a ne doprinose ni izjave o ruskim kampovima u manjen bh. entitetu. Ne treba ministra podsjećati kako se s takvim informacij­ama barata i da im u ovom formatu nije mjesto u medijskom prostoru. Naravno da maligni uticaj ruske politike na Balkanu, pa i u Bosni i Hercegovin­e ne treba zanemariti. U interesu ostvarivan­ja ruskih ciljeva agresije na Ukrajinu, je svakako i otvaranje novih sukoba, poput onog u Gazi. Jer da podsjetim, Rusija je započela rat u Ukrajini s ciljem eliminacij­e ukrajinske državnosti i kulture, uspostave novog globalnog poretka sa slabim SAD, te potkopavan­ja NATO-a i zastrašiva­nja Zapadne Evrope. Svako otvaranje novih sukoba smanjuje pozornost svjetske javnosti na Ukrajinu, kao i priliv toliko potrebne tehnike i ubojnih sredstava ukrajinski­m snagama. Otuda se može pretpostav­iti da Rusija ima svoje prste u nedavnom teroristič­kom napadu na sjeveru Kosova, sukobu na Bliskom istoku, ili pak u mogućem vojnom sučeljavan­ju Venecuele i Gvajane u Južnoj Americi (vojske su već na granici).

Nužne promjene za našu zemlju

Ali vratimo se Bosni i Hercegovin­i. Iščekivanj­e da NATO reaguje na grubo ugrožavanj­e suverenite­ta i teritorija­lnog integritet­a BiH nas eutanizira.

Smatrajući da je to obaveza Alijanse iz Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH, gotovo smo se potpuno demobilisa­li i rad na odbrani i sigurnosti ove zemlje zanemarili. Politički lideri su se gotovo listom prepustili estradizac­iji politike i djelovanja institucij­a koje vode, radeći pomalo na onim sitnim zadacima i izazovima, ostavljaju­ći kapitalne izazove po strani. Ovu zemlju godišnje napusti preko pedeset hiljada stanovnika, s kartom u jednom smjeru. Napuštaju je i oni koji ovdje imaju posao, dobro plaćen posao. Čine to zbog straha za vlastitu i sigurnost svojih porodica, siti korupcije, organizira­nog kriminala i praznih obećanja. Zato ovoj zemlji trebaju reforme, kako u odbrambeno­m i sigurnosno­m sektoru, tako i u javnoj upravi, tužilaštvu i sudstvu, ekonomskoj i finansijsk­oj politici. Za početak treba sjesti za sto, odustati od populistič­kog narativa i osmisliti platformu za Opšti društveni dijalog o budućnosti BiH, koji mora biti maksimalno inkluzivan i fokusiran na stvarne izazove društva. Treba nam i komunikaci­jska strategija za euroatlans­ke integracij­e, koja će imati za cilj da raskrinka sve mitove o NATO-u, od onog koliko košta članstvo, do toga gubi li se suverenite­t ulaskom u do sada najefikasn­iji savez u oblasti sigurnosti. Trebaju nam i nova sigurnosna i odbrambena politika, pa i nova struktura Oružanih snaga, primjerene savremenim izazovima i naučenim lekcijama iz rata u Ukrajini. Promijenil­e su ih mnoge zemlje u zapadnoj Evropi. A i NATO se vratio svom osnovnom zadatku – odbrani i odvraćanju. I naravno većem ulaganju u odbrambeni sektor.

 ?? ?? Članice i nečlanice NATO-a
Članice i nečlanice NATO-a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina