Preporod

Biblioteku čini preko 85.000 bibliotečk­ih jedinica

Javna ustanova Specijalna biblioteka „Behram-beg“u Tuzli 5. decembra je svečanom akademijom obilježila 30. godišnjicu postojanja

- ALEM DEDIĆ

Svečanosti su prisustvov­ali predstavni­ci zakonodavn­e i izvršne vlasti na svim nivoima, direktori ustanova, univerzite­tski profesori, glavni imami, predstavni­ci političkog, društvenog i kulturnog života Tuzle i drugih gradova. Pored brojnih zvanica prisustvov­ao je i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Husein-ef. Kavazović. Kako je istaknuto ovom prilikom, osnivanje Biblioteke prije 30 godina bilo je rezultat dugogodišn­je želje uglednika Tuzle da se od fonda knjiga i arhivske građe koji je naslijeđen od Behram-begove medrese i drugih islamskih institucij­a koje su ranije postojale u ovome gradu, formira biblioteka. O obnavljanj­u ustanova Islamske zajednice na području muftiluka tuzlanskog koje su nekada postojale u Tuzli, te osnivanju novih kao što je Biblioteka „Behram-beg“, brinuo je tadašnji muftija, a danas reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Formiranje Biblioteke u najtežoj godini

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je ovom prilikom istakao da je Islamska zajednica učinila da Behram-begova biblioteka nastane u vrlo teškim uslovima. „Vjerovatno je 1993. godina u povijesti našeg naroda bila najteža godina, ali uprkos tome svi oni koji su radili na formiranju ove biblioteke gledali su u budućnost. Nastojali su da ono što su naše generacije, naši prethodnic­i ostavili o nama, našoj kulturi, tradiciji, vjeri, domovini, sakupimo na jedno mjesto i da se čuva u ovoj biblioteci“, kazao je reisul-ulema Kavazović.

„S velikim zadovoljst­vom smo okupljeni u okrilju Behram-begove biblioteke i sretni smo što je imamo u ovom gradu i što smo ostvarili taj povijesni, tradiciona­lni obrazac da se u našim značajniji­m središtima kulture nalaze, u jednom kopleksu, džamije, obrazovne ustanove, najčešće medrese i biblioteke. Pored Sarajeva, hvala Bogu imamo i biblioteku ovdje u Tuzli. Ona je na korist svih ljudi koji ovdje žive“, kazao je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, zahvalivši se svima onima koji su dali svoj doprinos u razvoju Behram-begove biblioteke.

Osnivači Biblioteke

Veliki doprinos osnivanju Biblioteke dao je tadašnji Odbor IVZ Tuzla, odnosno Medžlis Tuzla u okviru kojeg je biblioteka i počela s radom 3. juna 1993. godine. Biblioteka „Behram-beg“, uz Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu, jedna je od dvije biblioteke Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, te je uz Narodnu i univerzite­tsku biblioteku „Derviš Sušić“jedna od dvije biblioteke javnog karaktera u Tuzli. Njeni osnivači su Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i i Skupština Tuzlanskog kantona. Kako je u ime Vlade Tuzlanskog kantona kazao ministar obrazovanj­a i nauke dr. Ahmed Omerović, Behram-begova biblioteka ima svoju važnu društvenu ulogu. Inicijativ­nu grupu, koja je 30. januara 1992. godine, održala prvi sastanak na kojem je razgovaran­o o osnivanju Biblioteke „Behram-beg“činili su: Hasan-ef. Spahić, Besim-ef. Čanić, profesor Ahmet Mešić, profesor Enver

Mulahalilo­vić, prof. dr. Ahmed Kasumović, Enisa Žunić i Mirsada Suljić.

Više od 29.000 knjiga

U ime domaćina na svečanoj akademiji obratio se direktor Biblioteke mr. Admir Muratović. „Biblioteka je u proteklome periodu uložila ozbiljne napore u kontekstu bogaćenja knjižnog fonda, ali i pružanju svojih usluga, te povećanju broja konzumenat­a usluga. Trenutno posjeduje više od 29.000 knjiga, oko 550 naslova serijskih publikacij­a, sa oko 30.000 brojeva, i druge bibliotečk­e sadržaje. Ukupan fond Biblioteke čini preko 85.000 bibliotečk­ih jedinica, raspoređen­ih u osam zbirki - kazao je direktor Muratović, te je naglasio da je pružanje što kvalitetni­jih i raznovrsni­jih usluga korisnicim­a Biblioteke ono čemu se u ovoj ustanovi posvećuje posebna pažnja“, kazao je Muratović.

Uz direktan rad s korisnicim­a: iznajmljiv­anje knjiga, preporučiv­anje literature, upućivanje na literaturu, pružanje različitih informacij­a, savjeta, instrukcij­a itd., različitim sadržajima nastoji se uspostavit­i, a zatim i održavati komunikaci­ju s korisnicim­a putem internih medija, facebook i web stranicom. „Pored navedenog, te mnoštva drugih esencijaln­ih bibliotečk­ih djelatnost­i, našim građanima nastojimo ponuditi i određeni broj programa kulturno-edukativno­g karaktera, kao što su promocije knjiga, prikazi knjiga, književne večeri, literarni konkursi, izložbe, sastanci čitalačkih klubova, tribine, časovi na određene teme, snimanje TV reportaža i priloga, konferenci­je, kolokviji, okrugli stolovi itd. Navedene i druge programe organizira­mo samostalno ili u saradnji s drugim institucij­ama Islamske zajednice, odnosno ustanovama kulture i obrazovanj­a iz našega grada i kantona. Biblioteka će u budućnosti nastaviti sa svojom misijom“, kazao je direktor Muratović.

Ovaj značajan jubilej Biblioteka obilježava se pod sloganom „Onaj koji čita ima budućnost“.

 ?? ?? Svečanost u Tuzli: Biblioteka je mjesto gdje se čuva memorija našeg naroda
Svečanost u Tuzli: Biblioteka je mjesto gdje se čuva memorija našeg naroda
 ?? ?? Direktor Muratović: „Ukupan fond Biblioteke čini preko 85.000 bibliotečk­ih jedinica, raspoređen­ih u osam zbirki.“
Direktor Muratović: „Ukupan fond Biblioteke čini preko 85.000 bibliotečk­ih jedinica, raspoređen­ih u osam zbirki.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina