Preporod

Džematski ljetopis efendije Smajlovića

U izdanju BMG Bosanske medijske grupe odštampana je knjiga „Džematski ljetopis“, autora Abdulaha Smajlovića, imama u penziji

- SALIH SMAJLOVIć

Nakon što je 2021. godine odštampao svoju knjigu Dnevnik imama, Abdulah Smajlović nas je ove godine obradovao svojom novom knjigom Džematski ljetopis, koja također ima svrhu, kao i prethodna, da nas posebno podsjeća na ono što se na ovim prostorima dogodilo u nedavnoj prošlosti, kada je naš bošnjački narod u periodu 1992–1995. godine bio, od strane dušmana, izložen agresiji i genocidu. Knjiga ima 208 stranica teksta i više fotografij­a.

Od apela Rijaseta do važne knjige

Povod za štampanje ovog Džematskog ljetopisa bio je apel Rijaseta IZ u BiH, upućen imamima, da u svojim džematima vode džematske ljetopise, što je Abdulah Smajlović, kao imam u džematu Bukinje, svojski prihvatio i bilježio sve ono što se dešavalo u dotičnom džematu, počevši od opisa džemata, aktivnosti koje se u njemu vode, dženaza itd.

U Džematskom ljetopisu Abdulaha Smajlovića imamo precizne podatke svega onoga što je u apelu Rijaseta IZ u BiH traženo da se upiše.

Pošto se ovdje radi o Bukinju, novoformir­anom džematu, čiji rad datira od 1995. godine, imam džemata Abdulah Smajlović je u Džematskom ljetopisu upisao sve relevantne podatke vezane za nastanak džemata, aktivnosti oko osposoblja­vanja prostora za vjerske potrebe itd.

On je pomno bilježio učešće džematlija u narastanju džemata, o vjerskim aktivnosti­ma, o šerijatski­m vjenčanjim­a, o dženazama, o polaznicim­a mektepske nastave i njihovim vannastavn­im aktivnosti­ma.

Posebno je dojmljivo kako je Abdulah Smajlović precizno bilježio svaku hutbu, kojeg je datuma, i gregorijan­skog i hidžretsko­g, održana, šta je bila tema hutbe i koju je literaturu koristio prilikom njenog spremanja. Autor knjige Abdulah Smajlović je također bilježio i druge podatke vezane za džemat, kao što je poboljšanj­e putne infrastruk­ture, štete od vremenskih neprilika, poplava, napade na mesdžid iz vatrenog oružja, paljenje zastave na mesdžidu, ometanje mektepske nastave itd.

Važan uvid u ratnu povijest

U Džematskom ljetopisu možemo naći primjere kako su dušmani na zvjerski način činili zločine nad Bošnjacima, kako tokom agresije 1992–1995, tako i tokom Drugog svjetskog rata 1941–1945. godine.

Abdulah Smajlović piše i o svojoj porodici, familiji Smajlović, o njihovim godišnjim okupljanji­ma, o porodičnim dženazama itd.

Autor Abdulah Smajlović nam piše i o tome kako se u medijima Islamske zajednice može mnogo naučiti o islamu, domovini BiH i bošnjaštvu, pa nam precizno saopštava kada se koja emisija emituje i na kojem mediju.

Knjiga Džematski ljetopis, autora Abdulaha Smajlovića, dobro će doći i nama koji smo doživjeli sve ove ratne teškoće, da se prisjećamo i to ne bacamo u zaborav, kao i onima koji to nisu doživjeli, da saznaju šta se sve događalo na ovim prostorima.

Primjeren uzorak jednog džematskog ljetopisa

Recenzent knjige dr. Almir Fatić ističe: „Da pisana riječ imama u penziji Abdulah-ef. Smajlovića (rođenog 1940.) nije incident ili slučajni izlet u taj svijet, svjedoči i najnoviji njegov rukopis pod naslovom Džematski ljetopis. Nakon Dnevnika imama (izd. Institut za društvena i religijska istraživan­ja i Medžlis Islamske zajednice Tuzla, 2021.), Abdulah-ef. nastavlja svoj ljetopisni hodogram: ovoga puta o džematu Bukinje, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, u kojem je radio kao imam, hatib i muallim od 1995. do 2008. godine. I u ovom rukopisu Abdulah-ef. Smajlović pokazuje i iskazuje svoju pedantnost, preciznost, pažljivost i potpunu posvećenos­t. Naime, Ljetopis sadrži mnoštvo podataka i činjenica o svim značajniji­m događajima i aktivnosti­ma u džematu Bukinje: njegovoj historiji, razvoju, infrastruk­turi, vjerskim aktivnosti­ma, polaznicim­a vjerske pouke, vjenčanjim­a, vremenskim prilikama, nemilim događajima (npr. napad na mesdžid, paljenje zastave na mesdžidu i sl.) dženazama itd.. Ovim svojim Džematskim ljetopisom Abdulah-ef. Smajlović se na najbolji mogući način odužio svom džematu, ostavio zapis o njemu, ali i o sebi. Drugim imamima, pogotovo mlađim generacija­ma imama, ostavlja primjeren uzorak ili urnek jednog džematskog ljetopisa.“

Abdulah-ef. Smajlović rođen je 1940. godine u Glumini kod Zvornika. Radio je kao imam na Kula Gradu, potom u džematu Skolac kod Bihaća, a od 1995. do 2008. godine radio je u tuzlanskom džematu Bukinje.

 ?? ?? Imam Smajlović s prvom knjigom Dnevnik imama
Imam Smajlović s prvom knjigom Dnevnik imama
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina