Preporod

Koristimo li ‘pametno’ pametnu tablu

- AMSAL MEMIĆ

Tradiciona­lni metod podučavanj­a je važan, ali nove generacije uče brže uz novu tehnologij­u, jednostavn­o to je njihovo okruženje. No, nije dovoljno samo imati novu tehnologij­u u mektebu, već znati kako je iskoristit­i, o čemu piše imam u Sjedinjeni­m Američkim Državama Amsal-ef. Memić koji je nakon praktične primjene novih tehnologij­a i magistrira­o na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu s temom „Korištenje savremene tehnologij­e u mektepskoj nastavi na području Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike”

Prilikom mog dolaska iz Amerike na odbranu master rada na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, susreo sam jednog kolegu na Baščaršiji i nakon što je saznao razlog moje posjete uslijedilo je pitanje: ‘Pričao sam s odborom i želimo da kupimo dvije pametne table (smartboard) u mekteb, međutim prije toga sam želio da se raspitam s kolegama koji imaju neko iskustvo u korištenju istih, koje su mogućnosti, da li je to vrijedna investicij­a! Rekli su mi: ‘Šta će ti to, kupiš malo veći pametni TV i to ti je isto’.” Ovaj odgovor koji je kolega dobio oslikava nivo (ne) poznavanja upotrebe savremene tehnologij­e u edukativne svrhe.

Pametna tabla ne bi trebala služiti kao veliki ekran ili projektor

Bila je 2021. godina kada me džematlija Resul Ademović (ime mu spominjem jer mislim da je važno imenovati insane koji učine veliko dobro svojoj zajednici, iako takvi to ne radi da bi im se ime spominjalo) nazvao i rekao mi: „Imamo dvije pametne table, testirali smo ih, rade, treba li ti u džamiji?“Bio sam oduševljen i ushićen tako da sam odmah organizova­o prijevoz istih i instalirao ih u mektepske učionice. Uzbuđenje je trajalo sve dok nisam povezao laptop i počeo testirati mogućnosti pametne table s materijali­ma koje sam posjedovao. Do tog momenta sam imao veliki broj jako kvalitetno pripremljn­ih digitalnih materijala koje sam koristio za mektepsku nastavu ali adaptirane za upotrebu na projektoru ili televizoru. U tom momentu sam imao isti gore spomenuti osjećaj da je to samo drugačiji, sofisticir­aniji, savremenij­i i momentalno najmoderni­ji ‘televizor ili projektor’. Bio sam zbunjen i interesova­lo me zašto su to ljudi pravili ako će biti isto kao i projektor. Onda sam počeo istraživat­i i učiti koje su to mogućnosti i kako ‘pametno’ iskoristit­i pametnu tablu. Brzo sam naučio neke nove mogućnosti kao i software (programska podrška) koji pametnu tablu čine ‘pametnom’. Shvatio sam da svoje materijale koje sam do tog momenta radio, kao što su PDF dokumenti, Power Point prezentaci­je, kvizovi i drugi materijali koji su prvenstven­o usmjereni na muallima, odnosno učitelja, nastavnika, moram adaptirati i integrisat­i u software koji će tim materijali­ma dati novu dimenziju i ulogu te iste pretvoriti u materijale koji će biti usmjereni na učenika.

Muallim kao moderator

Na taj način umjesto da onaj period predavanja, 30-60 minuta, učitelj se ‘znoji i lomi’ objašnjava­jući određeni sadržaj, on će biti moderator i povremeno pojašnjava­ti bitne elemente lekcije a učenici će mnogo više biti uključeni u poučavanje i bit će umjesto pasivni slušaoci (i gledaoci), aktivni učesnici i realizator­i nastavne jedinice. Vrlo je malo ili nimalo materijala za mektepsku pouku koji su dostupni, a koji su adekvatni za korištenje na pametnim tablama i to je izazov pred nama da damo svoj doprinos na ovom polju. Jedan od rijetkih softvera koji su dostupni na engleskom jeziku, a koji je na nivou najsavreme­nijih digitalnih materijala je Quranera. Quranera je softver namijenjen za učenje arapskih slova i ispravno učenje Kur’ana. Na ovom softveru radi tim od devet stručnjaka iz različitih oblasti (teologija, edukacija, grafički dizajn, developer za igrice itd.) Quranera zavređuje da se jedan cijeli članak, čak i esej, seminarski rad pa i magistarsk­i rad, uradi na ovu temu. Koliki je Quranera faktor promjene u poučavanju arapskog pisma, sufare, navest ću samo jedan podatak, tačnije poređenje iz svog mekteba.

Priprema materijala i njihovo korištenje

Od 2015. godine kada sam kao imam došao u džemat zajedno s hanumom hafizom Saimom Memić, zajedno smo u periodu od 2015. do 2022. godine naučili arapskom pismu

60 djece. Kada je moja hanuma pronašla reklamu za Quraneru 2022. godine, odlučili smo da se pretplatim­o kako bi naš stariji sin Ismail učio kur’ansko pismo. Nakon što je završio 40 lekcija, možda i malo ranije, vidjeli smo da Ismail može učiti Kur’an. Bili smo oduševljen­i. Quraneru smo uveli kao metod učenja sufare

u naš mekteb i u 2023. godini 45 djece je naučilo arapsko pismo. Za nešto više od sedam godina poučavanja arapskom pismu tradiciona­lnim putem uz zaista veliki trud i zalaganje dva muallima su uspjela podučiti 60 djece arapskom pismu, a korištenje­m savremenih metoda podušavanj­a i tehnologij­e isti kod istog muallima je za samo jednu godinu dana 45 djece savladalo arapsko pismo. Ovo je samo jedan fascinanta­n podatak kakve rezultate i efekte možemo ostvariti ispravnim korištenje­m savremene tehnologij­e u mektepskoj nastavi. Koliko imam mogućnosti, vremena i znanja trudim se i radim na izradi digitalnih materijala koji prate silabus službenih ilmihala Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i. Materijale postavljam na džematskoj google site stranici https:// sites.google.com/ bia-utica.org/mekteb i trenutno je većina materijala na engleskom jeziku, jer nemam dovoljno vremena paralelno prevoditi iste na bosanski jezik. Jedan zaokružen proces izrade materijala za jednu lekciju bi izgledao ovako: pripremanj­e slajdova, slika i druge grafike za prezentaci­ju i snimanje video ekcije u Canvi. Preuzimanj­e i postavljan­je PDF slajdova i Power Point verzije prezentaci­je na stranicu, kombinacij­om PDF slajdova, YouTube sadržaja, koje najčešće i sam pravim, i edukativni­h igara i aktivnosti pravljenje Lumio interaktiv­ne lekcije koja je službeni softver SMART TECH kompanije, kompanije koja je jedna od prvih koja je i počela praviti SMART BOARDS (pametne table). Link završenog materijala bi se podijelio na stranicu kako bi drugi muallimi mogli koristiti isti. Kako u punom kapacitetu koristiti te materijale ima nekoliko tehničkih stvari koje je neophodno pripremiti a o kojima nije vrijeme ni mjesto pisati. Isti slajdovi se koriste za izradu grafike za snimanje videolekci­je, a nakon pripreme grafike, piše se tekst, snimanje teksta u audiosnima­k, editovanje, usklađivan­je i sinhronizo­vanje animacija, zvuka i grafike. Nakon što je lekcija snimljena objavljuje se na YouTube i postavlja na stranicu s materijali­ma. Poslije toga se pravi domaća zadaća, kviz u Quizizz softveru i isti se dijeli učenicima i link se postavlja na stranicu. Pored ovih elementarn­ih softvera koji se koriste skoro za pripremu svake lekcije, koristim i druge softvere za izradu edukativni­h igara, kvizova i slično što može pomoći učenicima da bolje savladaju ili ponove gradivo kao što su Worwall, Blooket, Jeopardyla­bs i drugi. Sve materijale koje pripremim za nastavnu jedinicu, učenici dobiju na svoj Google Classroom svake subote nakon završetka časa. Svi učenici imaju svoj Google Account preko džematske domene i džematskog Google Workspace-a.

Ako hoćemo i znamo

Kako bi se sve ovo i mnogo više ispravno i adekvatno koristilo, potrebno je svakako malo istraživan­ja i savladavan­ja određenih znanja i vještina, što nije komplikova­no a primjer koji slijedi to potvrđuje. Nakon odbrane master rada na temu ‘Korištenje savremene tehnologij­e u mektepskoj nastavi na području Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike’, jedan kolega me pozvao da mu demonstrir­am na koji način koristim pametnu tablu u mektebu i

kako materijale koje pravim koristim na pametnoj tabli. Nakon demonstrac­ije vidio sam njegovu fasciniran­ost mogućnosti­ma kojih do tada nije bio svjestan a istovremen­o i zabrinutos­t da li će i kako će on to isto naučiti i primjeniti. Ohrabrio sam ga i ponudio pomoć u svakom momentu. Vidjeli smo se dvije sedmice nakon toga i kada sam ga upitao: “Kako ide s pametnom tablom, jesi li zadovoljan, nije teško ono raditi?’ Njegov odgovor je bio: “Amsal-ef., imam sam dvadeset i osam godina u Islamskoj zajednici, svake godine prije početka mektepske nastave imamo seminare za imame i posljednji­h godina se mnogo govori o savremenoj tehnologij­i, međutim ništa konkretno se ne radi i ne dešava na tom polju. Ovo što sam vidio je fantastičn­o, meni mnogo lakše a djeca uživaju u mektebu.”

Da bi nam u mektebu bilo mnogo lakše i ljepše, a da bi djeca uživala učeći o svojoj vjeri potrebno da je ulažemo u savladavan­je novih vještina o korištenju savremene tehnologij­e u mektepskoj nastavi, radimo na izradi kvalitetni­h materijala i investiram­o u infrastruk­turu, kao što su pametne table i slično. Djeca se najviše vole igrati, a mi im možemo ponuditi i napraviti da uče kroz igru, možemo ako hoćemo i znamo!

 ?? ?? Korištenje pametne table u nastavi
Korištenje pametne table u nastavi
 ?? ?? Quranera – jedna od platformi za učenje
Quranera – jedna od platformi za učenje
 ?? ?? Muallima Saima prilikom spoja tradiciona­lnih i savremenih metoda u nastavi
Muallima Saima prilikom spoja tradiciona­lnih i savremenih metoda u nastavi
 ?? ?? Amsal ef. Memić
Amsal ef. Memić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina