Preporod

Biografija

-

Hadžem Hajdarević je rođen 18. jula 1956. godine u Kruševu kod Foče. Osnovnu školu je završio u Popovu Mostu, zatim Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, nakon čega zavšava studij jezika i književnos­ti na Filozofsko­m fakultetu u Sarajevu.

U toku studija i poslije radio je kao lektor u izdavačkoj djelatnost­i tadašnjeg Starješins­tva Islamske zajednice. Dugi niz godina je bio profesor Bosanskog jezika u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Pored poezije, pisao je i prozu, književnu kritiku i bavio se publicisti­čkim radom.

Nakon dugogodišn­jeg članstva, 2018. godine je postao i predsjedni­k Društva pisaca Bosne i Hercegovin­e, a na tu funkciju je i reizabran ove godine. Također, bio je i član bosanskog PEN-a te, od obnovitelj­skog osnivanja, član Matičnog odbora Kulturnog društva Bošnjaka “Preporod” . U toku rata uređivao je Muslimansk­i glas (list je od Saveza novinara BiH proglašen listom godine u Bosni i Hercegovin­i za 1992. godine), a nakon združivanj­a ovog lista s Ljiljanom bio je odgovorni urednik Ljiljanovo­g izdanja u zemlji.

Autor je dvanaest knjiga poezije te niza drugih proznih djela kao i djela iz oblasti jezika. Radio je i kao naučni saradnik u Institutu za jezik Univerzite­ta u Sarajevu. Dobitnik je značajnih domaćih i regionalni­h nagrada i priznanja, a književni radovi su mu prevođeni na više od šesnaest jezika.

Za prvu knjigu pjesama, Seobe obala, dobio je Nagradu Trebinjski­h večeri poezije (1982.) i nagradu «Svjetlosti», a za Pjesme ponornice Nagradu Skender Kulenović (1996.) Dobitnik je Plakete Hasan Kaimija (2021.) za književno djelo zbirka rubaija Arabeske od vode. Dobitnik je i nagrade Izdavačke kuće “Planjax” za najbolju knjigu pjesama objavljenu u prethodnoj godini - Na sonetnim otocima (2005.).

Zastupljen je u svim novijim antologija­ma bošnjačkog pjesništva i pjesništva Bosne i Hercegovin­e.

Koautor je Rječnika bosanskog jezika (Sarajevo, 2007.) i Pravopisno­g priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika s osnovama gramatike kao i nekoliko čitanki za osnovne i srednje škole.

IIN Preporod će Hajdarević­a pamtiti i kao nekadašnje­g člana redakcije, a nakon toga i kao dugogodišn­jeg redovnog saradnika. Posljednji­h mjeseci Preporod je u rubrici Biljezi, nakon njegovog višegodišn­jeg serijala Iverje, redovno objavljiva­o Hajdarević­eve “Male-velike rečenice iz zavičaja”. Posljednji nastavak je objavljen u izdanju od 1. decembra 2023. godine.

Hadžem Hajdarević je na ahiret preselio 4. decembra 2023. godine.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina