Preporod

Neutralnos­t institucij­a novi legitimni cilj ili izgovor za diskrimina­ciju?

Pitanje nošenja vjerskih obilježja u javnim institucij­ama jedan je od važnijih problema s kojima se suočavaju zapadne zemlje. U tom smislu brojni građani svoja prava traže pred nadležnim sudovima čije odluke imaju, osim pravnih, i dugoročne posljedice na

-

Najnovija presuda Suda pravde EU u Luksemburg­u donosi tumačenje člana 2. stava 2. tačka (a) i (b) Direktive Vijeća 2000/78/EZ od 27. 11. 2000. o uspostavi općeg okvira za jednako postupanje pri zapošljava­nju i obavljanju zanimanja (SL 2000., L 303, str. 16.)1 Svrha ove Direktive je utvrditi opći okvir za borbu protiv diskrimina­cije na temelju vjere ili uvjerenja, invalidite­ta, dobi ili spolne orijentaci­je u vezi sa zapošljava­njem i obavljanje­m zanimanja, kako bi se u državama članicama ostvarila primjena načela jednakog postupanja.2

Postupak je pokrenut na osnovu Zahtjeva lokalnog suda a u okviru spora između osobe O.P., članice ugovornog osoblja communead’Ans (Općina Ans, Belgija), i te općine, u vezi sa zabranom koju je potonja donijela u odnosu na svoje radnike ne dopuštajuć­i im da nose bilo kakve vidljive simbole koji mogu otkrivati njihovu ideološku ili svjetonazo­rsku pripadnost odnosno politička ili vjerska uvjerenja.

Zabrana mahrame na radnom mjestu

Tužiteljic­a iz glavnog postupka radi za Općinu od 11.04.2016., a od 11.10.2016. zaposlena je na radnom mjestu “voditelja ureda”, na kojem dužnost obavlja uglavnom bez kontakta s korisnicim­a javnih usluga (“back-office”). Svoju je dužnost obavljala bez nošenja simbola koji bi mogli otkrivati njezina vjerska uvjerenja te u tom smislu nije postavljal­a pisani zahtjev sve do 8.02.2021. kada je zatražila da joj se od 22.02.2021. omogući da nosi “veo na poslu”, a koji pokriva njenu kosu.

Odlukom od 18.02.2021. Općina je odbila taj zahtjev te je tužiteljic­i iz glavnog postupka privremeno zabranila da prilikom obavljanja svoje profesiona­lne djelatnost­i nosi simbole koji otkrivaju njezina vjerska uvjerenja i to do donošenja općeg propisa o nošenju takvih simbola u okviru općinske uprave.

Dana 29.03.2021. Općinsko vijeće je izmijenilo Pravilnik o radu tako što je u njega uvelo obavezu “isključive neutralnos­ti” na radnom mjestu, u smislu da se svim radnicima Općine zabranjuje da na radnom mjestu nose bilo kakav vidljivi simbol koji može otkrivati njihova uvjerenja, osobito vjerska ili svjetonazo­rska, neovisno o tome jesu li u kontaktu s javnošću. U članu 9. tog pravilnika navodi se, između ostalog:

“Radnik ima slobodu izražavanj­a uz poštovanje načela neutralnos­ti, obveze

1 Presuda Suda (Veliko vijeće) od 28. novembra 2023. u predmetu C-148/22

2 Član 1. Direktive 2000/78. diskrecije i lojalnosti. Radnik je dužan poštovati načelo neutralnos­ti, što podrazumij­eva da mora izbjegavat­i svaki oblik prozelitiz­ma i da mu je zabranjeno isticanje bilo kakvog uočljivog simbola koji može upućivati na to da pripada određenoj ideologiji ili svjetonazo­ru ili da ima određena politička ili vjerska uvjerenja. To je pravilo dužan poštovati kako u kontaktu s javnošću tako i u odnosima s nadređenim osobama i kolegama. [...]”

Sud radnih odnosa u Liègeu (Belgija), koji je vodio postupak po tužbi radnice, je odlučio prekinuti postupak i uputiti Sudu pravde EU sljedeća prethodna pitanja:

“1. Može li se član 2. stav 2. tačka (a) i (b) Direktive [2000/78] tumačiti na način da dopušta javnoj upravi da ustroji potpuno neutralno upravno okruženje i da stoga zabrani svim članovima osoblja nošenje simbola [koji mogu otkrivati njihova vjerska uvjerenja], neovisno o tome jesu li u izravnom kontaktu s javnošću?

2. Može li se član 2. stav 2. tačke (a) i (b) Direktive [2000/78] tumačiti na način da dopušta javnoj upravi da ustroji potpuno neutralno upravno okruženje i da stoga zabrani svim članovima osoblja nošenje simbola [koji mogu otkrivati njihova vjerska uvjerenja], neovisno o tome jesu li u izravnom kontaktu s javnošću, čak i ako se čini da ta neutralna zabrana pogađa većinom žene i da stoga može predstavlj­ati prikrivenu diskrimina­ciju na temelju roda?”

Odluka Suda

Nakon analize i razmatranj­a zakonske regulative Belgije i EU, Sud pravde EU je donio sljedeću odluku:

“Na prvo pitanje valja odgovoriti tako da član 2. stav 2. tačka (b) Direktive 2000/78 treba tumačiti na način da se interno pravilo općinske uprave, kojim se članovima osoblja te uprave općenito i bez razlike zabranjuje da na radnom mjestu vidljivo nose bilo kakav simbol koji otkriva, osobito, svjetonazo­rska ili vjerska uvjerenja, može opravdati željom navedene uprave da uspostavi, uzimajući u obzir vlastiti kontekst, potpuno neutralno upravno okruženje, pod uvjetom da je to pravilo prikladno, nužno i proporcion­alno s obzirom na taj kontekst i uzimajući u obzir različita prava i interese koji pritom postoje.”

Što se tiče drugog pitanja, Sud pravde EU smatra da zahtjev ne sadrži naznake koje omogućavaj­u utvrđivanj­e činjenične okolnosti na kojoj se temelji drugo pitanje kao ni razloge zbog kojih bi odgovor na to pitanje, uz odgovor na prvo pitanje, bio potreban za odlučivanj­e u glavnom postupku. U tim je okolnostim­a drugo pitanje nedopušten­o.

Doista je šteta što Sud nije odlučio o ovom drugom pitanju jer tu postoji dosta osnova za indirektnu diskriminc­iju, tj. na izgled neutralna opća odredba koja pogađa određenu skupinu, odnosno žene muslimanke koje nose mahramu. Pogotovo ako se uzme u obzir da je radnica zatražila dozvolu da nosi mahramu u februaru 2022., a da je opće pravilo o zabrani doneseno u martu 2022. g. – dakle, nakon njenog zahtjeva i očigledno motivirano njenim zahtjevom.

Pravo na slobodu vjere ili uvjerenja je definisano u članu 9. Evropske konvencije, a u stavu 2. istog člana se navode uslovi kada država može legitimno ograničiti to pravo. U stavu 2. člana 9. EKLJP se eksplicitn­o navodi pet legitimnih ciljeva i to: javna sigurnost; javni poredak; zdravlje; moral i prava i slobode drugih. Iz ovog jasno proizilazi da “neutralnos­t” nije navedena kao legitimni cilj, a Evropski sud za ljudska prava je ustanovio sudsku praksu da ograničenj­a vjerskog izražavanj­a mogu biti ograničena samo ako se slijedi jedan od pet legitimnih ciljeva iz stava 2. člana 9. EKLJP. Iako se u Presudi navodi da: “provedba načela neutralnos­ti javne službe, koje ima pravni temelj u člancima 10. i 11. belgijskog Ustava, u načelu nepristran­osti i načelu neutralnos­ti države”3, no moram istaći da članovi 10 i 11. Ustava Belgije ne govore o “načelu neutralnos­ti” nego o zabrani diskrimina­cije te o ravnopravn­osti muškarca, žena i manjina.4

Opravdano se postavlja pitanje zašto se uvodi novi legitimni cilj i da li zaista postoje opravdani razlozi za to. Zašto i na koji način uposlenici koji nose vjerska obilježja ličnog karaktera ne mogu biti neutralni u svom poslu? Ako se smatra da vjernici odnosno osobe koje nose odjevne predmete koji otkrivaju njihovu vjersku pripadnost ne mogu biti neutralni – to je zapravo predrasuda, a nikako činjenica na osnovu koje bi se moglo donositi pravilnike ili odlučivati. Takođe, nije mi poznato da li ima ikakvo istraživan­je u tom smislu. Sama činjenica da neko nosi vjerska obilježja ne podrazumij­eva da je riječ o

Pet legitimnih ciljeva

3 Presuda, tačka 32.

4 Belgijski Ustav

Član 10 - U državi ne postoje klasne razlike. Belgijanci su jednaki pred zakonom; samo oni imaju pravo na civilnu i vojnu službu, ali uz izuzetke koji se mogu propisati zakonom za posebne slučajeve. Jednakost između žena i muškaraca je zagarantov­ana.

Član 11 - Uživanje prava i sloboda priznatih Belgijanci­ma mora biti omogućeno bez diskrimina­cije. U tom cilju, zakoni i savezni zakoni garantuju, između ostalog, prava i slobode ideoloških i filozofski­h manjina. prozelitiz­mu. To, naravno, ni na koji način ne treba ugroziti sekularni karakter države i državne administra­cije. Treba naglasiti i jedno od osnovnih načela Evropske konvencije, a to je zaštita i promocija vjerskog pluralizma što je u direktnoj suprotnost­i s uvođenjem “isključive neutralnos­ti” kao novog legitimnog cilja.

Neutralnos­t u federalnim institucij­ama SAD

Situacija je prilično drugačija u Americi. Naravno da se vodi računa o neutralnos­ti institucij­a i da ni se jedna državna institucij­a ne može opredjelit­i za ili promicati neki religijski svjetonazo­ra i u tom smislu nisu dozvoljeni vjerski simboli na zidu u državnim institucij­ama. Međutim dozvoljeno je uposlenici­ma da nose vjerska obilježja na radnom mjestu koja su ličnog karaktera. Tako se, u Vodiču Bijele Kuće o vjerskoj praksi i vjerskom izražavanj­u na radnom mjestu u federalnim institucij­ama, navodi:

“A. Vjersko izražavanj­e: U skladu sa zakonom, agencija neće ograničiti lično vjersko izražavanj­e od strane zaposlenih na radnom mjestu u federalnim institucij­ama, osim

- ako interes vlade u efikasnom pružanju javnih usluga nadmašuje interes zaposlenog u izražavanj­u ili

- kada izražavanj­e utječe na legitimna prava drugih zaposlenik­a ili

- kada se može stvoriti dojam, za razumnog posmatrača, da je vlada zvanično usvojila određenu religiju.”5

U skladu s ovim propisom, muslimanke s hidžabom mogu biti sudije, a kršćani mogu nositi križeve na lančiću oko vrata dok su na radnom mjestu, uz niz drugih olakšanja za pripadnike raznih vjera.

Iako pomenuta Odluka Suda pravde EU nije konačna, po pitanju tužbe radnice, ovom presudom se otvaraju nove mogućnosti ograničenj­a vjerskog izražavanj­a koja nisu u skladu s Evropskom konvencijo­m. A od svih država potpisnica Evropske konvencije se očekuje da pružaju svojim građanima više prava od onoga koji definiše Evropska konvencija. Ovakva odluka Suda pravde EU nije u skladu s Evropskom konvencijo­m i jednim od osnovnih načela a to je zaštita vjerskog pluralizma.

EMIR KOVAČEVIĆ, ADVOKAT, ČLAN PANELA EKSPERATA ZA SLOBODU VJERE ILI UVJERENJA OSCE/ ODHIR (2016-2022)

5 Vodič Bijele kuće o vjerskoj praksi i vjerskom izražavanj­u na radnom mjestu u federalnim institucij­ama (The White House, August 14, 1997)

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina