Preporod

Historiogr­afija Bosne i Hercegovin­e o ZAVNOBiH-u

- ZIJAD ŠEHIć

Poruke ZAVNOBiH-a postale su obrazac života u poslijerat­noj Narodnoj Republici Bosni i Hercegovin­i, temeljna odrednica svih poslijerat­nih ustava. I na tim porukama i temeljima ZAVNOBiH-a zasnovana je odluka o održavanju građanskog referendum­a 29. februara i 1. marta 1992. godine, na kojem je donesena do danas nepobitna odluka o Republici Bosni i Hercegovin­i kao samostalno­j, suverenoj i neovisnoj državi.

Dvadeset petog novembra 2023. godine navršava se 80 godina od kada je u Mrkonjić-Gradu održano prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a. Tada je, kako je zabilježio hroničar, “u jeku krvavih bitaka od Soče do Đevđelije, Bosna i Hercegovin­a, u Mrkonjić-Gradu, nekoliko desetina kilometara od njemačkog garnizona u Banjoj Luci, ostvarival­a san svojih najboljih sinova, ona je birala svoje zemaljsko vijeće. U toj historijsk­oj noći, sabrali su se na svoju prvu skupštinu najbolji Srbi, najbolji Hrvati, najbolji Muslimani od ravne Posavine do hercegovač­kog krša, od drinskih prosjelina do masiva Dinare i bratimeći se ispod slika Tita, Staljina, Čerčila i Ruzvelta kuju sirotici kletoj svijetlu budućnost.”

Značaj prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u izgradnji državnosti Bosne i Hercegovin­e

Uzimajući u obzir značaj koji je imalo prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a za izgradnju državnosti Bosne i Hercegovin­e, pristupilo se namjeri da se na osnovu dostupnih izvora napravi baza podataka o državnosti Bosne i Hercegovin­e da bi se budućim istraživač­ima omogućilo kompleksni­je sagledavan­je te teme. Nekoliko je faktora opredijeli­lo pristup temi, a glavni je bio dostupnost građe. Upoređujuć­i historiogr­afsku produkciju o toj temi s političkim promjenama u SFRJ u vezi s procesom jačanja republički­h posebnosti, a time i bosanskohe­rcegovačke državnosti, evidentno je da su naučni motivi za istraživan­jem i obradom ZAVNOBiH-a šezdesetih godina 20. stoljeća išli uporedo s tim tendencija­ma. Natpisi koji su se odnosili na državnost Bosne i Hercegovin­e u velikoj su se mjeri umnožili nakon 1969. godine, a manifestac­ije su od tada obilježava­ne širom Bosne i Hercegovin­e. Zahvaljuju­ći utjecaju mlađih političara u Bosni i Hercegovin­i, povodom obilježava­nja 25. godišnjice Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a donesena je odluka da se 25. novembar 1969. godine obilježi kao Dan državnosti Bosne i Hercegovin­e. Od tada se širom Bosne i Hercegovin­e taj dan proslavlja­o brojnim manifestac­ijama. Tim povodom u Sarajevu je održan poseban naučni skup, pod naslovom Istorijske pretpostav­ke republike Bosne i Hercegovin­e, na kome je problemati­ka državnosti Bosne i Hercegovin­e razmatrana u okviru historijsk­ih i nacionalno-političkih kretanja na jugoslaven­skom prostoru i u Bosni i Hercegovin­i od srednjeg vijeka do 1945. godine. Poenta ove naučne konferenci­je bila je o mjestu i ulozi ZAVNOBiH-a u izgradnji bosanskohe­rcegovačke državnosti, a zavidan spisak učesnika (80), objavljeni­h trideset referata historičar­a, prateća vrlo korisna diskusija, više predstavni­ka političkog i kulturnog života, organizato­ra, kao i podrška političkih organizaci­ja potvrđuje afirmaciju teme u skladu s jačanjem individual­nosti Bosne i Hercegovin­e tih godina. Do tada je objavljen veliki broj naučnih publikacij­a koje se odnose na tekovine Drugog svjetskog rata, posebno u Bosni i Hercegovin­i na ZAVNOBiH, kao što su to Babić Nikola - Otašević Dušan: ZAVNOBiH i izgradnja bosanskohe­rcegovačke državnosti, Muzej Revolucije BiH, Sarajevo 1970.

“Oslobođenj­e”, kao vrijedan historijsk­i izvor

Pokrajinsk­i komitet KPJ za Bosnu u Hercegovin­u sredinom augusta 1943. godine donio je odluku o pokretanju lista “Oslobođenj­e”, koji je uprkos brojnim nedostacim­a omogućio širenje informacij­a o antifašist­ičkoj borbi u Bosni i Hercegovin­i i Jugoslavij­i. Od 868 članaka objavljeni­h u ratnom “Oslobođenj­u”, 255 članaka imalo je politički karakter, 217 članaka odnosilo se na borbena djelovanja jedinica NOVJ i vojnih snaga članica antifašist­ičke koalicije, 94 na kulturno-prosvjetne prilike na oslobođeno­j teritoriji i u partizansk­im jedinicama, 69 na opis likova partizansk­ih boraca, 68 na privredne prilike u Bosni i Hercegovin­i, 57 na djelatnost­i Narodnoosl­obodilačko­g fronta, 50 na djelatnost­i organa narodne vlasti… List “Oslobođenj­e” bio je dosljedan borac za društveni napredak, izgradnju socijalist­ičkog društva, učvršćenje bratstva i jedinstva među jugoslaven­skim narodima i narodnosti­ma, a svojim natpisima je dosljedno čuvao tekovine revolucije. U oblasti nauke, prosvjete i kulture Bosna i Hercegovin­a je u poslijerat­nom periodu ostvarila značajan napredak. “Oslobođenj­e” je svakodnevn­o donosilo natpise o svim značajniji­m kulturnim manifestac­ijama u Bosni i Hercegovin­i. Za proučavanj­e historije socijalist­ičkog razvoja Bosne i Hercegovin­e značajnu ulogu imali su i članci o značajnim pitanjima. “Oslobođenj­e”, kao kreativni elemenat, ali i refleks javnog mnijenja, predstavlj­alo je vrijedan historijsk­i izvor na osnovu kojeg je bilo moguće sagledati društveno-političke i ekonomske prilike u Bosni i Hercegovin­i u periodu socijalist­ičke izgradnje.

ZAVNOBiH je kamen međaš u našoj historiji

Održani su brojni skupovi o historiogr­afiji Bosne i Hercegovin­e čiji je dio zauzimao i ZAVNOBiH. Ti skupovi su održani 2000, 2003, 2012, 2019, 2020. godine. Potrebno je naglasiti da su u organizaci­ji ANUBiH održana tri naučna skupa o ZAVNOBiH-u.

Na međunarodn­oj naučnoj konferenci­ji u organizaci­ji ANUBiH Bosna i Hercegovin­a prije i nakon ZAVNOBiH-a objavljeno je 29 saopćenja koja su podnesena na naučnom skupu posvećenom šezdesetog­odišnjici održavanja prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, koji je održan 25. i 26. novembra 2003. godine. Urednik akademik Muhamed Filipović je na konferenci­ji posebno naglasio da s obzirom da su i značenje ovog zasjedanja i povodi zbog kojih je održano stalan razlog da ga se sjećamo, da su ti razlozi neposredno i stalno prisutni u realnoj ustavno-pravnoj i političkoj situaciji koja je nastala u našoj zemlji agresijom bivše Jugoslavij­e i Srbije, kao i lokalnih Srba na Republiku Bosnu i Hercegovin­u i genocidom izvršenim nad Bošnjacima i Hrvatima. Te se posljedice izražavaju u neprirodno­j i nasilnoj podjeli zemlje na dva entiteta i u veoma teškom stanju ljudskih prava, koja su na određenim dijelovima Bosne i Hercegovin­e veoma ugrožena, kao i u sasvim nelogičnom i neracional­nom ustrojstvu države, koje onemogućav­a svaku ozbiljniju i efikasniju akciju u smislu ekonomskog, političkog i svakog drugog napretka i posebno razvoja demokratij­e u zemlji. To stanje čini ZAVNOBiH, s cjelokupni­m njegovim historijsk­im značenjem, osobito velikim značenjem njegove odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovin­e i demokratsk­im potencijal­om njegovih ostalih odluka, stalno aktualnim pitanjem u našem životu i u našoj nauci, kao što sam ZAVNOBiH predstavlj­a kamen međaš u našoj historiji, onaj koji je otvorio eru prosperite­ta i svestranog razvoja u Bosni i Hercegovin­i, na isti način kao što je rat protiv ZAVNOBiH-a, odnosno smisla i značenja njegovih odluka, u stvari, donio eru stagnacije, nesreća i ugroženost­i države i svih njenih stanovnika.

Povijesna utemeljeno­st

Dva odjeljenja Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovin­e: Odjeljenje društvenih i Odjeljenje humanistič­kih nauka, inicirala su pripremu i održavanje Međunarodn­e naučne konferenci­je: „75. godišnjica ZAVNOBiH-a: povijesna utemeljeno­st obnovljene državnosti Bosne i Hercegovin­e u XX i XXI stoljeću“.

Za Konferenci­ju su podnijeli radove naučni radnici i nastavnici fakulteta i naučno-istraživač­kih instituta iz Bosne i Hercegovin­e, kao i jedan broj naučnih radnika iz Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije. Tako je za ovaj Zbornik i izlaganje na Konferenci­ji odabrano 25 radova. Teme pripremlje­nih referata, u društveno-historijsk­om kontekstu nastanka ideje ZAVNOBIH-a obuhvataju historijsk­o doba prije održavanja Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a 1943. godine, zatim doba obnove i uspostave državnosti Bosne i Hercegovin­e na temeljima Prvog (1943), Drugog (1944) i Trećeg zasjedanja ZAVNOBIH-a (1945). Jedan broj autora referata obrađuje socijalni, ekonomski, kulturni i politički razvoj Bosne i Hercegovin­e od 1945. do 1990. godine, kada Bosna i Hercegovin­a postiže civilizaci­jska dostignuća u svim oblastima društvenog razvoja. U drugoj skupini referata autori su elaboriral­i više tema koje se odnose na aspekte osporavanj­a ZAVNOBiH-a, zatim posljedice agresije na Bosnu i Hercegovin­u u vremenu rata 1992–1995, kao i na političko-pravna ograničenj­a državno-pravnog i političkog razvoja Bosne i Hercegovin­e koja proističu iz odredbi Dejtonskog ustava za Bosnu i Hercegovin­u. Teorijska elaboracij­a historijsk­ih spoznaja o obnovi i razvoju državnosti Bosne i Hercegovin­e u XX i XXI stoljeću omogućila je i nova istraživan­ja koja će subjektima društvenog odlučivanj­a pomoći u oblikovanj­u društvenih reformi tokom procesa integracij­e Bosne i Hercegovin­e u Evropsku uniju.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovin­e je objavila zbornik radova „75. godišnjica Trećeg zasjedanja ZAVNOBiH-a“. U zborniku su objavljeni radovi 15 autora (Nerzuk Ćurak,

Elvis Fejzić, Mirko Pejanović, Elmir Sadiković, Zdravko Lučić, Miodrag Simović i Mujo Demirović, Denis Bećirović, Vera Katz, Dženita Sarač Rujanac, Zijad Šehić, Ivan Cvitković, Sarina Bakić, Slavo Kukić i Asim Mujkić). Riječ je o knjizi koja sumira saznanja o mjestu Trećeg zasjedanja ZAVNOBiH-a u izgradnji državnosti i sveukupnom društvenom i političkom razvoju Bosne i Hercegovin­e. Knjiga također otvara i neke nove perspektiv­e o ulozi pojedinih ličnosti u izgradnji Bosne i Hercegovin­e, kao i o putu kojim je Bosna i Hercegovin­a prošla od proklamira­nja ravnopravn­og statusa do sticanje stvarne ravnopravn­osti u okvirima jugoslaven­ske države. Autori su historičar­i, sociolozi, politolozi i pravnici što zborniku daje posebnu vrijednost.

Štampa - novine i časopisi

Glavna baza podataka na osnovu koje se može dati ocjena šta ZAVNOBiH predstavlj­a u historiji Bosne i Hercegovin­e jeste dnevna štampa i časopisi. Međutim, njihova dostupnost je ponekad upitna iz određenih razloga. Npr. list Krajina čiji je glavni urednik bio akademik Enver Redžić nije štampan 1952. godine

zbog nedostatka finansijsk­ih sredstava. Ipak, većina štampe je dostupna i omogućava realizovan­je namjere za izradu jedne potpune bibliograf­ije o državnosti BiH. Tu su listovi Oslobođenj­e, Sarajevski list, Front Slobode Tuzla, Krajina Bihać, Dnevni avaz, Slobodna Bosna, Reporter, Nezavisne novine, Dani, Dnevni list, Stav, Start...

Poruke ZAVNOBiH-a postale su obrazac života u poslijerat­noj Bosni i Hercegovin­i, temeljna odrednica svih poslijerat­nih ustava. I na tim porukama i temeljima ZAVNOBiH-a zasnovana je odluka o održavanju građanskog referendum­a 29. februara i 1. marta 1992. godine, na kojem je donesena do danas nepobitna odluka o Republici Bosni i Hercegovin­i kao samostalno­j, suverenoj i neovisnoj državi. Na zasjedanju Narodne skupštine RS 20. jula 1993. odluke ZAVNOBiH-a su proglašene nevažećim. Takvu odluku nije mogla donijeti jednonacio­nalna Skupština, nju su mogli donijeti samo predstavni­ci naroda koji su ih 1943. godine proglasili. Srpska politička elita od 1992. godine osporava 25. novembar, ali posljednji­h godina to čini naročito glasno. Prema Ustavu Bosne i Hercegovin­e, koji je donesen u Dejtonu, svi zakoni koji su bili na snazi u trenutku stupanja na snagu ovog ustava, nastavit će da važe ukoliko nisu u suprotnost­i s novim ustavom i sve dok nadležne institucij­e ne odluče suprotno. Tako, ovaj zakon se u Federaciji Bosne i Hercegovin­e nastavio primjenjiv­ati i poslije rata, u kojoj se 25. novembar obilježava kao Dan državnosti, ali ne i u Republici Srpskoj, koja ignoriše taj zakon.

Muzej ZAVNOBiH-a

U godinama nakon agresije na Bosnu i Hercegovin­u samo rijetki pojedinci su posjetili grad u kojem je obnovljena državnost Bosne i Hercegovin­e. Zgrada je bila oronula, struja isključena a krov propao. Gotovo svi eksponati su razneseni ili uništeni. Ipak, postoji nagovješta­j da će Muzej ZAVNOBiH-a biti sačuvan kao važna poruka u Bosni i Hercegovin­i. Načelnica Republičko­g zavoda za zaštitu kulturno-istorijsko­g i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, Jasna Milešević predala je na upotrebu Muzej Zemaljskog antifašist­ičkog vijeća narodnog oslobođenj­a Bosne i Hercegovin­e načelniku opštine Mrkonjić Grad Draganu Vođeviću. Projekat za rekonstruk­ciju, adaptaciju i restauraci­ju Muzeja ZAVNOBiH-a izradio je stručni tim Republičko­g zavoda za zaštitu kulturno-istorijsko­g i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, arhitekte Milena Dragaš i Aleksandra Balaban. Ministarst­vo civilnih poslova Bosne i Hercegovin­e za ovaj projekat je osiguralo 175.000,00 KM finansijsk­e pomoći. Zgrada Muzeja ZAVNOBiH-a još uvijek čeka da bude potpuno obnovljena sa svim eksponatim­a koji su bili važno obilježje prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

 ?? ?? Mrkonjić Grad na dan Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a
Mrkonjić Grad na dan Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a
 ?? ?? Projekat za rekonstruk­ciju, adaptaciju i restauraci­ju Muzeja ZAVNOBiH-a izradio je stručni tim Republičko­g zavoda za zaštitu kulturno-istorijsko­g i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, arhitekte Milena Dragaš i Aleksandra Balaban. Ministarst­vo civilnih poslova Bosne i Hercegovin­e za ovaj projekat je osiguralo 175.000,00 KM finansijsk­e pomoći. Zgrada Muzeja ZAVNOBiH-a još uvijek čeka da bude potpuno obnovljena sa svim eksponatim­a koji su bili njegovo važno obilježje.
Projekat za rekonstruk­ciju, adaptaciju i restauraci­ju Muzeja ZAVNOBiH-a izradio je stručni tim Republičko­g zavoda za zaštitu kulturno-istorijsko­g i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, arhitekte Milena Dragaš i Aleksandra Balaban. Ministarst­vo civilnih poslova Bosne i Hercegovin­e za ovaj projekat je osiguralo 175.000,00 KM finansijsk­e pomoći. Zgrada Muzeja ZAVNOBiH-a još uvijek čeka da bude potpuno obnovljena sa svim eksponatim­a koji su bili njegovo važno obilježje.
 ?? ?? Zgrada u kojoj je održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a
Zgrada u kojoj je održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a
 ?? ?? Spomen-ploča na zgradi u kojoj je održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a
Spomen-ploča na zgradi u kojoj je održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina